Nyheter

Åpen dør fra Ap-Jonas gleder KrF-veteran

«Kontantstøttens mor», Solveig Sollie, roste KrFs modernisering av ordningen. Så advarte hun partiet mot å lukke døren for Ap.

– Som en av de eldste her, så er jeg litt frimodig nå: Når vi får en hyggelig invitasjon, og vi skjønner at vi er velkomne, så sier vi ikke tvert nei med én gang. Da vurderer vi det, sa hun og fortsatte:

– Kanskje vi skal ta imot, ja: Kanskje vi skal, sa hun med et lunt smil.

Overfor Vårt Land bekrefter Sollie at det var Ap hun tenkte på – og budskapet fra partilederen Jonas Gahr Støre. Sollie var i sin tid KrF-statsråd i Syse-regjeringen.

LES OGSÅ: KrF-profiler snakker om nye regjeringsveier

Utbrudd av heftig debatt

Det oppsto heftig debatt om barnetrygden på KrFs landsmøte fredag formiddag. Men i saken om å innføre en mer fleksibel kontantstøtte, var det stor oppslutning fra delegatene.

KrF vedtok nemlig å gjøre det mye enklere å kombinere kontantstøtte med barnehage, og å kombinere støtten med språkopplæring og barnepass for minoritetsforeldre. Dette siste gleder Sollie, som var den som lanserte kontantstøtten i KrF.

– Jeg er veldig fornøyd med fornyelsen. Det er et godt grep å kombinere kontantstøtte og språkopplæring, sa Sollie i en hilsningstale til landsmøtet.

– Nå har støtten vart i nesten 20 år. Og det sier litt, sa Sollie.

LES OGSÅ: Olin ba Hareide ta med seg Støre hjem

Skrotet «turbostøtten» på 15.000

Hun er til stede som æresmedlem. I Syse-regjeringen, som gikk av i 1990, var Sollie familieminister. Noen år tidligere hadde hun snakket frem forslaget om kontantstøtte.

Forslaget om å gi kontantstøtten som «turbostøtte» ble derimot massivt nedstemt. KrFs programkomité hadde foreslått å doble beløpet per måned om man tok ut støtten over et halvår. Mottakere kunne da fått 15.000 kroner i måneden.

Skatt på barnetrygd

Etter lang og intens debatt konkluderte KrF med å øke, men også skattlegge barnetrygden. I den saken var partiet splittet på midten. Topper i stortingsgruppen advarte kraftig:

– Skattlegging er bare en mildere form for behovsprøving av trygden. Trygve Hegnar sier at skattlegging er en form for nedbygging av barnetrygden, sa Geir Jørgen Bekkevold.

– Meldingen herfra bør være at vi vil styrke barnetrygden. I stedet kan budskapet bli at vi vil skattlegge den, advarte Kjell Ingolf Ropstad.

LES OGSÅ: Analyse – Fare for fargekaos

Kritikere

Lederen for programarbeidet, Dagrun Eriksen, gikk tungt inn for å få skattlagt barnetrygden.

– Skal vi bli tatt på alvor om sosial utjevning, trenger vi slike grep. Dette er en gavepakke til oss for å vise at vi er på lag med de fattigste, sa byråd i Bergen, Dag Inge Ulstein.

– Dersom jeg sparer barnetrygden til sønnen min, vil han til slutt få 317.000 kroner i kapital til bolig. Slik skapes klasseskiller i Norge. La oss heller betale litt mer skatt til dem som har minst, sa Åste Marie Lande Lindau, listetopp i Nord-Trøndelag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter