Nyheter

Appen «Welcome!» skal gjøre hverdagsintegrering enklere

I Sverige har den koblet flere tusen svensker med flyktninger. Nå kommer appen til Norge.

Bilde 1 av 3

– Dette kommer til å bli noe vi bruker ofte. Kanskje den kan gi oss et større kontaktnett. Og gjøre oss kjent med språket og kulturen og integrere oss raskt, sier Naser Musa Ibrahim.

For knapt en uke siden kom han til Norge som relokaliseringsflyktning fra Italia sammen med Jelal Osman Salih og Salah Mahmud Omer. Nå sitter de i oppholdsrommet på Refstad transittmottak i Oslo og får demonstrert en ny smarttelefon-app som skal gjøre det lettere å møte nordmenn.

LES OGSÅ: Lavest antall asylsøkere til Norge på 20 år

Har hatt suksess i Sverige

Appen de utforsker heter «Welcome!» og har allerede fått stor oppslutning i Sverige. Målet er å senke barrieren for at flyktninger og vanlige borgere skal få kontakt med hverandre. Gjennom å laste ned appen og koble profilen sin til Facebook, kan man begynne å «chatte» med andre og avtale hverdagsmøter som en kaffe, middag eller en spasertur.

– Appen senker barrieren for å ta kontakt, sier Andreas Masvie, rådgiver i tankesmien Skaperkraft som har hentet appen til Norge.

I nabolandet vårt har 13.00 registrert seg siden appen ble lansert for et drøyt år siden. Flere tusen bruker den aktivt, og svenske medier rapporterer om flyktninger som har fått både jobb og venner gjennom appen.

– Først var jeg redd, for jeg trodde ikke svensker likte flyktninger. Nå vet jeg at det ikke er slik. Uten appen hadde jeg aldri truffet noen svensker eller hatt en jobb, sa syriske Zaher Bahood til Dagens Nyheter i april.

LES OGSÅ: Tyskland tar flere asylsøknader enn alle de 27 andre EU-landene tilsammen

Håper nå på jungeltelegrafen

Når appen lanseres i Norge til uken blir det andre land i rekken. Det kan bli flere. FNs flyktningbyrå har uttalt ønske om at den spres til flere land.

Skaperkraft, som har spyttet inn penger for å få tilpasset appen til bruk i Norge, vurderte opprinnelig å lage noe lignende selv.

– For selv om vi kan være uenige om hvor mange som skal komme hit, må vi finne gode og enkle måter å møte de som allerede er her, sier Masvie.

Da Skaperkraft oppdaget hvor godt den svenske appen fungerer, tok de kontakt med gründerne bak den. Nå er utviklerne i ferd med å gjøre noen få justeringer før den lanseres i Oslo på torsdag.

Da skal rundt 30 asylsøkere fra Torshov og Refstad transittmottak til Majorstuen. Sammen med nysgjerrige nordmenn skal de bli kjent med og feire nyvinningen.

Etter det håper Masvie at ryktet om appen skal spre seg raskt:

– Vi håper at jungeltelegrafen skal rulle, sier han.

LES OGSÅ: Forsker spår flere bevegelser som Refugees Welcome

Kan skape fellesskap

Forsker i sosialpsykologi ved Universitetet i Oslo, Jonas R. Kunst, tror appen kan bidra til større integrering.

Sammen med forskere fra Bergen og Canada gjorde han i 2015 en studie som fant at nøkkelen til god integrering ligger i å etablere en følelse av fellesskap. Grunnen er at mennesker evolusjonært sett har en tendens til å favorisere sin egen gruppe foran andre grupper. Men dersom følelsen av et fellesskap som rommer både etniske nordmenn og flyktninger øker, øker også villigheten til å hjelpe og støtte hverandre – og dermed integreringen, sier Kunst.

– Og en av hovedfaktorene som kan føre til fellesskapsfølelse er nettopp kontakt mellom grupper, sier Kunst.

Han understreker at det forutsetter at kontakten er positiv.

– Hvis kontakten er negativ, som hvis man begynner å krangle eller havner i opphetede politiske diskusjoner, kan det motsatte skje. Da kan det i stedet skape polarisering.

LES OGSÅ: Ett år etter flyktningedugnaden – slik har det gått

Asylsøkere: Genialt

Det er Omer, Salih og Ibrahim uansett mer enn villig til å teste ut. De har fått høre at nordmenn er vennlige, men er forberedt på at det kan ta litt tid å skaffe seg et nettverk.

– Men denne appen høres genial ut. Den gir oss flere muligheter, sier Omer.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter