Nyheter

Kristen-Norge støtter kirkens kritikk av Listhaug

Lederne i de to paraplyorganisasjonene som samler hele bredden av kirker og misjonsorganisasjoner i Norge, gir full støtte til preses Helga Haugland Byfuglien.

Onsdag gikk lederen av Bispemøtet i Den norske kirke ut med kritikk av flere av regjeringens forslag til asylinnstamninger.

– Jeg ville sagt det samme som Byfuglien. Det er stor oppsutning og støtte til hennes tanker i det brede Kirke-Norge, sier Terje Aadne. Han er generalsekretær i Baptistsamfunnet og valgt styreleder i Norges Kristne Råd, som samler så godt som hele bredden av norske kirkesamfunn.

LES OGSÅ: Kirken ut mot Listhaug-forslag

– Helt og fullt bak biskopen

– Jeg stiller meg helt og fullt bak biskopens anliggende. Jeg reagerer ikke minst på forslagene om innstramminger som skal gjøre situasjonen vanskeligere for mindreårige flyktninger og asylsøkere. Å ramme de aller minste og mest sårbare er, for å bruke et mildt uttrykk, ukjærlig, sier Terje Bjørkås.

Han er misjonsleder i Den Evangelisk Lutherske Frikirke og valgt styreleder i Norme, Norsk råd for misjon og evangelisering. Dette er en paraplyorganisasjon for 43 norske misjonsorganisasjoner og kirkesamfunn.

LES OGSÅ: Norge beskyldes for trosforfølgelse – protester i mange land

– Ikke suksesskriterium

I et intervju med NTB kom preses Helga Haugland Byfuglien med følgende oppfordring til politikerne:

– Det bør ikke være et mål eller suksesskriterium å bidra til flest mulig returer og færrest mulig oppholdstillatelser. Perspektivet må først og fremst være rettet mot menneskene som kommer hit fordi deres trygghet er revet bort under dem.

Hun angrep også retorikken og tonen i deler av asyldebatten. Biskopen viste blant annet til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs utsagn om at asylsøkere ikke kan bli «båret på gullstol inn i Norge».

Sylvi Listhaug (Frp) beskyldte før jul kirken for å være «gjennomsyret sosialistisk» og skapte overskrifter da hun slo fast at «godhetstyranniet rir det norske samfunnet som en mare».

LES OGSÅ: Flere norske enn østeuropeiske barn hentes

– Mangel på empati

– Dette er retorikk som tydeligvis har appell hos en gruppe nordmenn. Men slikt er, i beste fall, uttrykk for mangel på empati for en nødlidende verden, bemerker Terje Bjørkås i Norme.

– Jeg reagerer på samme måte som Byfuglien på tonen i asyldebatten. Valg av ord er veldig viktig, fordi retorikken virker inn på hvordan vi behandler mennesker. Listhaugs uttalelser om det hun kaller «godhetstyranniet» omtaler mennesker på en veldig negativ måte. Denne type ordbruk vanskeliggjør god dialog og integrering, sier Terje Aadne i Norges Kristne Råd.

LES OGSÅ: «Religion bør ikke være juridisk frikort»

– Smaker dårlig

Både han og Terje Bjørkås reagerer sterkt på Listhaugs karakterisering av kirken som «gjennomsyret sosialistisk».

– Jeg opplever at Listhaug her omtaler kirken som mer enn Den norske kirke. At kirkens engasjement ut fra kjærlighetsbudskapet blir stemplet som sosialistisk, smaker dårlig, bemerker Bjørkås.

Han mener at «retorikken fra Frp er historieløs»:

– Vi skal ikke mer enn 60-70 år tilbake i tid før vi hadde samme situasjon som de som nå står på trappene våre. Da ble vi tatt imot. Det er en kristenplikt og nasjonal plikt for Norge som ett av verdens rikeste land – å stille opp med den samme gjestfrihet som nordmenn møtte den gangen, sier Bjørkås.

På samme måte som lederen i Den norske kirkes bispemøte erkjenner også Terje Ådne og Terje Bjørkås at norsk asylpolitikk må ha «klare rammer og grenser».

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

– Ikke alle skal få opphold

– Ikke alle som kommer til Norge skal få opphold, men fra kirkens side er holdningen klar: Norge må ta sin del av ansvaret, sier Helga Haugland Byfuglien.

Byfuglien stiller spørsmål ved om regjeringens høringsforslag til endringer i asylpolitikken er i tråd med internasjonale konvensjoner.

– At barn ikke kan få permanent opphold før fylte 18 år, er noe jeg mener politikerne bør se på med et kritisk blikk. Også forslagene til innstramminger i retten til familiegjenforening er det grunn til å utfordre. De framstår som altfor stramme, sier hun til NTB.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter