Nyheter

Får søndags-omkamp

Selv en moderat utgave av søndagsåpne butikker vil etter nytt valg utløse stortingsrunde om å skrote ordningen.

Bilde 1 av 2

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum forsikrer at han ved første og beste anledning vil fremme forslag som betyr omkamp i Stortinget.

– Målet er at etter valget i 2017 skal åpningsreglene bli som før, sier han til Vårt Land.

Selv om Venstres kompromissarbeid kan ende med en myk variant, med minimal liberalisering, vil Vedum fremme forslag som betyr full stortingsbehandling.

Han er sikkert på at Ap, KrF og Sp sammen kan snu ordningen.

– Det er stort nok press på søndagen som helligdag allerede. Vi ser ikke behovet selv for små justeringer, sier han.

LES OGSÅ: Sp triumferer som størst i sentrum

Velge helligdag

Sp-lederen varslet omkamp alt i februar, like etter at kulturminister Thorhild Widvey (H) hadde lansert Høyre/Frp-regjeringens prosjekt:

La tilbud og etterspørsel få regulere handelen på helligdagen. Da kom også det omstridte budskapet om at en hviledag var noe folk kunne velge selv.

Norstats ferske gallup – presentert i torsdagens Vårt Land – spådde et solid flertall for Ap, KrF og Sp dersom det var valg nå. Alle tre er tydelige nei-partier i søndagssaken, selv om Ap ikke har politisk tradisjon for omkamper.

Men Vedum er sikkert på at om Ap ønsker Sp og KrF som samarbeidspartnere, så vil søndagsåpent bli reversert. Selv om Ap-leder Jonas Gahr Støre har uttalt seg ullent, ligger det en åpning hos ham for dette.

Vraker Venstre

Blåblå kilder på Stortinget bekrefter at de er klare til å forhandle med Venstre om søndagen. Fortsatt kan det drøye litt, men utgangspunktet vil være den justerte løsningen som Venstre lanserte i sommer:

La reglene som gir unntak for søndagsstengt i turistområder være mal – og la kommunene selv bestemme hva som er turiststrøk. I tillegg kan noen flere enn adventsøndagene åpnes for handel.

LES OGSÅ: Sp forsyner seg grådig av KrFs velgere

Senterpartiet feiret i går sin ordfører nummer 100 etter høstens kommunevalg. Lokalt har partiet flere steder stemt for å få søndagsåpent i turiststrøk.

– Det skulle vel bety at nettopp Venstres justerte modell kunne falle i smak hos Sp?

– Nei, jeg har liten forståelse for Venstres mulige løsning. Ordningen for turistområder trenger ikke utvides. Ellers kan man plutselig få en situasjon der deler av sentrumsområdene i Bergen og Oslo åpnes. Og eksempelvis turistbyen Lillehammer. Da forplanter det seg – og spredningen er i gang, svarer Vedum.

KrF-trekk

Vårt Land skrev onsdag at Venstre-leder Trine Skei Grande i juni kontaktet KrF-leder Knut Arild Hareide for å få til samtaler om en søndagsløsning. Venstre har de avgjørende stemmene i saken og Grande ville dele makten med Hareide.

Men KrF-lederen avslo. Sentralt i KrF er nemlig det å ha sjanse til omkamp etter stortingsvalget i 2017 et hovedargument mot å bli med på noe kompromiss.

Venstre-bråk

I Venstre hilste ordførere i partiet først Grandes nye mellomvei velkommen. Men nå er de lei av bråket.

På morgennyhetene i NRK Radio i går, lød det sterke krav fra lokale profiler om en løsning. Støyen skygger nemlig for profilering av andre saker om dagen. Også i andre borgerlige partier er det slutt på tålmodigheten.

– Kan ikke slike eksempler tyde på at en ny søndagskamp i 2017 bare gir bråk og irritasjon i flere partier?

– Det var ikke Sp som åpnet denne debatten. Det var det verdiliberalistene i Høyre og Frp som gjorde. Der ligger ansvaret.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter