Nyheter

Lar barna velge selv om de vil bli døpt

Mange av de som ikke velger dåp for sine barn, begrunner det med at de vil overlate til barna selv å velge dåp, tro og kirketilhørighet når de er blitt større.

– Tenkningen som brer seg blant medlemmer er at kirkemedlemskap ikke skal arves; det skal velges, sier Ida Marie Høeg.

Hun er forsker i KIFO, Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning.

Presten Svend Klemmetsby har det siste året forsket på hvorfor stadig flere kirkemedlemmer velger bort dåp av barna. Mange av informantene i dybdeintervjuer med foreldre som valgte bort dåpen, begrunner sin avgjørelse slik.

– Det er ingen tvil om at barnets autonomi står sterkere enn før. Jeg tror nok det «å overlate til barna selv å velge» kan bli et vikarierende argument. Men å tenke slik er naturlig ut fra idealene i det individualistiske og subjektivistiske samfunnet vi nå lever i. Siden foreldrene ikke har noen tro selv, er de ikke aktuelt å velge en tro for barnet, som de ikke kan eller vil følge opp med den opplæring som følger med dåpen, kommenterer Klemmetsby.

Religionsforsker Ida Marie Høeg mener at «de som ikke har valgt dåp for sine barn, er en type medlemmer som ikke ønsker at Den norske kirke skal stille krav til dem, men som vil at kirken skal være der i tilfelle de trenger den».

LES MER: Føler seg fremmedgjort i kriken – velger bort dåp

– Folkekirkens grunnmur

Hun sier at kirken kjemper mot en sekulariserende tendens i samfunnet, og at dette ikke minst viser seg i forbindelse med dåp. Høeg mener overgangsritualene utgjør kirkehistoriens bærebjelker og folkekirkens grunnmur.

– Barnedåp står i denne sammenheng i en særstilling. Dåpen er kirkens medlemsgrunnlag og porten inn i kirken, sier Høeg.

Hun peker på at det alltid har vært langt flere som har vært opptatt av tradisjon, estetikk og barnets mulighet til å velge selv senere i livet, enn av kirkens teologiske forståelse av dåp.

BLI MED I DEBATTEN: – Det er autoritært å tvinge døpte til å tro, skriver biskop Nordhaug

– Ikke bare en flott tradisjon

– Nå ser vi at det er den religiøse vurderingen av dåpen som svekkes mest. I denne situasjonen gjør kirken rett i ikke bare å fokusere på dåpen som en flott tradisjon, men også ved å understreke det religiøse aspektet i kirketilknytning, mener Ida Marie Høeg.

LES MER: Derfor er dåpssamtalen viktig

Helga Haugland Byfuglien er enig i at kirken i møte med nedadgående dåpstall ikke bare kan legge vekt på tradisjonsargumentasjonen.

– Det vil ikke være det som i lengden styrker dåpen som hellig handling i vår kirke. Å kommunisere dåpens betydning ut ifra kirkens tro er svært viktig, mener lederen i Bispemøtet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter