Nyheter

Åpen folkekirkes leder: – Dere kan stole på oss

Åpen folkekirkes leder forsikrer meningsmotstandere i vigselssaken om at det skal være rom for kirkefolk med tradisjonelt ekteskapssyn.

TRONDHEIM: Et gjennomgangstema i debatten har vært om det vil være rom for dem som står for et klassisk syn på ekteskapet som en ordning for én kvinne og én mann når Den norske kirke nå får to bryllupsliturgier.

Forsikret tvilerne

Styreleder i Åpen folkekirke, Gard Sandaker-Nielsen, forsikret tvilerne:

– Jeg sier det igjen: Ja, vi gir et rom vi andre aldri har hatt. Vi kommer dere i møte, og dere kan stole på oss. At dagens liturgi beholdes i tillegg til den nye, er et tydelig tegn på dette, sa han tidlig i debatten.

Men mange kirkemøte-medlemmer fortsatte å stille store spørsmål om hvordan situasjonen fremover vil bli for de som ikke sier ja til likekjønnet vigsel.

LES OGSÅ: Her er vigselsliturgien for likekjønnede ektepar

– Jeg opplever at dette rommet blir mer og mer trangt og taket stadig lavere, sa Geir Ivar Bjerkestrand, kirkemøte-medlem fra Agder og Telemark.

– Ser spøkelser

Til ham repliserte Sandaker-Nielsen:

– Du ser spøkelser på høylys dag. Å tro at vi faktisk ikke mener alvor når vi sier at vi ikke vil krenke mindretallet i denne saken, synes jeg er ufint.

Bjerkestrand forsikret at han «ikke tror på spøkelser», men at han tar utgangspunkt i det han selv opplever.

Kristine Sandmæl, leder i Mellomkirkelig råd som selv er gift med en kvinne, pekte også på at mange har uttrykt bekymring for at det ikke er plass i kirken for mindretallets syn på likekjønnet ekteskap:

– Til dere vil jeg si. Ta det rommet som finnes, ikke snakk om at det rommet ikke er der. Fordi jeg er glad i kirken og har tro på kirkens enhet, har jeg kommet til at jeg ikke kan kreve at det ikke skal være rom for dem som mener at jeg lever i synd, sa Sandmæl.

– Samlivsetisk jordskjelv

Øivind Benestad fra Agder og Telemark bispedømme sa at et vedtak om vigselliturgi for likekjønnede vil føre til at «kirken opplever et samlivsetisk jordskjelv».

LES OGSÅ: Sinne og sorg etter kirkebrudd

Flere talere mente at det ikke er bibelsk dekning for å innføre en slik ny vigselsliturgi.

– Jeg mener at Kirkemøtet med dette redigerer Guds ord. Og den normen Bibelen redigeres utfra er den ideologi om kjønn som nå gjelder i den moderne verden, sa Aud Kvalbein fra Oslo i lørdagens debatt.

– Flertallsforslaget er velmenende. Men nå er det tid for å lyde Gud mer enn mennesker, sa Rikke Elisabeth Grevstad Kopperstad fra Møre.

Glede fra talerstolen

Flere homofile, lesbiske og transpersoner gikk på talerstolen og uttrykte stor glede over det vedtaket som trolig får flertall ved avstemningen om to dager.

– Vi får nå et vigselsvedtak om at vi er likeverdige, hele mennesker. Et vedtak som viser at det er plass for meg, sa Olav Myklebust fra Møre bispedømmeråd.

Han fortalte at han brukte 20 år på å gruble over egen legning, før han som 35-åring kom ut av skapet som åpen homofil.

– Dette har vært etterlengtet av mange, konstaterte Alex Ramstad Døsvik fra Nidaros bispedømmeråd.

LES OGSÅ: Alt er klart til bryllup

Vil ha fest og feiring

Jørgen Foss, medlem i Oslo bispedømme og selv åpen homofil, karakteriserte den forestående avstemningen mandag som «en gledens dag».

– Jeg bruser av glede og lykke, men jeg skulle ønske vi hadde kommet enda litt lenger. Jeg savner litt fest og moro og feiring i vedtaket, for å få fram hvor positivt det som nå skjer, er, sa Foss lørdagens plenumsdebatt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter