Nyheter

Slik kan blåblå profilsaker møte veggen

Frps «frihetssaker» og et stort utvalg blå politikk kan bli satt krokfot på uten avtale med KrF. Valgforsker spår økt frustrasjon i Frp.

Skatt, privatisering, alkohol og modernisering. Dette er bare noen av eksemplene på felt der Høyre/Frp-regjeringen kan oppleve at Stortinget stopper ny hverdagspolitikk om regjeringen blir uten en politisk avtale med vippepartiet KrF.

– Solberg-regjeringen kan få det betydelig vanskeligere og irritasjonen i Frp over sentrumspartiene kan øke sterkt, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

LES OGSÅ: Venstre-folk kjøler ned Frp-spekulasjoner

Vårt Land har gått igjennom saksfelt som Høyre og spesielt Frp i forrige periode markerte seg på, men som nå kan møte stoppskiltet i Stortinget. Til forskjell fra i forrige periode har regjeringspartiene ikke flertall og trenger både Venstre og KrF for å få vedtatt typisk borgerlig politikk.

– Regjeringens muligheter til å få igjennom politikken sin er blitt betydelig mindre. Frp kan oppleve en forventningskrise: Partiet gjorde et godt valg og føler seg styrket. Men i politikk kan utbyttet bli mindre, mener Bergh.

LES OGSÅ: Maktspørsmålet splitter sentrumspartiene – analyse

Stopplisten

Her er noen eksempler på felt der KrF, til dels Venstre og venstresiden kan stoppe blåblå fremstøt:

Modernisering/privatisering: Et KrF som ønsker reformpause og misliker for mye privatisering kan stoppe flertall. Ingen hjelp til de blåblå fra venstresiden.

Skattekutt: Håpløse muligheter for nye fremstøt – bortsett fra omlegginger som KrF/Venstre alt har signert.

Bistandsreformer og kutt: Høyre/Frp kan møte veggen – alt i forrige periode var det et potensielt sentrum/venstre-flertall mot regjeringen i deler av utviklingspolitikken.

• Veipolitikk: Mye er alt avtalt mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre i Nasjonal transportplan (NTP). Frp-håndslag til bilistene kan bli mer krevende, men distriktspartiet Sp er en potensiell alliert.

• Søndagshandel og åpningstider: Full stopp fra KrF/venstresiden.

• Innvandring/integrering: KrF og Venstre kan si nei og nei, men det er ikke alltid gitt at Høyre/Frp finner subsidiær støtte hos ente Ap eller Sp.

• Arbeidsliv: KrF kan fort finne sammen med venstresiden mot såkalt usosial arbeidslivspolitikk.

• Likestillingspolitikk: I forrige periode dannet KrF noen flertall sammen med Ap – og parkerte blåblå likestillingspolitikk.

• Lofoten/Vesterålen: I praksis kan Høyre/Frp gå direkte til Ap for å sjarmere frem et flertall for utvinning. Men Vårt Land skrev for to uker siden at Ap-kilder tvilte på realismen i det, fordi Aps eget vedtak har mange forbehold.

• Frivillighet: I et nytt Storting kan KrF og venstresiden styrke ideelles plass i omsorgsvesenet.

• Alkohol: Økt taxfreekvote? Avgiftskutt? Mer tilgjengelighet? Frp-drømmer om slikt blir parkert når KrF er på vippen. De røde ivrer heller ikke for slikt.

• Statsbudsjett/revidert budsjett: Tøffere prosess for Høyre/Frp uten samarbeidsavtale. Men som Vårt Land skrev i forrige uke er mye budsjettpolitikk alt å finne i gamle avtaler.

«Segway- og frihetssaker»: Fremstøt a la frislipp for vannscootere, mer snøscooterkjøring og ja til segway får tøffere kår. Slike forslag havnet aldri i Stortinget, men kom gjennom forskriftsendringer. Nå kan denne teknikken slite på mange saksfelt.

For dersom opposisjonen vil stoppe Frps fjerning av et «dusteforbud», kan et såkalt representantforslag i Stortinget fremmes og samle støtte nok til å overkjøre regjeringen.

LES OGSÅ: Hareide varsler at borgerlige samtaler snart kan være over

Irritasjon

Valgforsker Bergh mener denne oversikten viser at Høyre/Frp kan miste handlingsrom. Irritasjon kan bli større.

– Internt i Frp har man over år vært frustrert over de mindre partiene Venstre og KrF. Men nå har spesielt KrF gjort et dårlig valg. KrF kan derfor komme til å stå hardere på kravene. Da kan spenningen øke, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter