Nyheter

– Voldtekt-sammenligningen var for spiss

... men Ulrik Imtiaz Rolfsen står for uttalelsen om at arrangert ekteskap er det samme som arrangert sex.

Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen har skapt debatt i og rundt det norskpakistanske miljøet med sin nyeste film Haram, som nå går på norske kinoer. Rolfsen har også tidligere laget mørke skildringer av det norskpakistanske miljøet. Sist i NRK-serien Taxi, og i filmdebuten Izzat fra 2005.

– Han kan godt lage en fiksjonsfilm om æresdrap og et negativt kvinnesyn. Men når han sier at dette er en reell framstilling av det norskpakistanske miljøet, så krenker han en minoritetsgruppe for å få blest om filmen sin, sier legen Attiq Sohail til Vårt Land.

Les Rolfsens uttalelser til VG her, og Sohails innlegg i Aftenposten her!

Hat

I et leserinnlegg i Aftenposten skriver han at Rolfsen har «utviklet et innbitt hat til pakistansk kultur og serverer alt som ukultur. Han tar opp utdaterte problemer og forsøker å framstille dette som dagens viktigste samfunnsproblemer».

– Stemmer det ikke at det norskpakistanske miljøet sliter med kriminalitet og et problematisk kvinnesyn?

– Det med kriminalitet tror jeg har blitt mye bedre, det er ikke noe vi som gruppe sliter med. Og det med kvinnesynet stemmer ikke. Svært mange av norskpakistanske kvinner tar god utdannelse og gjør store fremskritt.
Sohail mener norskpakistanere i hovedsak er utdannede, selvstendige og frie til å ta sine egne valg.

– Rolfsen snakker ikke urdu og det virker som om han ikke har kontakt med miljøet, ut over noen tremenninger og fettere som han tror representerer alle sammen, sier Sohail.

– Arrangert voldtekt

Haram handler blant annet om arrangert ekteskap, noe Rolfsen i et VG-intervju nylig kalte for «arrangert voldtekt». Det skapte reaksjoner. Blant annet skrev psykologistudenten Usman M. Chaudhry i samme avis at Rolfsen med dette «Ikke bare har fornærmet alle som er lykkelig arrangert gift, men også dine nærmeste som har giftet seg på denne tradisjonelle måten.»

Rolfsen sier til Vårt Land at han forstår at uttalelsen hans har vakt reaksjoner.

– Jeg skjønner at jeg har provosert med å være for spiss. Det er synd at dette overskygger filmen. Men jeg står for at arrangert ekteskap er det samme som arrangert sex, om ikke det samme som arrangert voldtekt, sier Rolfsen.

– Hva med Hamer og Tarantino?

Regissøren tar derimot ikke selvkritikk for å ha formildet et uriktig bilde av miljøet.

– Jeg er ikke en journalist, men forteller en historie på bakgrunn av mine erfaringer. Mine filmer skal ikke vise hvordan alle har det. Hvem spør om Bent Hamer eller Tarantino formilder et riktig bilde? Det blir helt corny, og det er håpløst å kreve det av meg, sier Rolfsen.

– Det som er annerledes er vel at du formidler et lite flatterende bilde av en gruppe som allerede sliter med stereotypier?

– Den kritikken kom også med Taxi. Det handler om at jeg fremmer et syn som ikke passer de konservative kreftene. Jeg kan ikke gjøre annet enn å lage filmer om det jeg ser. Så prøver folk å diskreditere meg, fordi jeg oppfordrer ungdommen til å tenke selv, sier Rolfsen.

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal er journalist i religionsavdelingen, og har jobbet i avisen siden 2014. For tiden skriver han mest langstoff, men har også et spesifikt ansvar for dekningen av Metodistkirken. Han har tidligere skrevet en rekke reportasjer fra USA.

Mer fra: Nyheter