Religion

– KrF og Ap har nærmet seg hverandre

Jonas Gahr Støre mener han har lært mye av Knut Arild Hareide. Ap-lederen beveger seg stadig i KrFs retning på kontantstøtte og søndagshandel.

Jonas Gahr Støre har egentlig ferie, men lederen for landets største parti tar sjelden helt fri. Riktignok holder han for tiden sommerhus på hytta i Kilsund, Arendal. Men familieidyllen avbrytes stadig av medieutspill – og utfart til sommerstevne i Sarons dal.

Vårt Land møter han i Kristiansand, på vei tilbake til hytta. Ap-lederen fremstår opplagt, selv etter tettpakket jobbprogram i ferien. Før vi kan starte intervjuet, «må han bare sende unna noen innlegg i Hellas-debatten».

Tester ut sentrum

Avbrekkene er ikke noe Aps relativt ferske leder gjør fordi han ikke klarer slappe av. Synlighet er viktig i et valgår – spesielt dette. Etter nedgang og valgnederlag i 2011 og 2013, er Ap igjen på offensiven. Et godt kommunevalg vil gi muskelbygging til neste stortingsvalg.

På vei mot makt er sentrum en nøkkel. Med både SV og Sp i nedgang, speider Ap på riksplan etter et mangfold av politiske venner. På spørsmål om naturlige samarbeidspartnere i kommunevalget, oppgir Støre hele fem partier:

– Som hovedmønster er det partier i sentrum og SV, og til en viss grad Miljøpartiet de Grønne, vi ser som våre naturlige partnere, svarer Ap-lederen.

På riksplan er han like åpen som på lokalplan. Mens Sp, SV, Venstre, KrF og MDG trekkes frem som kandidater, passer Støre, som er kjent for å være glad i dialog, å trekke frem samarbeid med blåblå motpoler.

– Som Ap-leder har jeg sagt at der hvor regjeringen går inn for noe vi kan være for, skal vi bestrebe oss etter å få det til. Vi skal være glad for å bo i et land der vi kan enes om ganske mye. Men i saker der vi mener Høyre og Frp tar landet i gal retning og ikke forstår hvordan Norge virker, skal vi være i en tydelig opposisjon.

LES KOMMENTAR: På KrFs jaktmarker

Tolkes som frierferd

Likevel er det ikke til å komme unna at Ap ser ut til å flørte særskilt med KrF. Selv om både Støre og KrFs leder Knut Arild Hareide bedyrer at samtalene i Sarons dal ikke handlet om politikk, blir deres gradvise tilnærming tolket som politisk alliansebygging.

Støre avviser at han «frir til noen som helst». Han er like fullt full av lovord når han snakker om sin politiske venn i KrF:

– Jeg lærer mye av Knut Arild Hareide. Vi kommer fra ulike partier, med ulik bakgrunn og ulik oppvekst, men er også enige om at vi er uenige om en del saker. Samtidig er det også et viktig fellesgods i syn på samfunnsansvar og retning for politikken. Knut Arild er en person jeg liker og stoler på. Det er to gode utgangspunkt.

Samtalen i Sarons dal ble også «en opplevelse i ukjent landskap» for Støre, som aldri har vært på kristen leir.

– Jeg har aldri blitt invitert før nå. En Ap-leder har ikke vært det siden 1977. Men jeg vet at dette er en av de største samlingene i festival-Norge, så jeg har vært veldig nysgjerrig. Jeg har også en dyp respekt for menneskene som reiser dit. Jeg ser at de kommer fra forskjellige trosretninger, med forskjeller seg i mellom. Samtidig har de en del felles, i ønsket om å bidra og støtte andre mennesker.

LES HVA STØRE MENER OM TRO, SAMARBEID OG SYRIA-DEBATTEN

«Lovende» fra Høyre

At både Høyres Erna Solberg og Venstres Trine Skei Grande den siste tiden har advart nettopp KrF mot Ap, tar ikke Støre så tungt.

– Det er et lovende tegn. Når partier begynner å advare andre partier mot ett parti, betyr det at de begynner å bli usikre, at noe av tilliten begynner å komme under press. Og jeg kjenner Knut Arild Hareide og KrF såpass godt at jeg vil anta at, om noe, virker den type advarsler belærende og litt irriterende.

– Har ikke Erna Solberg et poeng når hun sier at Høyre har gitt KrF gjennomslag i saker de aldri kunne drømt om å få til med Ap? Som saker som kontantstøtte og reservasjonsrett.

– Vel, kontantstøtte er Høyre for. Reservasjonsrett er de ikke for. Jeg så at Hareide var ute og presiserte at den ene saken Høyre hadde stått opp for KrF som de selv ikke var for, var reservasjonsretten. Og den saken endte de med å avvikle etter at Hareide kom tilbake fra permisjon.

LES OGSÅ: Erna Solberg: Vi har stått opp for KrF

Kontantstøtte og skattekutt

Etter Støres mening deler Ap og KrF mer fellesgods enn ulikheter. I tillegg mener han de nærmer seg hverandre fra hver sin kant.

– Vi var uenige i reservasjonsrettsaken. Det er en ærlig sak. Saken vakte kraftige følelser, men vi hadde hvert fall respekt for at det er delte meninger som er vanskelig for noen, sier Støre.

Av saker KrF og Ap har til felles, trekker han frem søndagsåpne butikker, bistand, skattekutt og kommuneøkonomi.

– For meg er det store som har skjedd med kontantstøtten at KrF sier de heller vil ha to barnehageopptak enn kontantstøtte for toåringer. Da kontantstøttesaken kom på 90-tallet, snakket man om kontantstøtte til skolealder.

– Dere har nærmet dere hverandre på kontantstøtte?

– Ja. Vi kan hvert fall snakke på mer pragmatiske måter om hvordan vi skal legge til rette 
for at familier får livet til å gå
opp når barna er rundt ett år, 
og på vei til barnehage.

– Er dette kun høyttenkning fra din side, eller Ap-politikk?

– Jeg tror vi skal si at dette ikke blir en veldig stor splittende sak i tiden som kommer.

Åpner for revers

I striden om søndagsåpne butikker står også Ap og KrF på samme side. Men Støre har sagt at selv om han vil reversere blåblå endringer om midlertidige ansettelser i arbeidsmiljøloven, vil han ikke gjøre det samme med søndagshandel.

– Min overordnede tilnærming er at vi ser en regjering som reverserer viktige ordninger i Norge. Hvis vi får et annet flertall i 2017, skal ikke vi i revers, vi skal fremover, sier Støre.

Han fremstår likevel mer åpen for å reversere en slik liberalisering enn for bare noen måneder siden:

– Vi har et ansvar for at handelsstand og næringsliv har et forutsigbart regelverk. Men jeg utelukker ikke at det kan være et alternativ å gjøre om loven om søndagshandel.

– Liberaliseringen av søndagen kan ses som del av en større liberaliseringstrend i Europa. Er trenden er så sterk at den ikke kan reverseres?

– Jeg vil si det er en sterkere trend over tid at vi har en felles dag i uka som er fri. Det ligger dypt i oss, kulturelt sett. I tillegg er det et gode, i et så hektisk og oppjaget samfunn som vårt, at en dag i hovedtrekk er fri.

LES OGSÅ: – Ap og KrF mer like enn ulike

KrF og Venstre

At KrF, sammen med Venstre, har valgt å støtte en regjering med Høyre og Frp, sier Støre han «har respekt for». Men bruker ulike vendinger i beskrivelsen av samarbeidet av veien de har valgt:

– Jeg synes jeg registrerer at Venstres leder velger seg Fremskrittspartiet. Når jeg møter hennes lokale kandidater rundt om i landet, synes jeg å høre noe annet. Trine Skei Grande har valgt seg et parti hun sier hun er dypt uenig i menneskesynet til. Det overrasker meg, sier Støre om Venstre.

– Så er det Kristelig Folkeparti. Som vi har mye til felles med, og gode samtaler med både i fraksjoner og på ledernivå. Jeg møter alltid Knut Arild Hareide med å si at jeg respekterer avtalen din. Men at du på et tidspunkt skal vurdere det på ny.

MDG må avklare

Støre sier at summen av Aps samarbeidserfaringer på lokalplan kan bli test på neste riksplanssamarbeid.

På gallupene ser det til at Ap mange steder får makt til å velge. Det får sannsynligvis også MDG, som i mange byer kan komme på vippen.

– Når MDG sier de kan samarbeide til begge sider, skal vi ta dem på ordet. Men jegtror det er en holdning du kan ha én gang. Du kan ikke la være å avklare slike ting på forhånd i valg etter valg, sier Støre om MDG.

Like fullt mener han MDG vil ha mer å hente på Aps kant av politikken.

– Ap er ikke kjent for å være det store miljø- og klimapartiet. Dere skiller vei fra MDG blant annet i oljepolitikken. På hvilke områder kan dere finne sammen?

– Større satsing på kollektiv i byene, gode bymiljøpakker, større bruk av handlefriheten vi har i økonomien til å satse på miljøteknologi. En del av det som krever at det offentlige stiller opp, og bidrar til skiftet, fremfor å prioritere store og usosiale skattekutt.

– Kunne dere, som MDG, sagt nei til konkrete veiprosjekter?

– Det vil avhenge fra sak til sak. Vi er for at det skal bygges ut vei. Et for dårlig veinettverk i et land er ikke bra for miljøet heller.

LES OGSÅ: Her debuterer Støre på kristenstevne

Ser fremover

Støre skal videre. Familien og roligere tempo på hytta venter. Før valgkampen setter i for fullt, venter også Utøya. I august holder ungdomspartiet AUF første sommerleir siden terrorangrepet i 2011.

– Det er alltid sterke følelser å komme til Utøya etter 22. juli. Men jeg opplever at jeg blir fylt av fremtidshåp av å være der. Mot denne grusomme gjerningen ser man på Utøya en vilje fra en ung generasjon til å se fremover, sier Støre om sine følelser i forkant.

Etter angrepet sa Ap-lederen at terroren tappet partiet for mye krefter. Arbeidet med å ta inn over seg at 22. juli kunne skje, preget partiet.

I dag ser Støre mest av alt fremover:

– Det ligger i oss at vi ikke skal glemme, men ha kraft til å gå videre. Jeg tror vi i 2017 vil ha veldig mye kraft til å drive med det vi er i politikken for – å ha innflytelse og ta ansvar.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion