Nyheter

– Ap og KrF mer 
like enn ulike

Ap driver ikke uforutsigbar flørt, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Arbeiderpartiet driver ikke med frieri. Vi har alltid hatt et viktig politisk fellesgods med KrF, og jeg tolker Erna Solbergs advarsel som at også hun ser dette.

Slik svarer Ap-leder Jonas Gahr Støre på fredagens utspill fra Erna Solberg om at Høyre 
er er en bedre KrF-makker enn Ap.

Mer like enn ulike

I et sommerintervju i Vårt Land hevdet Solberg at KrF får bedre gjennomslag med Høyre enn Ap. Hun mente Ap systematisk skjøt ned KrFs hjertesaker i løpet av de blåblås første regjeringsår, spesielt i saker om kvinner og likestilling. Parallelt sto Høyre last og brast med KrF, også i ­saker utenfor deres primærstandpunkt, sa Solberg.

Påstanden om at KrF får mer igjen av Høyre enn Ap-sam­arbeid kaller Ap-lederen et «hypotetisk spørsmål». Støre vil tvert imot si at verdifelles­skapet mellom KrF og Ap overgår ulikhetene.

– Ingen av oss har hatt skatte­kutt i mangemilliarder-klassen til de som har mest som viktigste prioriteringssak, sier Støre.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Mye felles

– Solberg spekulerer i at hardkjøret fra Ap har stilnet det siste året, og om det ligger strategiske grunner fra Ap bak. Er det hold i antakelsen?

Jeg merker meg at Erna Solberg blir stadig mer opptatt av å snakke om Ap, oftest som et skremmebilde. Det tar jeg med stor ro. Jeg tror folk vet å forholde seg til hva Arbeiderpartiet ­mener. Det som er klart er at våre løsninger vil komme gjennom samarbeid med andre, derfor må og vil vi inngå kompromisser. Her har Ap mye til ­felles med KrF.

Er forskjeller

– Solberg viser til at hun har stått opp for KrF i saker som reservasjonsrett og kontantstøtte. Hvis Ap samarbeidet med KrF, ville Ap stått opp for KrF i disse sakene?

– Ap satt åtte år i en trepartiregjering, der vi respekterte og håndterte uenigheter. Vi vet at en forpliktende avtale følger at man stiller opp for hverandre. Så blir det hypotetisk hva som vil følge av en avtale med KrF.

– Men vil et slikt samarbeid være vanskeligere med KrF enn med Sp og SV?

– I utgangspunktet kan jeg ikke tenke meg det. Jeg ser et mye større verdifellesskap med KrF enn jeg ser forskjeller. Det er klart forskjellene er der, vi er ulike partier. De må man håndtere når det kommer.

Kjenner seg igjen

KrF-leder Knut Arild Hareide mener imidlertid at noe av Solbergs beskrivelse stemmer, som at de har fått gjennomslag i viktige KrF-saker i samarbeidsavtalen.

Han legger også til at han ikke kjente seg igjen i Aps argumentasjon i reservasjonssaken, og reagerte på sterk ordbruk.

– Tror du Ap, om de hadde f­orpliktet seg til et samarbeid med KrF, ville stått opp for KrF på samme måte, i saker som ­kontantstøtte og reservasjonsrett?

– Det skal jeg ikke spekulere i. Signalene Støre har gitt om kontantstøtte, har opplevdes positive. Men det er usikkert om det er hans høyttenkning, eller partiets mening.

LES OGSÅ: Hareide ønsker mer amerikanske tilstander

Kun reservasjon

– I KrFs ­rekker har enkelte surnet over samarbeidet. Men har Erna Solberg et poeng de bør merke seg, når hun påpeker at Høyre har forsvart KrFs rygg?

– Utenom reservasjonsmuligheten er det ingen andre ­saker Høyre ikke har stått for selv. Kontantstøtten er også del av Høyres program, svarer Hareide.

Han ser debatten Solberg går inn i som relevant, men at tiden ikke er moden:

– Men det er viktigere for oss hva vi samarbeider om, enn hvem vi samarbeider med. Det er mitt signal til Solberg også: Det som betyr noe er å sikre helhet i saker som er viktig for oss – miljø, fattigdom, sosial profil, landbruk.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter