Etter at daværende økonom i Tromsø stift, Torbjørn Olsen, hadde advart de katolske biskopene i Norge, Bernt Eidsvig og Berislav Grgic, om at registreringspraksisen kunne være ulovlig, ble det bestemt at praksisen (se faktaboks) skulle opphøre.
«Mye kan tyde på at det fra katolsk side ved disse fremgangsmåter skjer forsettelig og alvorlig brudd, ikke bare på trudomssamfunnslova, men også på personvernlovgivningen, forvaltningsloven, vilkårene for tilgang til folkeregisteret og på internasjonale konvensjoner om religionsfrihet», skrev Olsen.
OPPDATERING FEBRUAR 2016: Kulturdepartementet har konkludert: Oslo katolske bispedømme har brutt loven
– Satte ikke makt bak
Likevel fortsatte registreringspraksisen fram til Dagbladet avslørte saken høsten 2014.
– Det er min feil at jeg ikke gjorde det med en gang. Jeg hadde til hensikt å gjennomføre det, men satte ikke tilstrekkelig makt bak det, sa Eidsvig til Vårt Land i februar i år om hvorfor praksisen ikke ble stoppet etter møtet i februar 2013.
LES OGSÅ: – Det er klart jeg vurderer min stilling
– Fortsetter medlemsregistreringen
Onsdag avslørte Aftenposten at det var Eidsvig selv om ba om at praksisen fortsatte. I et referat fra et møte i Bisperådet 24. mars 2014, står det følgende, ifølge Aftenposten:
«Biskop Eidsvig opplyser om at Oslo og Trondheim forsetter medlemsregistreringen slik det gjøres i dag. Tromsø må evt. si fra om de ønsker å gjøre det på en annen måte.»
Bisperådet består av de to likestilte biskopene i Norge, Berislav Grgic i Troms stift og Bernt Eidsvig som er biskop i Oslo katolske bispedømme og administrator av Trondheim stift.
Allerede betalt tilbake
Medlemsregisteret er administrert fra OKB og telefonkatalogregistreringene er gjort herfra. Tromsø-biskop Grigic har allerede akseptert statens krav om å tilbakebetale den offentlige støtten for personene som er meldt inn i den norske avdelingen av Den katolske kirke uten at de var klar over det.
OKB hevder de ikke har gjort noe ulovlig og har derfor ikke akseptert kravet fra Fylkesmannen om å tilbakebetale om lag 40 millioner kroner i statsstøtte. Et tilsvarende krav er ventet å komme fra norske kommuner. Bispedømmet har anket kravet fra Fylkesmannen til Kulturdepartementet.
LES OGSÅ: Tromsø-biskop advarer mot søksmål
Konfiskerte arkiv
Administrasjonssjef i Oslo katolske bispedømme har ikke ønsket å la seg intervjue av Aftenposten. I en e-post skriver hun til avisen at politiet konfiskerte bispedømmets arkiv da de ransaket kontorene i slutten av februar.
«Uten tilgang til referatene du henviser til, kan vi ikke kommentere på hva som står i dokumentene. Vi vil komme med et svar når vi får tak i de aktuelle dokumentene, slik at vi får kartlagt hva som skjedde.»