Nyheter

Holdt smykkeauksjon for flyktninger

Det blinket i sølv, gull og edelstener på Det Norske­ Teatret lørdag. 49 smykker ble stilt ut, innsendt av folk fra hele landet.

Bilde 1 av 2

NOAS (Norsk organisasjon for asylsøkere) avsluttet kampanjen «Et smykke for en flyktning» med å stille ut alle de innsendte bidragene. Auksjonen foregikk på nett og blir avsluttet søndag kveld. NOAS kampanje ble satt i gang som en reaksjon på innstrammingsforslagene fra regjeringen som kom i romjulen.

Blant de mange som besøkte utstillingen lørdag, var Ane Christina Bergstig Grini (24). Hun har også donert bort et smykke selv - et halskjede som er formet som et Norges- kart.

– Hva er historien bak smykket ditt?

– Jeg fikk det av bestemoren min da jeg begynte å studere i Oslo, og det er det eneste smykket jeg har. Jeg hadde det også på meg under 22. juli.

– Hva synes bestemoren din om at du gir det bort?

– Jeg har faktisk ikke fortalt det til henne enda, men jeg tror nok hun ville forstått det. Nå må jeg vel fortelle henne det, sier hun.

– Det er formet som et Norges- kart?

– Ja. Jeg tenker at flyktningene gir alt når de forlater sitt hjemland, og nå vil jeg gi symbolsk alt det jeg har til dem, selv om det selvsagt er i en helt annen skala. Nå håper jeg at folk byr på smykket mitt, sier hun.

LES OGSÅ: Vil betale for flyktninger med nordmenns smykker

Reagerer på retorikken

Før de fikk utstillingen opp å stå lørdag morgen, løp Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i NOAS, fra det ene utstillingsbordet til det andre for å få alle smykkene på plass.

Er kampanjen deres noe mer enn symbolpolitikk, Ann-Magrit Austenå?

– Det er mye som er symbolpolitikk, som for eksempel Listhaugs bruk av symbolske begreper som gullstol og godhetstyranni, men vi ønsker å bruke smykker som symbol på det motsatte, sier Austenå.

Austenå peker på to forslag som i særlig grad rammer barn og unge. Det ene er kravet om at en må ha jobbet og studert i Norge i fire år før en kan søke om familiegjenforening. Det andre er kravet om at alle enslige mindreårige får midlertidig opphold inntil de fyller 18 år.

– Rammer de svakeste

En av dem som besøkte lørdagens utstilling, var ordfører i Oslo, Marianne Borgen. Borgen har også donert en ring - et arvegods hun har fått fra sin mor.

– Jeg husker denne ringen som en ring som moren min alltid hadde på seg når det skulle være fest. Jeg er oppvokst i arbeiderklassen der det ikke var vanlig å gå med mange ringer på den tiden, men denne ringen husker jeg godt. Kanskje fordi den var så svær, sier hun, og peker på en gullring med en stor, lilla sten i midten.

Borgen har jobbet mange år med flyktning- og asylpolitikk knyttet til barn, blant annet fra 16 år i Redd Barna. Borgen sier at hun reagerer sterkt på at regjeringen kommer med et forslag til en politikk hun mener vil ramme barna sterkest.

– Barn er først og fremst barn. Barn er aldri skyld i den situasjonen de har kommet opp i. Det skaper utrygghet når de bare får midlertidig opphold, mener hun.

LES OGSÅ: Grytten-diktet sklitaklar asylpolitikken

Møt frykten

Den aller siste som leverte inn en ring til kampanjen, var skuespiller Lena Kristin Ellingsen, blant annet kjent fra NRK-serien Himmelblå. Ellingsen har donert en ring hun fikk i gave fra sønnen og mannen sin.

– Jeg mener utgangs
punktet for den retorikken som Listhaug og andre i dag, bruker er feil. Hun snakker om lykke
jegere, mens det i realiteten dreier­ seg om mennesker som kommer hit fordi de er på flukt, mener hun.

– Hvordan tenker du at vi bør møte flyktningene?

– Som skuespiller har jeg jobbet med at en må møte frykten ved å jobbe seg igjennom den og ikke vike unna. Ved å konfrontere det skumle, møter en også sine egne fordommer. Slik skaper vi større aksept. Det handler om å møte andre mennesker uten frykt, sier hun.

Søndag ettermiddag hadde NOAS fått inn 347 bud og nesten 3.000 visninger på QXL.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter