Politikk

KrF vil gjøre om kontantstøtten

Nå tenker også KrF nytt om kontantstøtte. De vil ha flere fedre inn, og mulighet til å ta ut mer på kortere tid.

Når KrF i dag legger frem første utkast til partiprogram, er det med splitter ny politikk for både kontantstøtte og barnetrygd lagt i forslagsboksen:

I partiprogrammet for neste stortingsperiode foreslår programkomitéen blant annet å:

• Innføre en «speed-kontantstøtte»: Foreldre skal få valg om å ta ut en intensiv kontantstøtte, med dobbelt støtte på halv tid i inntil seks måneder.

• Trappe opp kontantstøtteperioden med tre måneder i tillegg til dagens elleve måneder over tid.

• Skattlegge barnetrygden, og bruke skatteinntektene på å øke de generelle barnetrygdsatsene.

Eriksen: Forslagene uavhengig av kontantstøttedebatten

Forslagene kommer rett i etterkant av at kontantstøtte og barnetrygd-debatten de siste uker har blusset opp på ny. Likestillingsutvalget til KrF-makker Høyre foreslo nylig at partiet skal fase ut kontantstøtte og fjerne barnetrygden. Samtidig fjerner Venstre, Frp og Ap seg fra den «klassiske» kontantstøtteordningen.

LES MER: Støtten til kontanter smuldrer opp

Nestleder Dagrun Eriksen avviser at KrF-forslagene kan ses som svar på siste ukers debatt. Hun sier forslagene har kommet opp i programarbeidet uten at de visste hva Høyre ville foreslå.

Tror forslagene kan få andre partier med på diskusjon

– Tror du forslagene kan være en måte å komme de andre partiene i møte om kontantstøtte?

– Hvis vi ikke tar utgangspunkt i debatten som har vært nå, mener jeg forslagene som vi kommer med nå, er med på å gjøre kontantstøtten til en bedre ordning. Og dermed mener jeg de andre partiene burde være med på denne type diskusjoner, sier Eriksen.

– Forslagene er for neste periode. Hvilke partier ser dere for dere kan bli med på KrFs forslag?

– Vi har ikke tenkt allianser når vi har laget forslagene. Men min utfordring til høyresiden, er at et av våre argumenter for høyre-sentrumsarbeid har vært familie. I så måte er det interessant å se hvor vi lander.

LES MER: Hyller Ernas forsvar av kontantstøtte

Ønsker flere menn på kontantstøtte

Som leder av partiets programarbeid presenterer Eriksen første utkast av partiets stortingsprogram for 2017-2021 i dag. Nytenkning av kontantstøtte begrunnes med likestilling, integrering og bedre treffsikkerhet:

– Vi ser at de som tar støtten nå, ofte ikke velger å ta ut et helt år. Med en «speed» kontantstøtte, vil kanskje flere fedre ta det, fordi forskjellen til hva de får i lønn vil bli mindre, sier Eriksen.

KrF legger også opp til at det skal bli mer fleksibelt å kombinere kontantstøtte og barnehage uten å miste støtte, og at alle innvandrerkvinner på kontantstøtte skal få tilbud om norskopplæring uten avkorting.

LES MER: 4 av 10 på kontantstøtte er ikke-norske

Mindre trygd til millionærer

Eriksen er også fornøyd med grepet om å øke barnetrygden og finansiere den over skatteseddelen, som hun tror er en politisk nyvinning.

– Vi har ingen tro på gradering, som vil gi mye byråkrati. Men ved å gjøre barnetrygden til en skattbar inntekt, vil den rikeste millionæren få ekstremt lite igjen, mens de som har og tjener lite, vil sitte igjen med mer, begrunner hun.

– Er dette et motsvar til Høyre-forslaget om å fjerne barnetrygden helt?

– Ja, fordi vi vet at de som faller gjennom ved å fjerne universelle ordninger, er de som sliter med økonomien.

LES MER: KrF provosert av Høyre-forslag

Billige forslag

Eriksen mener bristen i Høyres barnetrygd-forslag er at de sier de skal bruke pengene til barnehageplass i stedet:

– Men tar du vekk både kontantstøtte og barnetrygd, og bruker det til barnehageplass, sier du «takk for oss» til hele valgfrihetsprosjektet, sier hun.

– Men å både heve barnetrygden, og doble kontantstøtteuttaket for halve perioden, vil bli dyrt?

– Nei, dette er egentlig to veldig billige forslag. Barnetrygden vil finansieres gjennom omfordeling gjennom skatteseddelen. Det kan bli flere som bruker kontantstøtte, men da sparer du også penger på barnehageplass, svarer Eriksen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk