Nyheter

LO ga Med Israel For Fred medlemsboom

LO-kongressens boikottvedtak følges av rekordutmelding og masseinnmelding i Med Israel for fred. – Fagbevegelsen blir smalere og mister kristne, sier forsker.

– Man må jo kalle det en eksplosjon i medlemstallet. Det er en rekordrask vekst, sier Conrad Myrland, daglig leder i Med Israel For Fred (MIFF).

Fredag 12. mai gikk LO-kongressen inn for at Norge skal jobbe for en internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel.

Siden da har hele 900 mennesker meldt seg inn i MIFF. Det gir en medlemsvekst på nesten ti prosentpoeng på ti dager.

LES OGSÅ: – LO-boikott kan bli Israels problem

– Utløsende effekt

I går var medlemstallet økt fra 9.700 til 10.600. Til sammenligning økte det med omlag 500 i årets fire første måneder.

«Ble Miff medlem i går - kunne ikke være passiv lengre», skriver en besøkende om boikottvedtaket i et av kommentarfeltene på MIFF sine hjemmesider

– Slike saker har en utløsende effekt. Mange som følger oss på nettet og i sosiale medier gjør alvor av tanken om å melde seg inn, sier Conrad Myrland.

Boikottvedtaket til LO ble banket gjennom med 193 mot 117 stemmer – og på tross av advarsler om følgene for palestinsk fagbevegelse fra LOs nyvalgte leder, Hans Kristian Gabrielsen.

LES OGSÅ: Norges rabbiner til Israel: – Hold dere unna omskjæringsdebatten

LO-utmeldelser

Mens MIFF noterer seg rekordinnmelding, må de største LO-forbundene bokføre 116 protestutmeldelser i uka etter kongressvedtaket, viser en kartlegging FriFagbevegelse publiserte i går.

Til sammen organiserer LOs forbund omlag 900.000 arbeidstakere.

FriFagbevegelse skriver at ingen de «har snakket med kan huske at én sak har fått så mange til å bli så sinte at de melder seg ut av hele LO», som årets boikottvedtak.

Heller ikke LOs kamp mot det sørafrikanske apartheidregimet førte til utmeldelser, ifølge Vesla Vetlesen og Karen Beate Theodorsen, som satt sentralt plassert i LOs internasjonale avdeling.

LES OGSÅ: Palestinske skolebøker er mer radikale enn før i fremstillingen av Israel

Kristenflukt

– Dette betyr at fagbevegelsen blir litt smalere, fordi en del kristne føler at de ikke hører hjemme der, sier Svein Erik Tuastad, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger.

Så du tror det er kristne som har meldt seg ut?

– Ja, for det meste.

Fagbevegelsen har blitt mer mangfoldig med årene, forklarer Tuastad. Dermed blir den mer utsatt for utmeldelser når den fatter kontroversielle politiske vedtak.

Siden etterkrigstiden har andelen LO-medlemmer som stemmer på venstresidepartier sunket fra nærmere 80 til rundt 60 prosent. Blant de vanlige medlemmene er ikke lojaliteten til Ap og venstresiden like stor som før. Dagens LO-medlemmer kan være med i alle slags grupperinger, ifølge statsviteren.

– Er 116 utmeldelser et problem eller en naturlig følge av denne utviklingen?

– Utmeldelsene viser dilemmaet som både fagbevegelsen og kirken står i – skal de være en samfunnsaktør eller ikke? Jeg mener at både fagbevegelsen og kirken mister en dimensjon hvis de ikke er det og lar være å innta standpunkt. Men når de inntar tydelige standpunkt vil ting som dette kunne skje, sier Tuastad.

LES OGSÅ: Roper varsko om israelsk befolkningseksplosjon

– Ikke ras

Vårt Land har snakket med LO-tungvekterne Fellesforbundet (142.000 medlemmer) og Handel og Kontor (71.000 medlemmer), som kjenner til ti protestutmeldelser hver.

– Dette er leit, men ikke noe ras, sier informasjonssjef Kirsti Hansen Demény i Handel og Kontor.

Verst rammet er Industri Energi med 44 protestutmeldelser.

– Vi merker alltid økning av utmeldinger i etterkant av en LO kongress. Likevel er det ingen enkeltsak som har medført så mange utmeldinger som saken om boikott av Israel, sier avdelingsleder hos medlemsservice i Industri Energi, Arild Theimann, til FriFagbevegelse.

Vårt Land har også snakket med Fagforbundet (335.000 medlemmer), som mangler tall på protestutmeldelser, men har merket seg noen negative reaksjoner i sosiale medier.

Ingen av forbundene Vårt Land har snakket med vet om noen har meldt seg inn på grunn av vedtaket. De tar forbehold om at utmeldelsestallene kan være litt høyere, fordi man også kan melde seg ut gjennom sin lokale fagforening.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter