Nyheter

Hadia Tajik svarer på ekteskapsanklager

Men redaktør etterlyser teologisk begrunnelse om hvorfor Tajik valgte å gifte seg ikke-muslimsk.

Bilde 1 av 2

I forbindelse med «Jeanettes» åpne brev til Hadia Tajik, går flere ut og avkrefter at det er null-toleranse i muslimske miljøer for å gifte seg med ikke-muslimer.

Nazneen Khan-Østrem, forlagsredaktør og muslim, sier til Nettavisen at det for henne har vært helt uproblematisk å være gift med en ikke-muslim.

– Det er jo bare å vende blikket ut av Norge. Der vil man se at det de siste årene har kommet mange tilfeller der muslimske kvinner har giftet seg med en kristen eller en jødisk mann. Det ser jeg på som en helt naturlig utvikling i vår globaliserte tidsalder, at folk møtes og finner kjærligheten, sier hun, og viser til Storbritannia, landet hun har vokst opp i, der det nå er over 20.000 ekteskap mellom personer med ulike religioner.

– Der borte finnes det et progressivt muslimsk miljø hvor det er en imam som vier muslimske kvinner og kristne menn, sier Khan-Østrem og forteller at hun stadig møter flere muslimske jenter også i Norge som sier de er gift med ikke-muslimske menn.

LES MER: – Arrangert ekteskap er det samme som arrangert sex

I mindretall

Religionsforsker og islam-ekspert Kari Vogt støtter Khan-Østrems observasjoner.

– I deler av Europa finner man eksempler på religiøse lærde som argumenterer for at slike blandede ekteskap kan tillates.

Hun mener det er i ferd med å skje en nytenkning i en rekke vesteuropeiske samfunn. Men fortsatt er disse i mindretall.

– Tradisjonell religiøs lovgivning åpner for at en mann kan gifte seg med en ikke-muslimsk kvinne, men ikke for at en muslimsk kvinne kan gifte seg med en ikke-muslimsk mann, sier hun til Nettavisen.

Vogt påpeker at et ekteskap mellom en muslimsk kvinne og en kristen mann kan skape reaksjoner også i Norge.

– Men her hjemme avhenger det mye av familien. Det er ikke helt sosialt uproblematisk, mener islam-eksperten.

LES MER: Norsk prest arrangerer ekteskap

Bringe debatten videre

Erik Stephansen, nyhetsredaktør i Nettavisen, mener ekteparet Tajik/Heggelund bør gå offentlig ut og forklare bakgrunnen for sine valg.

– Rett og slett fordi hun er et forbilde for svært mange unge, norske muslimer – ungdommer som nå sitter med øyne og øre på stilker for å få argumenter de kan bruke hjemme ved kjøkkenbordet, skriver han på sin blogg.

– En «teologisk» begrunnelse på hvorfor Hadia Tajik som profilert muslim har valgt å gifte seg slik, vil kunne bringe islam-debatten i Norge et sjumilssteg framover, mener han.

LES MER: Gifter bort jenter mot husdyr

Før helgen ble Arbeiderpartiets nestleder, Hadia Tajik, konfrontert med hvorfor hun i 2014 valgte å gifte seg med den ikke-muslimske Høyre-politikeren Stefan Heggelund.

I et åpnet brev, publisert på bloggen til Human Rights Service, spør den tidligere tvangsgiftede «Jeanette» om Tajiks ekteskap med «en vantro» har tatt fra henne troen. «Er du fremdeles muslim ifølge islamsk lov eller er du en vantro? Har mannen din konvertert? Kan vi da kalle det snikislamisering av Norge?», spør hun.

I et debattinnlegg i Aftenposten svarer Aps nestleder.

– Jeg er muslim. Min mann er ikke muslim.

Det er alt Tajik vil svare om sin tro og sitt ekteskap. Hun påpeker at alle har rett på et privatliv, både politikere, offentlige personer og vanlige mennesker.

LES MER: Hadia Tajik: Jeg er ikke muslim-light

Forsvarer arrangert ekteskap

I 2012 gikk daværende kulturminister Tajik ut og forsvarte arrangert ekteskap, så lenge det ikke innebærer tvang.

– Hvis de som skal gifte seg, vil gifte seg på den måten, så er det et fritt ekteskap, og det er et likeverdig ekteskap, uttalte hun til NRK.

I tirsdagens intervju med Aftenposten innrømmer Tajik at det finnes gråsoner mellom tvang og ikke-tvang, og at hun forstår at mange nordmenn ser på arrangert ekteskap som en ukultur.

– Man vet at det finnes arrangerte ekteskap som preges av underforståtte trusler og sosialt press som ikke alltid blir direkte uttalt. Det er ukultur, sier hun.

Hun ønsker ikke å svare på om hun selv betalte en høy pris dag hun giftet seg med en ikke-muslimsk mann, men mener det er et problem at norske muslimske jenter blir tvunget til å gifte seg mot sin vilje.

– Det er et problem, og det må vi ta tak i. Men det å avkreve fra meg at jeg skal fortelle fra mitt privatliv, er ikke måten å ta tak i det på, sier hun og sikter til «Jeanettes» brev.

LES MER: – Ikke veldig giftig om arrangert ekteskap

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter