Nyheter

Ernas mann: Frp må vurdere om de fortsatt skal sitte i regjering

Nå må statsråder gå, melder kilder.

Det er opplagt at Frp må vurdere om de fortsatt skal sitte i regjering, mener Sindre Finnes, ektemannen til statsminister Erna Solberg (H).

– Det blir stadig mer opplagt at Frp må gå en runde med seg selv om de egentlig skal sitte i regjering. Det kommer litt an på hvor de ender til slutt. Men det er et smertepunkt i den nasjonale oppslutningen for Frp hvis de ender under 10 prosent, sier Sindre Finnes til Dagsavisen.

Han mener SVs partiveteran Karin Andersen åpnet døra for den diskusjonen i Frp, da hun ga uttrykk for at SV på et tidligere tidspunkt burde ha vurdert sin regjeringsdeltakelse.

LES OGSÅ: Erna-slitasje, unntatt for KrF

Sjelegransking i Frp

Det har lenge vært klart at Fremskrittspartiet skal evaluere regjeringsdeltakelsen på et landsstyremøte senere i høst. Et svakt valgresultat vil neppe gjøre diskusjonene mindre.

– Det er naturlig at vi skal evaluere det vi har gjort. Vi er skuffet over resultatet, men gleder oss samtidig over gode enkeltresultater, sier Frp-leder Siv Jensen.

Hun ville valgnatten ikke karakterisere partiveteran Carl I. Hagens innsats i Oslo, der partiet ser ut til å gå tilbake med 5,7 prosentpoeng til en oppslutning på 6 prosent.

– Vi står sammen i dette. Jeg har ikke noe behov for å fordele skyld, sier Jensen, som legger til at Frp særlig har en jobb å gjøre med hensyn til å skaffe flere kvinnelige velgere. (©NTB

LES OGSÅ: Carl I. Hagen: Må drøfte forholdet til KrF og Venstre

– Styrer rett mot skjær

Flere komanetatorer mener nå høyrebølgen er i ferd med å ebbe ut.

Statsministeren får en vanskelig jobb med å reise seg etter Høyres dårlige valg, spår aviskommentatorer.

På Høyres valgvake mandag kveld var statsministeren offensiv, og kontret det dårlige valgresultatet med kommentaren: «Jeg er helt sikker på at hele Høyre kan si: I'll be back i 2019».

Den jobben kan bli vanskelig, mener norske aviskommentatorer.

Saken fortsetter under grafikken

– Tendensen i dette valget er klar: Om to år ryker Erna Solberg og hennes folk ut av regjeringskontorene. Dagens borgerlige samarbeid styrer rett mot det store skjæret, skriver VGs Frithjof Jacobsen. Han konkluderer med at høyrebølgen har lagt seg, og at partiet rammes hardt av regjeringsslitasje.

Dagbladets Jon Olav Egeland er heller ikke i tvil om hvilken vei det er i ferd med å gå.

– Etter tretti år ser det ut til at den norske høyrebølgen ebber ut, skriver han.

– Valget har svekket både partiet Høyre og Erna Solberg personlig. Partiet er nødt til å gå i seg selv for ikke å risikere nye tap.

Dagsavisens kommentator, Arne Strand, tror også det blir vanskelig for Erna å hente seg inn.

– Høyrevinden som brakte Erna Solberg og Siv Jensen inn i regjering for to år siden har snudd. Dette lover dårlig for muligheten for gjenvalg av den blåblå regjeringen ved stortingsvalget om to år, skriver Strand.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Statsrådbytte

Ifølge VGs kilder vil det bli statsrådbytter etter det dårlige valgresultatet.

Flere kilder opplyser til VG at de mener det vil komme endringer av mannskapet i høst. Andre mener endringene kan utsettes til våren for å få ny giv inn i neste høsts arbeid med statsbudsjettet mot 2017-valget.

Et av de sentrale spørsmålene er om partiene vil forhandle om å bytte departementer.

Etter samtaler med flere kilder i de to partiene er det flere departementer som vurderes som i spill når Erna Solberg og Siv Jensen skal sette sammen et nytt kollegium.

Blant departementene som kan bytte parti, er Forsvarsdepartementet, som nå styres av Høyre, Justisdepartementet, som styres av Frp og Arbeidsdepartementet, som styres av Frp. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter