Nyheter

Kvinner får ikke stemme

Ingen kvinner får stemme når familiespørsmål skal diskuteres på høyeste nivå i Vatikanet.

Det varslede toppmøtet om familien er på trappene i Vatikanet, og flere års jobb med å forberede temaene er lagt ned. Mer enn 360 delegater, inkludert 18 ektepar, deltar på møtet.

Pave Frans har invitert 30 kvinner til å delta ved synoden og i diskusjonene, men bare 279 mannlige delegater har lov til å stemme. Det har fått kvinner over hele verden til å se rødt. Nå har et globalt nettverk av katolske kvinner gått sammen om å gi ut 40 essays under tittelen Katolske kvinner snakker: Vi bringer våre gaver til bordet.

Etterlyser kvinner

– Det er veldig langt mellom hver kvinne­ som deltar på synoden og de er bare tilhørere, sier pensjonist Frøydis Gustavsen.

LES OGSÅ: Dette er den katolske familiesynoden

Hun tilhører St. Halvard ­menighet i Oslo og har lenge vært svært opptatt av Den ­katolske kirkes behandling av familiespørsmål.

– Hvis man skal behandle spørsmål om familien og den situasjonen vi har i dag, må det være en stor mangel at så få kvinner deltar.

– Hvorfor får ikke kvinner stemme?

– Ja, det må du spørre paven om. Jeg har lyst til å reise og ta en prat med paven selv. Det er uforståelig for meg at det ikke er lagt større vekt på kvinners posisjon i kirken.

Gustavsen etterlyser ikke bare flere kvinner, men også mer mangfold.

– Hvor er de fraskilte kvinnene, de enslige mødrene og de vanlige kvinnene? Hvorfor er ikke de med? Jeg er veldig spent på hva som kommer ut av denn­e synoden. Kirkens og ­pavens fremtid avhenger av det.

LES OGSÅ: Hans første ekteskap varte i 12 år - I følge paven var han aldri gift

Skriflig demonstrasjon

En av bidragsyterne i antologien som gis ut, er den italienske historikeren Lucetta Scaraffia. Hennes­ ­bidrag har tittelen Å puste med kun én lunge: Hvor er alle de kvinnelige stemmene ved synodene. Scaraffia er en av kvinnene som paven har invitert som tilhører under synoden.

«Fraværet av kvinners pers­pektiver når vi skal reflektere­ rundt disse spørsmålene er ikke bare en handling av forakt mot kvinner, som utgjør mer enn halvparten av religiøse og troende,­ men det er også en ­utarming av katolsk liv», skriver­ National Catholic Reporter.

– «Hvor blir resultatene av? Vi hadde så store forventninger til deg», skriver en annen kvinnelig teolog til paven, sier Gustavsen som er blitt invitert inn i kvinne­nettverket.

LES OGSÅ: Prest sto fram som homofil – fikk sparken

Betente temaer

Samlingen av bidrag fra kvinnenettverket utgis i dag, tre dager før synoden ­begynner, på Pontifical University Antonianum.

I boken tar kvinnene opp ­temaer som likekjønnet ekteskap, skilsmisse og gjengifte, og den utstrakte bruken av prevensjon også blant katolikker. I tillegg setter de søkelys på lite diskuterte emner, som fler­religiøse ekteskap, og spesifikke utfordringer for kvinner i Afrika og Latin-Amerika.

«Hierarkiet i Den katolske kirke har ikke anerkjent dette mangfoldet fordi den snakker om oss, men sjelden med oss», skriver bokredaktørene i innledningen.

Samlivsspørsmål

Allerede i oktober i fjor ble det avholdt en forberedende, ekstraordinær­ bispesynode i Roma, med tema «familien». Den kom som en følge av at pave Frans i slutten
av november 2013 sendte ut et spørreskjema til «alle verdens katolikker».

Følg oss på Facebook og Twitter!

Paven ønsket å få vite hva ­katolikker flest tenker og mener om sex, familie, homofili, prevensjon – kort og godt om folk er på linje med kirkens holdning til vanskelige samlivsspørsmål.

Det forberedende katolske toppmøtet i fjor vedtok et ­«balansert dokument» etter to uker med debatt om sex og samliv. Flere omstridte formuleringer fikk ikke det nødvendige to tredels flertall. Konklusjonene etter begge synodene er ventet tidligst i 2016, melder Reuters.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter