Nyheter

Hareide møter gjerne Ap-Jonas

Etter gårsdagens siste topprunde med Erna Solberg og Siv Jensen er Knut Arild Hareide fri fra den slags møter. Fremover er han klar til å møte Aps leder også.

Ledelsen i Høyre, Frp, Venstre og KrF møttes til planlagt ryddemøte for å sortere hva slags forpliktelser fra forrige fire år som ennå gjelder mellom dem. På kostnadssiden kommer Hareide nå med et varsel:

– Vi greier ikke få til alle satsingene, er budskapet fra KrF-sjefen.

Hareide fastslår også at det nå er over med denne typen forretningsmessige ikke-sosialistiske topptreff for KrFs del.

– Da er det frie opposisjonslivet altså startet?

– Det ble startet i forrige uke. Jeg kommer nok til å ha møter med Erna Solberg og Siv Jensen i fremtiden. Men jeg kommer også til å ha møter med Jonas Gahr Støre. Så jeg er ikke redd for å gå i møter med den ene eller den andre, svarer KrF-lederen.

LES OGSÅ: Det rødgrønne byrådet i Oslo viderefører ordningen med egne sykehusprester

Oppbrudd

Dermed kan det godt komme sakssamarbeid med Ap om politikk – akkurat som han står ved forpliktelser som KrF alt har inngått med dagens regjering.

I forrige uke brøt KrF og Hareide opp fra videre ikke-sosialistiske toppsamtaler om samarbeid. For KrF vil ikke gå inn i dagens regjering og velger seg opposisjon uten noen form for avtaler med regjeringen. Hovedgrunn: Solberg ville ikke gå med på sentrum/Høyre-regjering, som KrF gikk til valg på. Venstre fortsetter imidlertid sine samtaler på et senere tidspunkt.

LES OGSÅ: Solberg skal gjøre KrF til bestevenn

På bordet

Ledertrioene i KrF og Venstre skulle likevel sette seg ned for å gå systematisk igjennom vedtak, innstillinger og avtalepunkter fra forrige stortingsperiode. De skulle rydde i «gammel moro», som statsministeren uttrykte det i forrige uke. Høyres apparat hadde på forhånd produsert tykke oversikter foran gårsdagens møte.

– Støtter KrF alt i oversiktene dere fikk på bordet?

– Samtalene var gode, både om hva som ligger bak oss og de forpliktelsene vi har. Men det er jo sånn at KrF er nødt til å gjøre våre hovedprioriteringer når vi kommer til budsjettet. Det vil vi være bevisste på. Alt vi skal stemme for, må vi ha rammer for i budsjettet vårt.

LES OGSÅ: Nå er selv Rødt større enn KrF

Budsjett er kamparena

Hareide tar også forbehold på et annet punkt: Noen av regjeringens forpliktelser skyldes flertall som helt andre enn KrF har bidratt til. Noen er inngått med Venstre.

Dessuten binder store summer i kommende budsjett alt opp de fire partiene: Forpliktelser på over to milliarder kroner i Nasjonalt Transportplan (NTP), forpliktelser på forsvarsfeltet, pensjonsområdet og helseutgifter som vil øke. Også faresignalet: Oljeinntekter kan gå ned.

– Denne utviklingen gjør at partiene må prioritere. Selv om vi sammen har løftet politikk, så er det ikke sånn at vi er blitt enige om en felles prioritering. Det må skje gjennom forhandlinger i budsjettene.

– Har du sagt til de andre at det er saker som KrF ikke lenger vil være med på?

– Nei, vi ble ikke stilt overfor slike problemstillinger. Men satsinger koster penger, og da må også regjeringen prioritere. Spørsmålet er: Hva er viktigst for Venstre? For KrF? For Høyre/Frp? Det er det som dette handler om – og det blir veldig vanskelig å greie absolutt alt.

LES OGSÅ: Slik kan blåblå profilsaker møte veggen

Luftet nytt

Under møtet ble ikke KrF og Venstre invitert til å bli med på ny politikk. Men regjeringen skal ha luftet noen nye forslag.

– Noe var vi positive til, andre ting mer skeptiske til. Ingenting av det vi sa, overrasket dem. Så får de gjøre sine vurderinger.

– Er det siste runden du har hatt i et slikt forum på en god stund?

– Ja.

– Møteseriene er altså å betrakte som avsluttet?

– Ja.

Etter møtet sa statsministeren dette til NTB:

– Vi skal forhandle mange saker med KrF framover. Selv om det ikke er noen samarbeidsavtale, blir det veldig mye samarbeid.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter