Nyheter

Lager bibelnettside i protest mot Listhaug

Børge A. Roum har laget nettsiden godhetstyranniet.no som er en sitatgenerator fra Bibelen.

– Hvorfor har du laget denne siden – godhetstyrraniet.no?

– Det skyldes Sylvi Listhaug. Hun har vært tydelig på at hun er kristen, samtidig som hun lanserte dette forferdelige ordet etter at biskop Helga Haugland Byfuglien hadde kritisert regjeringen for å bruke bistandspenger på asylsøkerne som kom til Norge. Det er mange kristenkonservative som bruker kristendommen til å fremme en type politikk som bare tenker på seg selv. Det krasjer veldig med mye i Bibelen og kristendommen jeg selv har vokst opp med.

LES MER: – Kirken er gjennomsyret sosialistisk

3.000 bibelvers

– Hvor mange vers fant du?

– I Bibelselskapets Fattigdoms- og rettferdighetsbibel, som jeg ga i julegave til Listhaug, er det understreket­ nærmere 3.000 vers. Så mange har ikke jeg, jeg har rundt 100.

– Hvorfor akkurat Bibelen?

– Når man blir sint fordi kirken kritiserer bistandskutt, kan man godt bli minnet på alt det som står i utgangspunktet for sin egen religion. Det står mye fælt i Bibelen­, noe som var utgangspunktet for at jeg tok avstand, men det er også mange gode vers som handler om hva man skal gjøre for de som lider, de fattige og innflytterne.

– Hva er favoritten blant bibelversene?

– Jesaja 58 er en favoritt. Der gjør Gud det Jesus også gjorde: Refser­ de som gjør mye ut av sin tro med ord og overflatiske handlinger. I stedet pålegges vi å sette undertrykte fri, gi sultne mat og hjemløse hus.

– Et kjapt søk på nettet viser at du er kjent som en annen ting, nemlig friganer. Forklar!

– Det handler om å redusere sitt eget forbruk og fotavtrykk. Jeg kjøper minst mulig og lever av det overskuddssamfunnet kaster og gir bort. Mat er det som media synes er mest morsomt, men det handler om alt forbruk.

LES MER: Kristen-Norge støtter kirkens kritikk av Listhaug

– Vi må løfte blikket

– Hva vil du ha mer av i norsk politikk?

– Større perspektiv. Man tenker ofte fram til neste valg og innenfor Norges grenser. Jeg vil at man løfter blikket både i tid og rom.

– Hva er hellig for deg?

– Å hjelpe andre mennesker, å bidra til å redusere lidelsen i verden­. Det gir mening og en grunn til å leve.

– Hva er vår tids tabu?

– Vår egen rikdom og det å anerkjenne hvor enorm den er sammenliknet med store deler av verden. Forbrukskritikk er vanskelig å ta opp og det er overraskende lite oppmerksomhet rundt det.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter