Nyheter

Ber boikottere holde seg unna

Den palestinske menneskerettsaktivisten Bassem Eid har ingen tro på at boikott av Israel vil gjøre livet til palestinere lettere. – Dette er min konflikt, ikke LO sin, sier han.

– Til LO vil jeg si at det er jeg, sammen med resten av den palestinske og israelske befolkingen, som er eiere av konflikten. Jeg mener at det er vi som skal bestemme hvordan vi løser den. Ikke LO, ikke Norge og ikke resten av verden. Jeg vil ikke tillate dere å blande dere inn i min konflikt.

Den Norges-aktuelle, palestinske menneskerettsaktivisten Bassem Eid, som er invitert hit av organisasjonen Med Israel for fred (MIFF), er klar i sin tale: Internasjonal innblanding i Israel-Palestina-konflikten gjør bare vondt verre.

LES MER: LO står ved boikottvedtak 

LES OGSÅ: – LO-boikott kan bli Støres problem

Veteran på palestinsk menneskerettsaktivisme.

I 30 år har Eid overvåket menneskerettighetsbrudd begått mot den palestinske befolkningen. Først som feltarbeider for den anerkjente israelske menneskerettsorganisasjonen B'tselem, som blant annet har mottatt pengestøtte fra Norge.

Siden etablerte han organisasjonen Palestinian Human Rights Monitoring Group (PHRMG) – som inntil organisasjonen ble lagt ned i 2006 overvåket de palestinske myndighetenes menneskerettsbrudd overfor sin egen befolkning.

Washington Post har beskrevet PHRMG som en organisasjon som «trosser tabuer» fordi den gjorde det få andre menneskerettsorganisasjoner gjorde. Den rettet søkelyset mot de palestinske myndighetenes egne overtramp.

– Boikott hjelper ikke palestinerne

De siste ti årene har Eid reist verden rundt for å informere om palestinernes mangel på rettigheter. Ofte henvender han seg til den globale BDS-bevegelsen (se faktaboks) som har som mål å legge økonomisk og politisk press på Israel for å få staten til å trekke seg ut av de okkuperte områdene. Det betyr blant annet at bevegelsen forsøker å drive ut israelske bedrifter fra Vestbredden. Eid mener derimot at boikott ikke hjelper palestinerne.

– 70 prosent av palestinernes inntekter kommer fra israelske arbeidsplasser. Hvis de mister jobbene sine, hvor skal de da få lønninger fra?

På LO-kongressen i mai i år gikk LO inn for økonomisk, akademisk og kulturell boikott av Israel. Til VG forklarte leder av EL og IT-forbundet Jan Olav Andersen, som sto bak forslaget, at LO lenge har støttet forhandling og dialog, men at det ikke har ført fram.

– Det gjenstår bare ett virkemiddel som det internasjonale samfunnet har, nemlig boikott, sa Andersen til VG.

LES OGSÅ: LO ga MIFF medlemsboom

– Bruker oss som verktøy

Men Eid er sterkt kritisk til måten det internasjonale samfunnet, blant annet LO, involverer seg i konflikten mellom israelere og palestinere. Han mener både mediene og interesseorganisasjoner stempler palestinere som ofre, og i for liten grad legger press på palestinske myndigheter for å finne en løsning.

Selv forteller menneskerettsaktivisten at han har mistet tilliten til mange av de internasjonale aktørene i konflikten og særlig til boikottere.

– Jeg tror BDS-bevegelsen ønsker å gå mye lenger enn bare å legge press på Israel. Jeg tror de vil ødelegge Israel, og de bruker oss palestinere som verktøy, sier Eid.

SodaStream-saken

Eid trekker fram saken mot den israelske brusmaskinprodusenten SodaStream som eksempel på hvorfor han mener boikott ikke kommer palestinerne til gode.

SodaStream drev produksjonen sin fra en bosetting på Vestbredden. Etter at en omfattende internasjonal BDS-kampanje la press på at selskapet skulle trekke seg ut av de okkuperte områdene, valgte SodaStream i 2015 å flytte fabrikken til Sør-Israel.

22 norske organisasjoner, blant dem Fagforbundet, Fellesforbundet og Norsk Folkehjelp, støttet kampanjen.

Det jobbet mange palestinere på brusfabrikken på Vestbredden. Mer enn 500 av dem mistet jobbene sine da SodaStream flyttet produksjonen.

– Palestinere vil skape et godt liv for seg og sine barn. De vil betale regningene sine og ha mat på bordet hver dag. De fleste av dem som mistet jobbene hos SodaStream har ikke fått nytt arbeid. Boikott av israelske bedrifter hjelper oss ikke, sier menneskerettsaktivisten.

– Skal man ikke være prinsippfast overfor israelsk bosettingspolitikk og okkupasjon, som blant annet FN har stemplet som ulovlig?

– Dersom boikotterne hadde tilbudt oss bedre alternativer hadde det vært en annen sak. Men de gir oss ikke jobber. Det er det Israel som gjør, sier Eid.

LES OGSÅ: Boikottleder vil ikke ha et jødisk Israel

Må styrke palestinsk økonomi

Eid mener det internasjonale samfunnet heller bør ha som mål å skape flere palestinske arbeidsplasser, i samarbeid med både israelske og palestinske myndigheter.

Dersom man på konstruktive måter klarer skape arbeidsplasser for palestinerne, vil det styrke den palestinske økonomien. Det vil igjen føre til mindre kriminalitet, mindre vold og større sjanser for fred, tror aktivisten.

– Jeg syns det er bra at det internasjonale samfunnet bryr seg. Men jeg er i mot at man blander seg inn i selve konflikten.

– Hva tror du ville skjedd dersom det internasjonale samfunnet i mindre grad involverte seg i selve konflikten?

– Det ville lagt større press på israelere og palestinere til å finne en løsning på egenhånd. LO, Norge og verden skal ikke bestemme for meg hvilken fremtid jeg skal ha med israelerne. Det bestemmer jeg selv.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter