Religion

Frp på sjarmtokt til kristen grasrot

Frp satser på å gjenerobre posisjonen som Carl I. Hagen hadde blant ­kristenkonservative velgere. Nå inntar Sylvi Listhaug podiet.

– Listhaug kan ha et potensial á la Hagen, sier Sunniva Holberg, som analyserte forholdet mellom Frp og kristenvelgere.

For et tiår siden etablerte daværende Frp-formann Hagen partiet som sterk stemmesanker blant kristenkonservative velgere. Ved valget i 2005 ble KrF rystet av store lekkasjer til partiet.

LES OGSÅ: Frp-Siv: – Kristne og liberalistiske verdier går godt sammen

Hagens arvtakere

Men før forrige stortingsvalg ville Frp-strateger noe annet. De ville heller pusse profilen blant store grupper av «moderne» velgere. For å bli mer attraktive blant kvinner, ønsket Frp-krefter å tone verdikonservative innslag ned.

Men det siste halvåret har partiet gjort et slags comeback på kristenscenen. Partikilder mener den nye innsatsen faktisk kan bidra til at Frp kan beholde regjeringsmakten.

Først og fremst handler det om Sylvi Listhaug, som selv prioriterer velgerkontakt i kristne forsamlinger. I forrige uke var hun på turne: Hun gjestet IMI-kirken i Stavanger for å lytte til erfaringer om integrering og besøkte også Salt Bergenskirken og Credo­kirken i Bergen. I sistnevnte frimenighet deltok Listhaug i en «talkshow-aktig» sofasamtale etterpå.

Også andre Frp-profiler drar på tokt:

Forrige fredag var Frps energi­minister Tord Lien på plass ved åpningen av konferansen og landsmøtet til Med Israel for fred (Miff). Miff er en sekulær organisasjon, men har store grupper kristne i rekkene. Det handlet om olje – og Israel.

Ketil Solvik-Olsen har lang CV med besøk på kristne stevner og i menigheter. Statsråden var sammen med Listhaug gjest i programmet «Studio Direkte» på Visjon Norge i november i fjor.

LES OGSÅ: MIN TRO: Sylvi fekk barnetrua frå farmor

Hyooug gjest: Her er eks-Frp-formann på besøk hos Levende Ord i 2007, stedet der han få år tidligere hadde vakt oppsikt med uttalelser om muslimer.
Eks-Frp-formann Carl I. Hagen på besøk hos Levende Ord i 2007, stedet der han få år tidligere hadde vakt oppsikt med uttalelser om muslimer. Foto: Marit Hommedal

KrFs redning?

Resultatet av Hagens omdømmebygging på tidlig 2000-tall var at grupper av kristenvelgere opplevde Frp som en fremtidig makker for KrF i kampen om sekularisering, for Israel og mot felles ekteskapslov.

Over år hadde oppskriften vært grasrotbesøk, foredrag, kronikker og ikke minst taler på kristne stevner. Sommeren 2004 skapte Hagen store overskrifter, da han kom med kraftige angrep på islam i en tale hos frimenig­heten Levende Ord i Bergen.

Innsatsen fikk politiske konsekvenser: Internt i KrF bygget det seg opp et trykk for å samarbeide med Frp. Og ved stortingsvalget i 2005 var Frp for alvor etablert som en stemmetyv hos KrF.

LES OGSÅ: Frp-Siv vil fjerne lovhindre for bioteknologi

Sekulær bølge

Da Siv Jensen tok over som leder, stilte hun opp på støttemarkeringer for Israel.­ Men kjennere av Frps kristne scene påpeker overfor Vårt Land at tilhengerne i frimenigheter ikke opplevde den samme overbevisningen og nærværet fra Jensen.

Dessuten myket Frp opp holdning til homoadopsjon og fremsto liberal om dødshjelp. Velgertekket i kristenlandskapet smuldret. Etter forrige stortingsvalg i 2013 konkluderte valgforskerne med at Frp hadde inntatt et mer sekulært velgerlandskap. Dess­uten var også Partiet De Kristne blitt ny konkurrent der Hagen hadde vært helt.

LES OGSÅ: Knuser myten om kristne Frp

 FrPs Siv Jensen holdt, under strengt vakthold, tale foran Stortinget i forbindelse med Israels 60-års i 2008.
 FrPs Siv Jensen holdt, under strengt vakthold, tale foran Stortinget i forbindelse med Israels 60-årsjubileum i 2008. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Ny offensiv

Men nå håper involverte at Listhaug kan bli den nye advokaten for kristne kulturverdier. I magasinet Norge IDAGs referat fra sofasamtalen i Credokirken snakket Listhaug også om stridstemaene søndagshandel og samarbeid: USA har «full rulle» i butikkene på søndag, men samtidig er jo kirkedeltakelsen svært høy. Rundt 300 fremmøtte fikk høre at «det er synd» om KrF nå skifter side.

To av organisatorene bak Listhaugs besøk i Bergen var eks-statssekretær Torkil Åmland (Frp) og Norge IDAG-redaktør Bjarte Ystebø. Han er menig KrF’er, men leder også sammenslutningen Kristenfolket som ­arrangerer den kristenkonservative mønstringen Oslo Symposium i valgår.

Der var Listhaug i fjor vår en applausvinner. Ystebø var dessuten mannen som intervjuet Listhaug og Solvik-Olsen i TV-­kanalen Visjon Norge i november og Listhaug under forrige ukes talkshow i Credokirken.

Sunniva Holberg, nå tilknyttet KIFO Institutt for kirke-, ­religions- og livssynsforskning, analyserte Frps posisjon blant kristne i valgundersøkelsen fra 2005. Hun tror Listhaug til en viss grad kan innta samme ­posisjon som Hagen hadde blant disse velgerne.

LES OGSÅ: Sandberg begraver stridsøks mot sentrum

Alvheim også

– Listhaug har et potensial lignende Hagen. For Listhaug er det noe positivt å fronte kristne verdier og for mange oppleves hun nok som troverdig på dette. Hun snakker dessuten positivt om familien som grunnlag, hun vektlegger støtte til Israel og poengterer at kristne verdier er viktig.

Hvor stor betydning hadde Carl I. Hagens langvarige pleie av de kristenkonservative?

– Hagen var viktig i all Frps velgerfangst, når han bestemte seg for hvilke grupper han ville nå. Men forrige gang Frp markerte seg og hentet kristenvelgere, handlet det også om avdøde John Alvheim. Han sto for en sosial politikk og hadde bakgrunn fra KrF og betydde også mye for Frps troverdighet, svarer Holberg.

LES OGSÅ: Skremmer eldre med Ap-Jonas

Kors på TV2

Listhaug sender også verdisignaler til hverdagskristne: Hun har selv utfordret biskoper i asylpolitikken i TV-dueller og får dermed presentert skillelinjer mellom «sin» verdibase og biskopenes. TV2 sendte et magasin-innslag om Listhaugs kors. Statsråden forteller at korset er kulturarv og en gave fra bestemor. Fortellingen er at korset gir styrke.

Bakspillere som Vårt Land har snakket med, håper også det nye inntrykket kan bidra til én viktig ting: At det blir vanskeligere for KrF å skille lag.

Gardermoen

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion