Politikk

Høyre-topp: Klarte ikke selge søndagsåpent

Fylkesledere i Høyre forklarer det dårlige valget med 
flere stridssaker; søndagsåpent, kommunesammenslåinger og klimasatsing.

Høyre-leder og statsminister Erna Solberg er ikke fornøyd med kommunevalget:

– Vi mister makt flere steder enn der vi vinner, oppsummerer hun.

Vårt Land har ringt fylkesledere som sitter et stykke unna partikontoret i Oslo for å høre hva de sier når det dårlige valget skal forklares.

– Jeg ser at søndagsåpent er en sak det har vært knyttet mye følelser til, og som har vært vanskelig å kommunisere ut, sier Jo Inge Hesjevik, leder i Finnmark Høyre.

LES OGSÅ: KrF-lederen er både misfornøyd og tilfreds etter valgkveld

Reformtrøtte velgere

Han forteller at i møte med velgerne lengst nord i Norge måtte han bruke mye krefter på å forklare viktigheten av søndagssaken; regjeringen vil at alle butikker som ønsker det skal få holde søndagsåpent.

– Det er litt som med ­kommunereformen. I en del ­saker er man nødt til å ha med seg mange for å få den ut på en god måte.

Hesjevik peker også på en ­annen forklaring til de dårlige tallene:

– Kanskje er det en form for reformtrøtthet i befolkningen. De opplever endringer og usikkerhet. Det tror jeg søndagshandelsaken er et godt bilde på, og hvert fall den jeg har merket mest av hos velgerne.

LES OGSÅ: Ernas mann: Frp må vurdere om de fortsatt skal sitte i regjering

Trekker ikke velgere

Kommunesammenslåing er en annen reform som ikke trekker folk til Høyre. Dette har Elin Agdestein, leder i Nord-Trøndelag Høyre, merket.

– Det er kanskje ikke så mye innholdet i reformen i seg selv, mer usikkerheten rundt effekten av den. Velgere reagerer generelt negativt på det som er usikkert og uklart.

Hun tror ikke nødvendigvis velgerne er skeptisk til alt som er nytt. Men at det er usikkerheten rundt hvordan strukturendringene i både politi og kommune vil se ut, som har bidratt til Høyre-tapet.

Lokale saker forsvant

I tillegg til en stor kommunereform, ruller Solberg-regjeringen ut en dyptgripende politireform som samler politinorge i færre og større politidistrikter.

– Senterpartiet har profilert seg veldig her, og hatt en kraftig fremgang. De har spilt på sentralisering og maktsamling, sier Agdestein.

Lederen i Nord-Trøndelag sier en nasjonal sak har overskygget mange lokale saker i årets kommunevalgkamp:

– Flyktningsaken overskygget de klassiske, lokale sakene som skole og helse.

Borgerlige krangler

En til tider høylytt krangel mellom de fire budsjettkameratene på borgerlig side må tas med når lokalvalget skal forklares, mener Hårek Elvenes, leder i Akershus Høyre.

– Jeg tror ikke velgerne liker at samarbeidspartnerne på borgerlig side av og til har drevet og kjeftet på hverandre. Vi fire har alle en felles, politisk fiende. Det er Arbeiderpartiet, og det er der skytset bør rettes. Jeg tror ikke de som har stemt på oss liker at det blir for mye intern støy.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ansvar for klima

Akkurat som kollega Agdestein i Nord-Trøndelag mener Elvenes i Akershus at flyktningsaken tok mye oppmerksomhet.

– Flyktningsaken kom inn som en ny sak, og som en «game changer». Den tok mye plass i den offentlige debatten, og har nok gjort at andre viktige saker, som skole, eldreomsorg og lokalt selvstyre, kom i bakgrunnen.

I flere Akershus-kommuner har MDG vunnet nesten like mange velgere som Høyre har tapt. Selv om Elvenes ikke tror velgertapet skyldes avhoppere til MDG, mener han partiet skal være bevisst på økende grønn velgerbevissthet.

– Også Høyre skal være vár på, og ta innover seg den økte miljøbevisstheten som er i velgermassen. Vi må være i stand til å vise at Høyre er gode på dette.

LES OGSÅ: Frp mindre enn sentrum

Mange misfornøyde

Ansvarlig redaktør Nils August Andresen ser valget fra sitt utkikkspunkt i det konservative magasinet Minerva. Han mener Høyres dårlige lokalvalg har noen hovedforklaringer: Rosa velgere har byttet side fordi de er ukomfortable med høyresaker som lettelser i formuesskatt eller søndagsåpne butikker; blå velgere har gått til sofaen fordi de savner et tydeligere prosjekt; og pragmatiske velgere er skuffet over manglende gjennomføringskraft og mye rot i viktige departementer som Justisdepartementet.

– Saken om søndagsåpne butikker er et eksempel på hvordan alle tre gruppene er misforøyd: Det opprinnelige forslaget - fullt frislipp - støtte fra seg de rosa, det ulne kompromisset det kan ende opp med tok entusiasmen fra de blå, og uklarhetene og vaklingen skuffet de pragmatiske.

LES OGSÅ: Ap og KrF har blitt enige om byrådssamarbeid i Bergen.

Mangel på prosjekt

Minerva-redaktøren peker også på det han kaller mangel på tydelige prosjekt:

– Høyre snakker om skattelette, men da må de gi skatteletter som monner også for folk flest. Høyres velgere synes det er greit med lavere formueskatt, men ikke når det er blitt så lite rom for lettelser i inntektsskatten.

Andresen mener at flere svikter Høyre når de på den ene siden hører statsminister Erna Solberg snakke om at partiet har gjennomføringskraft, men ser at regjeringen ikke evner å levere på viktige områder som asyl- og flyktningpolitikk og politireform.

LES OGSÅ: KrF stupte uten veteraner i front

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk