Nyheter

Bekymret for skarpe kristne

Venstresiden vil få en mer krevende motpart i ressurssterke og veltalende konservative kristne, frykter religionsviter og forfatter Ingrid Vik.

– Kristne er blitt flinkere og mer bevisste på å bruke sekulære argumenter. Det krever mer av motparten, for debatten blir mer kompleks. Det er selvsagt helt legitimt, men vi, meningsmotstanderne, må være mer våkne, sier Ingrid Vik.

I dag lanseres boken Guds lobby.­ Her har Vik intervjuet ni sentrale aktører innenfor det hun kategoriserer som den nye, kristenkonservative lobby­bevegelsen i Norge. Blant kildene hennes er Norge Idag-redaktør og Oslo Symposium-arrangør Bjarte Yste­bø, Hermund Haaland fra tankesmien Skaperkraft, Dag Øyvind Juliussen i Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem og aktivist Øivind Benestad.

Etter at hun gjennom sitt arbeid på Oslosenteret for fred og menneskerettigheter kom i kontakt med en del kristne nettverk, ønsket hun å undersøke nærmere­ hvem de var. Dermed ble ideen til boken født.

– Hvem var de, hva ville de og hadde jeg grunn til å være ­bekymret, var spørsmålene jeg stilte, sier Vik som kaller seg ­liberal feminist og plasserer seg på venstresiden.

– Det jeg har sett, gir grunn til bekymring for oss som tror på likestilling og sekulære verdier, skriver hun i boken.

LES OGSÅ: Herland mot røkla

– Mer synlige

Vik mener at kristenkonservative lenge har hatt bedehusene som sin hovedarena, men at de den siste tiden har blitt tydeligere og tydeligere i den offentlige debatten. Bjarte Ystebø og den konservative storsamlingen Oslo Symposium er sentrale i boken. Vik mener det de har oppnådd, viser at de kristenkonservative må regnes med.

– De borgelige partiene valgte å stille på Oslo symposium. Det viser at dette oppfattes som et segment som man må forholde seg til, sier hun.

Flere av dem Vik intervjuet, har talt på symposiet. Hun mener Ystebø har lyktes med målet sitt om å gjøre talerstolen der til en debut-scene for en ny generasjon kristne politikere og aktivister.

Politisk gjennomslag

Et søk i mediedatabasen Retriever viser at antallet artikler om årets Oslo Symposium bare er en tredel 
av hva det var de første to gangene­ det ble arrangert. Heller ikke tenketanken Skaperkraft har hatt særlig stor gjennomslagskraft i media.

– Tillegger du de kristenkonservative mer innflytelse enn de egentlig har?

– Det tror jeg ikke. Dette er starten på en utvikling, og dynamikken på Stortinget gir muligheter: KrF sitter i en veldig gunstig posisjon som gir dem mer innflytelse enn oppslutningen tilsier. De må på sin side forholde seg til det konservative grunnfjellet, dermed får vi saker som reservasjonsretten og mer kristendom i religionsfaget, sier hun.

LES OGSÅ: Motpolar blir brevvener

– Skjerpede fronter

Og abortsaken vil bli en stadig tilbakevendende sak, tror Vik. I en kronikk i dagens Vårt Land skriver hun at den «vil skjerpe frontene» mellom de liberale og konservative. Hun opplever at mens mange unge kristne er fleksible rundt homofili og samboerskap, er de tydelige i abortsaken. Det overrasker Vik. Her mener hun at de som er for selvbestemt abort vil få mye tøffere kamp fremover.

– Venstresiden har overlatt verdispråket til de konservative­ kristne, og svarer med rettighetsretorikk. Mens de konservative snakker om det «ufødte barnet», slår venstresiden tilbake med kvinnens rettig­heter. Det er ikke godt nok, mener 
Ingrid Vik.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Fordomsfullt

– Er dere på «a mission from God», Hermund Haaland i tenketanken Skaperkraft?

– Vi er tydelig inspirert av 
Bibelens verdier og mener at vi trenger flere kristne stemmer som tar ansvar for samfunnsbyggingen, men vi arbeider ikke for å ta makt på vegne av Gud, sier han.

Haaland er skuffet over tittelen og omslaget på boken.

– Den fremstår som et fordomsfullt og forutsigbart kampskrift fra venstresiden som polariserer mer enn den åpner opp, sier han.

Haaland takker for skussmålet fra Vik om at venstresiden vil møte tøffere debattmotstand fremover.

LES OGSÅ: Medienes kristenyndling

Ikke være moralister

– Men jeg er ikke enig at Skaperkraft hører til den konservative fløyen, selv om mange av oss har et konservativt ståsted. Skaperkraft kan ikke plasseres på en konservativ/liberal-akse, men er et uttrykk for en bredde blant unge, kristne som ønsker å fremstå moderne og progressive. Vi ønsker å bygge samfunnet i stedet for å fremstå som moralister, sier Hermund Haaland.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter