Politikk

Erna-slitasje – unntatt for KrF

Alle som støtter Erna Solbergs regjering ble straffet – unntatt KrF, som har markert en viss avstand.

Det betyr mye for Jonas Gahr Støre at partiet gikk fram i hans første møte med velgerne som partileder. Valget i 2011 var et sympativalg etter Utøya. Også derfor er framgangen viktig – nå er det fastslått at Arbeiderpartiet har tredjedelen av velgerne.

Sviende

Erna Solbergs nederlag er tilsvarende sviende. Tapet av makten i hjembyen Bergen strør ekstra salt i sårene. I Oslo må de bite i seg stoltheten og be De Grønne om hjelp til å beholde makten. På landsplan er en femtedel av velgerne fra 2011 tapt. Det gir ingen god start på kampen om makten i 2017.

KrF-unntak

Også de partiene som samarbeider med Høyre har blitt rammet av tilbakegangen. Unntaket er KrF. De har holdt stillingen. Selv om resultatet er et av partiets dårligste, er det psykologisk viktig at man har stanset tilbakegangen.

LES OGSÅ: Skuffelse snudd til jubel

Knut Arild Hareide har gjort en strålende innsats i valgkampen. Og han har markert avstand til Høyre og Frp både på søndagshandel og flyktninger. Det kan velgerne ha hatt sans for.

Seierherren

Den store seierherren er De Grønne. De får sitt gjennombrudd som parti, og sitter med nøkkelen til makt i Oslo. Forsøkene på å framstille dem som et uansvarlig parti med umulige standpunkter har ikke lykkes. Om de greier å bevise at det er slik i praksis, kan de bli et viktig parti om to år.

LES OGSÅ: Jubelen i taket hos MDG

For Siv Jensen er valget et personlig nederlag. Det er ikke bare regjeringsslitasjen som slår inn. Partiet har ført en famlende valgkamp, der partilederens offensive forsøk med å bruke innvandringskortet slo tilbake. Det er fare for at det blir uro om strategien i partiet framover.

Lysbakkens innsats

For SV er det helt avgjørende at de har snudd tilbakegangen fra de siste valgene, og dermed vist at SV ikke er dødsdømt og irrelevant. Audun Lysbakken har gjort en formidabel innsats i valgkampen og re-etablert SV som et opposisjonelt parti. Men debatten om de skal våge seg inn i regjering igjen, er nødt til å komme.

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk