Nyheter

KrF glad for Ernas kontante støtte

Knut Arild Hareide hyller statsministerens tunge forsvar av dagens kontantstøtte – slikt gir drahjelp mot motvillige «krefter» i nettopp Høyre.

Fra topphold får KrF og andre som vil bevare kontantstøtten overraskende støtte, etter en uke der småbarnsordningen igjen havnet under press.

– Jeg er faktisk tilhenger av kontantstøtten. Jeg er tilhenger av at foreldre skal ha fleksibilitet. Barn er forskjellige – familier er forskjellige, lød det fra Høyre-leder og statsminister Erna Solberg i NRKs fjernsynsprogram Debatten.

Der ga Solberg et langt og grundig forsvar for den ordningen som splitter stadig mer i hennes eget parti.

Mot sine egne blå

Forrige helg varslet nemlig leder Tina Bru i Høyres likestillingsutvalg at de foran partiets programbehandling vil skrote både kontantstøtten og barnetrygden. Dermed la Solberg tungt press inn i partiets interne debatt.

– Jeg er glad for tydeligheten hun viser i denne saken, nå som Høyre skal ha en debatt om dette. Er det noe høyrefolk lytter spesielt til, så er det jo Erna Solberg, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Solbergs forsvar for kontantstøtteordningen kom i en holmgang med Ap-leder Jonas Gahr Støre om ulike tiltak for å sikre sysselsetting og velferd.

LES OGSÅ: Erna med sterkt forsvar for kontantstøtten

Få bestemme selv

Statsministeren avslørte at hun synes selve debatten om støtteordningen er blitt til en «voldsom symboldebatt». I NRK-runden fastslo hun at saken handler om verdivalg:

– Er det ønske i familien om å ha en annen fleksibilitet, som deltid i barnehage og deltid kontantstøtte, så mener jeg at det dreier seg om verdier. Vi har ikke kontantstøtten for foreldrene sin del – vi har den først og fremst for barna. Noen barn har kanskje det behovet for trygghet i kontantstøtte – og det må foreldrene selv kunne bestemme.

LES OGSÅ: Støtten til kontanter smuldrer opp

KrFs alenegang

Denne uken presenterte Vårt Land en gjennomgang av hvor sterkt kontantstøtten står i alle stortingspartiene. Konklusjonen var klar:

Hvis Høyres landsmøte neste år lander på et nei til kontantstøtten, står KrF nærmest alene om å ville bevare den klassiske utgaven med kontante månedsbeløp.

– Statsministerens uttalelser er et signal inn mot de kreftene i Høyre som vil ta bort valgfriheten. Jeg er mer overrasket over at debatten nå kommer i Høyre enn i andre partier. Leser man ideologikapitlet til Høyre er dette med valgfrihet tydelig, sier KrF-leder Hareide.

– Erna Solberg har tidligere stått opp for kontantstøtten foran programbehandling – og jeg er glad for at hun nå gjør det igjen, fortsetter Hareide.

LES TINA BRU: Kontantstøtten bør utfases

– Jobb å gjøre

Han har merket seg at lederne for de to store partiene, Solberg og Støre, begge virker mer positive til kontantstøtten enn partiene sine. Hareide spår at det vil bli stor debatt om valgfrihet og kontantstøtte foran 2017-valget.

– Den siste tidens debatt har vist at her har KrF en jobb å gjøre, dessverre.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter