Nyheter

Raja tok med Frp-topp til møte

Abid Q. Raja opprør for en borgerlig regjeringsgaranti skapte sinne i Venstre-korridorene. Mye irritasjon startet da Raja tok med Frps nestleder til Venstres landsstyre.

Det skjedde under partiets landstyremøte i mars. Under tungt tidspress skulle Venstres topper og fylkesledere drøfte den vanskelige regjeringsmodellen og innstille til nytt partiprogram.

Mange fikk da hakeslepp da Abid Q. Raja tok med seg Frp-nestleder og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen inn i møtet. Raja ville at Frp-toppen skulle informere om Nasjonal transportplan.

Venstre-toppene følte at Raja dro inn feil mann til feil tid. Og at Raja ikke deltok fullt og helt under regjeringsdiskusjonen.

– Besøket visste partileder Trine Skei Grande om, mener derimot Raja.

LES OGSÅ: Grande til verdikamp mot populismen i Sp og Frp

Illojalt!

Da Raja fredag morgen dukket opp på Dagbladets forside med refs av Trine Skei Grande ble profilerte Venstre-folk røde i toppen. Raja krevde at landsmøtet skulle ta inn garanti om borgerlig regjering.

Få profiler ville refse Raja i full offentlighet, men noen tok bladet fra munnen:

– Dette er illojalt. Jeg er skikkelig lei av Abid Rajas soloutspill. Han har på kort tid åpnet for Ap, ønsket å gå inn i regjering med en gang og nå vil han endre på en uttalelse om samarbeid som det er bred enighet om, sa Rebekka Borsch til Aftenposten.

Hun sitter i landsstyret i Venstre - organet som etter mye strev filte seg frem til resolusjonsforslaget om regjering som skal vedtas lørdag.

LES OGSÅ: Berit Aalborg kommenterer: Grandes kamp mot «populistisk tidsånd»

Raja trakk fremstøt

Fredag ettermiddag meldte NRK at Raja la ned stridsøksen, fordi han var blitt beroliget av uttalelser fra Trine Skei Grande i NRK tidligere på dagen. Han ville likevel ikke presse frem en «borgerlig garanti».

Men stemningen foran Trine Skei Grandes åpningstale var sur. Det skyldes også at mange landsstyremedlemmer og stortingsprofiler hadde «Solvik-Olsen-besøket» friskt i minne.

Vårt Land har i samtaler med flere landsstyremedlemmer fått kjennskap til hvor overrasket og irriterte de ble da Raja hadde med seg Solvik-Olsen til landsstyremøtet. Heller ikke nøkkelfolk i Venstres apparat visste noe om dette på forhånd. Frp-toppen var også synlig i et innslag på NRK Dagsrevyen fra møtet.

LES OGSÅ: Venstre på bare 2,7 - les gallupanalysen

Raja: Alt var ok

Overfor Vårt Land avviser Raja påstandene:

– Jeg har vært til stede under samarbeidsdebatter og deltatt i landsstyremøter. Men jeg kan jo ikke selv stemme når vi voterer i landsstyret, fordi jeg bare har talerett.

– Men folk var overrasket over at du dro med deg Solvik-Olsen?

– Det var klarert med Grande og ble tatt opp med ordstyrerbordet. Jeg har skjønt i ettertid at folk trodde jeg tok ham med på eget initiativ. Men det er ikke riktig.

LES OGSÅ: Kaos i Venstre om forholdet til Siv og Frp

Et gammeldags kriselandsmøte

Venstres landsmøte snakkes alt nå om som et gammeldags kriselandsmøte. Dagen før publiserte Vårt Land en gallup med sjokktallet 2,7 prosent og det ga vemod i Venstre-rekkene.

Og det er ikke bare Rajas opptreden som skaper rystelser rundt partiet. Også ordene fra Venstre-leder Trine Skei Grande selv skaper frustrasjon.

Grande sa nemlig til VG denne uken at hun etter valget ville felle dagens Høyre/Frp-regjering på en sak for å presse Frp ut og heller få inn Venstre og KrF i regjeringen.

Dette medvirket til at Abid Q. Raja ble irritert. Men i NRKs Politisk Kvarter mener Raja at Grande uttalte seg litt mer forsonlig. Og det bidro til at han ikke ville utfordre regjeringsmodellen.

Men Grande trakk ikke tilbake budskapet om aktivt å felle Høyre/Frp - men hun ville ikke gjenta uttalelsen og snakket den ned.

– Grande forsikret om at vi står trygt på en blågrønn side og vil søke makt på borgerlig side, sa en beroliget Raja til NRK sent i går ettermiddag.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter