Politikk

Sandberg vil rense lufta

Frp-topp Per Sandberg bruker nå folkelige treffpunkter med partigrasrota til å be dem dempe tonen mot Venstre og KrF.

Når Frps landsmøte starter i dag, vil landsmøtet triumfere over fremgang og alt man får gjort i regjering. Men klarer ikke Frp å mildne forholdet til støttepartiene Venstre og KrF, kan regjeringens liv være over etter valget.

Nå varsler Sandberg mykere takter overfor støttepartier. Når det dukker opp sterke utbrudd og karakteristikker, sier han nemlig i fra:

– Når jeg er ute og reiser, ja tro meg, i foredragene sier jeg: Slutt med den type debatt. Snakk løsninger – og snakk Frps politikk. Jeg bruker til og med tid på å forsvare Jonas Gahr Støre.

– Støres politikk også?

– Nei, mest på det at man angriper selve personen, svarer Sandberg.

Raseri-tiden

Sandberg er mannen som fikk KrF-leder Knut Arild Hareide til å rase «nå er det nok, Sandberg» i fjor vinter. Han hadde gitt KrF et ansvar for at norske muslimer blir IS-terrorister.

– Om Sandberg fraråder politiske karakteristikker er jo det en konstruktiv linje, sier KrFs fungerende parlamentariske leder, Hans Olav Syversen.

– Spoler man tilbake, får man jo bekreftet at det har vært tøffe tak mellom oss og Frp. Og slike følelsesmessige utbrudd kan ofte «sitte i» en stund. Men om tonen skulle bli bedre, opphever jo ikke dette faktisk, politisk avstand mellom partiene, påpeker han.

LES OGSÅ: Frp klar for en jafs av kirkefondet

Venstre fikk fred

Over tid har KrF-kilder på Stortinget overfor Vårt Land bemerket at Frp opptrer mykere, men ett felt kan få konflikt til å flamme opp: Om innstrammingspakken på asylfeltet ender med tilspissing.

På dette feltet har Venstre et svært ampert forhold til Frp. Den var også underliggende i landsmøtetalen til Venstre-lederen.

Sandberg sier han ikke vil 
bidra til at utbrudd i taler ender med motangrep og mer bråk:

– Jeg har fått mange spørsmål om jeg vil kommentere landsmøtet til Venstre, men hvorfor skal jeg det? De har sitt eget program, sine egne tillitsvalgte. Og så skal vi ha vårt landsmøte nå i helgen, og da vil jeg bare konsentrere meg om mitt eget landsmøte. Debatter oss imellom vil det alltid være, påpeker han.

LES OGSÅ: Venstre-leder vil kjempe frem trio uten Frp

Se fremover

Andre sentrale Frp-politikere som Vårt Land har snakket med, peker på at et annet moment vil dempe motsetninger: Regjeringen er nemlig kommet langt i å oppfylle samarbeidsavtalen og få landet flere målbare seiere som Frp-grasrota er fornøyd med.

Dermed blir grunnplanet mindre konfliktorientert. Sandberg vil gjerne ha sagt at Høyre, Frp, KrF og Venstre har et «nytte pluss» av dette samarbeidet.

– Hvordan vil du selv vurdere Frps forhold til de to støttepartiene nå? I fjor hadde du hatt svære debattrunder med Hareide?

– Som politikere kan vi alltids se oss tilbake. Men nå bør det handle om å se frem mot 2017. Jeg tror at Frp, KrF, Høyre og Venstre kan sette seg ned sammen og se på strekpunkter og fellespunkter der vi er enige. Og vi kan rense lufta der vi er uenige. Poenget er jo nå å se fremover.

LES OGSÅ: Venstre-folk vil ikke la F rp-styre

Exit samarbeidsavtale?

– Og når du ser fremover: Ønsker du samarbeidsavtale én gang til, 
eller kan det være et poeng å være uten?

– Det vil jeg ikke synse noe om. Da blander jeg meg inn i diskusjoner begge partier har internt. De prosessene har jeg respekt for, sier Jensen.

Spesielt i Venstre er det tillitsfolk som i korridorprat sier de ikke har landet samarbeidssyn, men ser uansett bort fra en formell samarbeidsavtale dersom Solberg-regjerningen skal få styre videre.

Taus om KrF

Frp-leder Siv Jensen unngår å si noe om hvor dramatisk det kan være for Frp om KrF fristiller seg fra dagens samarbeid:

– Det vil jeg kommentere når jeg faktisk vet hva KrF lander ned på. Vi må ha respekt for den prosessen de har, svarer hun.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk