Nyheter

Grande tilbød KrF søndags-løsning

Nei-takk, var meldingen fra KrF-Hareide. Da hadde Venstre-Grande invitert ham til forhandlinger om felles alternativ til blåblå søndagshandel.

Fra ulike kilder sentralt i Venstre får Vårt Land bekreftet at Trine Skei Grande i juni kontaktet KrF-leder Knut Arild Hareide for å få til samtaler om en søndagsløsning de to partiene kunne dele.

Venstre-lederen skal ha vært klar til å moderere partiets posisjon i saken og gi innrømmelser. For KrF kunne det bety en «nestverst»-løsning for partiet, der en søndagspakke fra KrF og Venstre faktisk ble stående som norsk politikk.

Høyre/Frp-regjeringen har nemlig ikke flertall – den må ha støtte fra sentrum for å få gjennomført forslaget om mer søndagsåpent.

LES OGSÅ: Hareide utelukker ikke brudd regjeringen

Overfor Vårt Land bekrefter KrF-leder Hareide løsningsforsøket fra Venstre:

– Det er riktig at Venstre har prøvd å ta opp saken med KrF og undertegnede. Jeg valgte ikke å gå videre med saken, bare mine nærmeste ble orientert. Dette er en sak der det er stor avstand og vanskelig å finne mellomløsninger, noe også det siste forslaget fra Venstre viser. Det ville være starten på en liberalisering, noe KrF ikke kan være med på.

LES OGSÅ: Valgforsker tror ikke KrF gambler om søndagen

Sterkt stoff

I forrige uke var reaksjonene i Venstre sterke etter at KrF-toppene Hans Olav Syversen og Kjell Ingolf Ropstad stilte noe som lignet et ultimatum om søndagssaken. I dagene derpå kom anonym frustrasjon mot KrF frem i ulike medier.

Tillitsfolk i Venstre mener partiet har strukket seg langt for å inkludere KrF – mens «takken» fra KrF lokalt har vært pepper mot Venstre i valgkampen.

I juni drøftet nemlig Venstres sentralstyremøte i Skien strategi om søndagshandel. Der ga sentralstyret partileder Grande ryggdekning til å gi innrømmelser overfor KrF og å samtale med Hareide om noe som kunne bli en felles søndagslanding.

LES OGSÅ: By etter by lukker søndagen

Hareide avslo

Men for Hareide var ikke samtaler med Grande aktuelt:

– Om KrF – av alle – skulle gi seg i denne saken, ville det aldri bli forstått blant velgerne. Vi kan samtale med partier om temaet, men KrF kunne aldri være partiet for reelle forhandlinger om søndagen, sier Hareide.

– Var Grande konkret og detaljert om hva dere kunne diskutere?

– Vi valgte ikke å gå dypt inn i disse samtalene, svarer Hareide.

Uten at KrF hadde hatt noe hånd på rattet presenterte Grande sin nye modell ved valgkampens start: Begrenset søndagshandel der kommunene selv velger å bruke dispensasjonsreglene for turiståpent. Dermed skrotet Venstre den opprinnelige modellen med å la kommunene bestemme åpningstider fullt og helt selv.

LES OGSÅ: «Det er ikke mulig å se bort fra Hareides gode forhold til Støre»

«Tungt ansvar»

– Men om Venstre og KrF fant sammen om søndagen ville jo disse partiene vinne frem: Høyre og Frp har jo ikke flertall?

– Sluttresultatet ville likefullt betydd en liberalisering. Derfor kunne vi ikke delta i forhandlinger om dette, svarer KrF-lederen.

Midt i juni sa Hareide i et intervju med Vårt Land at «det ligger tungt over meg» om det «oppstår et bilde av at vi ikke benyttet muligheten til å stoppe» søndagsåpent på «min vakt som partileder».

– Kan ikke KrF ha mistet en nestbest-løsning om søndagshandel ved ikke å takke ja til Grandes initiativ?

– Jeg tror ikke det. Det ville uansett bli en liberalisering, som velgerne ikke ville forstått at KrF var med på.

«Turistmodell»

Om ikke lenge vil Venstre, Høyre og Frp starte stortingssamtaler om en søndagsløsning, trolig bygget på Venstres «turistmodell».

Grande vil overfor Vårt Land ikke uttale seg om Hareide-fremstøtet i juni. Men hun sa dette i forrige uke:

– Ved mange anledninger har denne saken vært et tema, uten at vi har klart å finne ut av det.

LES OGSÅ: NRK-kilder: Søndagsåpent er et spill fra KrF

Strategi-sprik

Vårt Lands samtaler med tillitsvalgte i begge partiene viser nå fullt strategisk sprik i søndagssaken:

• Venstre-topper begriper ikke hvorfor ikke KrF heller kan søke innflytelse og forhandle seg frem til mest mulig søndagsstengt. De mener KrF stiller seg på utsiden, noe partiet eksempelvis aldri ville gjort i bistandsspørsmål.

• KrF-topper mener derimot pragmatisme i søndagssaken er umulig. Sentralt i KrF tror man kompromissløs kamp bare vil styrke sjansen til å få skrinlagt søndagsåpent. Dessuten vil et kompromiss med regjeringspartiene gjøre det umulig med omkamp etter neste valg.

LES OGSÅ: NHO: Kampen om mathyllene verre enn noen gang

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter