Nyheter

Vil betale for flyktninger med nordmenns smykker

Blåblå innstrammingsforslag får Norsk Organisasjon for asylsøkere (NOAS) til å be folk om å gi bort eget arvegods.

Med det prøver organisasjonen å snu tiltakene fra den nylig innførte – og omstridte – danske «smykkeloven» på hodet: Mens flyktningene i vårt naboland kan risikere å bli tatt fra verdisaker som arvesmykker, ber i stedet NOAS nordmenn selv om å åpne smykkeskrinene for de nyankomne.

Kampanjen «Et smykke for en flyktning», oppfordrer folk over hele landet til å gi avkall på egne halskjeder, brosjer eller ringer, og sende dem til NOAS for å auksjoneres bort.

– Vi vil bruke smykket som et symbol på å møte mennesker med en anstendighet. Ikke å frata dem respekt og verdighet, sier generalsekretær i NOAS, Ann-Magrit Austenå.

LES OGSÅ: Skrev dikt om smykkeloven

Kjendisene gir bort klokker og arvesmykker

Kjendiser som skuespiller Ane Dahl Torp, komiker Sigrid Bonde Tusvik og forfatter Gert Nygårdshaug, stiller opp for kampanjen. Inntektene fra kampanjen skal gå til fri rettshjelp for asylsøkere.

– Vi ønsker å få folk til å tenke gjennom at flyktningene som kommer hit er enkeltpersoner med personlige historier. De fortjener at vi ikke bare snakker om dem som en horde, men som mennesker med grunnleggende rettigheter, sier NOAS-lederen.

LES OGSÅ: Asylsøkerne i Danmark får beholde kredittkort

– Vil avskjære syriske barn fra å gjenforenes

Bakgrunnen for kampanjen er de 40 innstrammingspunktene i asyl- og flyktningpolitikken som er foreslått av regjeringen Solberg. Høringsfristen på forslagene går ut tirsdag. Blant disse ligger blant annet forslag om å gi midlertidig opphold til enslige, mindreårige asylsøkere, og å begrense retten til familiegjenforening.

– Vi reagerer særlig på at regjeringen er villig til å gå så langt for å gjøre livet verre for kvinner og barn. Forslagene vil gi de enslige, mindreårige stor grad av utrygghet. Begrensningene i familiegjenforening vil i praksis avskjære mange syriske barn fra å gjenforenes med familien sin, sier Austenå.

Hun frykter at det vil få flere kvinner og barn til å legge ut på farlig flukt. FNs barnefond (UNICEF) har allerede meldt om at det i januar er meldt om at flere kvinner og barn nå tar fluktruten mellom Tyrkia og Hellas.

LES OGSÅ: «Det verste er at danskene hånflirer av smykkeloven»

Høyre: «Helt legitimt»

Innvandringspolitisk talsperson i regjeringspartet Høyre, Ingjerd Schau, ser NOAS sin kampanje som en «helt legitim måte å reagere på».

– Jeg mener det var helt nødvendig med innstrammingene som Stortinget har inngått forlik om. deres en NOAS måte å markere at de er uenige i det som er gjort av innstramminger og kommet inn av høringsforslag, er helt legitimt, sier Schau.

LES OGSÅ: Tok livet sitt etter å ha fått opphold i Norge

NOAS har fått hjelp til å lage kampanjen av kommunikasjonsbyrået Something Good.

Hvilken effekt vil kampanjen ha, utover å bygge og bedre NOAS som merkevare?

– Vi håper at flere vil bli kjent med NOAS, og hva vi står for: At vi jobber for en rettferdig rettsikker behandling av asylsøkere. Det er ikke vårt poeng at det skal komme flest mulig eller at flest mulig skal få opphold, men de som kommer med et beskyttelsesbehov skal behandles på en human og rettferdig måte, svarer Austenå.

LES OGSÅ: 10.000 flyktningbarn er borte

Strengere enn Danmark?

Kommunikasjonsekspert og høyskolelektor ved Kristiania Høyskole, Kjell Terje Ringdal, mener NOAS med kampanjen har tatt et grep som «slår inn i hjertene våre».

– Det er en veldig symbolsk tematikk. Det å ta smykker rører ved noe i oss, sier Ringdal, som«heier» på engasjementet NOAS prøver å kanalisere i folket.

PR-eksperten viser til at den danske smykkeloven har ført til diskusjon om allerede eksisterende regelverk i Norge. På papiret er Norge nemlig strengere enn Danmark. I et rundskriv fra UDI står det at asylsøkere med mer enn 5.000 kroner i formue eller eiendeler skal miste ytelser:

«Med formue menes midler eller realiserbare eiendeler som overskrider kr 5 000. Formue som opparbeides ved eventuell sparing av de økonomiske ytelsene i henhold til dette reglementet regnes ikke som formue», heter det i punkt 3.3 i UDIs regelverk, skriver NRK.

LES OGSÅ: Kirken utfordrer regjeringen til å vise mer klokskap

PR-ekspert: – En iskald form for rasjonalisme

– Prinsippet i seg selv, med at alle som mottar offentlige midler, må yte etter evne, er greit i seg selv. Som mange spør seg, at om det skulle komme en millionær med skipet lastet av smykker og dollar til Norge som flyktning, skal ikke vedkommende også måtte gi av det han har når han er i Norge. Det er et retorisk spørsmål, der svaret må bli ja.

Riktignok har reglene i Norge knapt blitt praktisert. Men Ringdal tror grunnen til at både smykkelov og kampanje treffer så sterkt, er at flyktninger flest hverken eier smykker eller penger:

– De som kommer, rømmer fra et system de er livredde for å bo i. Og hvis de skulle ha en gammel klokke eller smykke som de har klart å raske med seg på flukten, vitner det om en iskald form for rasjonalisme å skulle ta den verdien.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter