Nyheter

Kjempet for sentrumsdrømmen i Venstre

Venstre sto samlet om borgerlig samarbeid. Men Rogalands-profil Gro Skartveit ville ha åpen dør for sentrumsløsning.

Da Venstre lørdag morgen drøftet regjeringsspørsmålet, foreslo tidligere Finnøy-ordfører Gro Skartveit og et knippe delegater fra Rogaland og Akershus å stryke ord om samarbeid på borgerlig side.

– Personlig ønsket jeg en mer sentrumsbasert modell, sier Skartveit.

LES OGSÅ: Kaos i Venstre om forholdet til Siv og Frp

Borgerlig landing.

Etter kaotiske dager om Venstres regjeringsvei, sluttet landsmøtet massivt opp om kompromisset som landsstyret hadde jobbet frem:

«Venstre får størst gjennomslag for vår politikk i en blågrønn regjering sammen med Høyre og Kristelig Folkeparti. Venstre er nøkkelen til et borgerlig flertall og vi vil søke å samarbeide på borgerlig side etter valget».

I motsetning til KrF er det ikke noe nei til å sitte i regjering med Frp eller formuleringer om å «søke andre gjennomslag for vår politikk» hvis plan A ikke går. Men en uttalt garanti for at borgerlig flertall gir borgerlig regjering, vil Venstre ikke lenger gi.

LES OGSÅ: Venstre-ja til søndagshandel og sexkjøp

Stryke borgerlige ord

Skartveit var i forrige periode Venstre-ordfører på Finnøy i Rogaland og kjempet også ved forrige korsvei for at partiet skulle ha en åpnere sentrumskurs og ville utelukke samarbeid med Frp.

Hun og forslagsstillerne ville foran helgens vedtak stryke ordene om at Venstre er nøkkel til borgerlig flertall og «søke samarbeid på borgerlig side».

– Det ville ikke tatt seg ut om vi ikke tok opp dette under selve møtet, sier hun til Vårt Land.

Saker som styrer

Men forslaget fra Skartveits gruppering samlet bare et titalls stemmer. Hun forklarer at hun jo godt visste at de ikke ville vinne frem når landsstyret selv sto så samlet bak regjeringsuttalelsen.

I denne er det også listet opp en rekke saker som Venstre skal måle samarbeid ut fra.

– Vi ønsket at nettopp disse skulle være avgjørende – ikke en bestemt politisk retning utpekt på forhånd, sier Skartveit.

LES OGSÅ: Grande til verdikamp mot populismen i Sp og Frp

Sentrumshåp

I debatten presiserte hun at ingenting bør rokke med Venstres førstevalg: En regjering med KrF og Høyre. Der vil gjennomslaget være størst. Men ut over dette burde altså saksfelt avgjøre.

For Skarveit er det avgjørende ikke å lukke dører for en sentrumsløsning:

– Sentrum er nesten forsvunnet. Venstre og andre partier har bidratt til det. Men jeg har ennå ikke mistet troen på at sentrum som politisk modell vil komme tilbake igjen, sier Skartveit.

Elvestuen-advarsel

Nestleder Ola Elvestuen ba innstendig forsamlingen ikke å fjerne ord om borgerlig retning.

– Dette har vært en lang prosess. Vi har et samstemt landsstyre bak oss. Modellen vår er avhengig av et borgerlig flertall – ellers går det ikke, sa han.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter