Nyheter

KrF-profiler ser mot venstre side

Flere fylkestopper i KrF snakker nå frem åpningen for å samarbeide med Ap etter valget. Men det store ropet i KrFs sal handler om «distrikt», «distrikt», «distrikt».

Knut Arild Hareide var pinlig nøyaktig med ikke å forvirre delegatene da han snakket om regjeringsstrategien i talen til KrFs landsmøte. Samme morgen hadde han for godt parkert sine egne uttalelser om at Sp-­leder Trygve Slagsvold Vedum var en mulig statsministerkandidat.

Men han slo fast at etter valget er Erna Solberg tvunget til å velge: Høyre/Frp – eller sentrum/Høyre.

– Velger Erna oss, kan jeg trygt stoppe serien: «Knut Arild Hareide lanserer nye og litt uventede statsministerkandidater», spøkte han.

Av 20 innlegg den første timen KrFs store politiske debatt, var over halvparten av dem brennende innlegg i distriktspolitikken: Landbruk, fisk, bjørnefaren – og eksempelvis nye næringsveier.

LES OGSÅ: Redaktør Åshild Mathisens kommentar - «Annerledespartiet»

Nye tanker

Men noen av partiets fylkestopper og sentrale profiler gikk løs på samarbeidssaken, som også er «snakkis» i korridorene. Styrkeforholdet i det politiske landskapet er akkurat nå blitt annerledes enn da KrF gjorde vedtaket i november.

– Dersom det etter valget blir sånn at vi ikke får vårt førstevalg igjennom, skal kunne forhandle og gå i samtaler med Ap. Det er altså ikke sånn at en K er ekskluderende, sa Erik Næs fra Telemark.

Fylkesleder Ole Døvik i nabofylket Vestfold ville også ha alternativene frem.

– Vi bør med frimodighet snakke om en plan B, om ikke de borgerlige tar til fornuft. Vi har et voksende Senterparti som står oss nær og et ledersjikt i Ap som ønsker oss med. Er vi et sentrumsparti som kan samarbeide til begge sider? Da er tiden nå. Vi bør stikke fingeren i jorda og vurdere hvor vi får størst gjennomslag, sa Døvik.

Han mente at Sp og KrF samlet kunne få over 20 prosents oppslutning og være en maktfaktor.

LES OGSÅ: Slik smeller KrF inn verdikollisjoner

Ikke nytt vedtak

KrF skal ikke gjøre noe nytt samarbeidsvedtak under landsmøtet. Men partiledelsen anså torsdagens generelle debatt som en slags muntlig behandling av ­samarbeidskursen.

Hareide skapte munterhet da han i landsmøtetalen fortalte om da han inviterte Erna Solberg hjem til barndomshjemmet på Bømlo før valget i 2013. Dommen fra Hareides mamma var i ettertid at «Det går vel ikkje an å gjera den jobben bedre enn det Erna Solberg har gjort.»

KrFs parlamentariske nest­leder, Hans Olav Syversen, trakk frem dette og bemerket overfor Hareide:

– Jeg synes moren din har et godt poeng.

Fra de i partiet som frykter for en samarbeidsåpning til venstre, var det ingen advarende innlegg. Men en rekke kjente tillitsvalgte er svært opptatt av at KrF etter valget skal få flyttet politikk i viktige verdispørsmål. Derfor er parolen fra svært mange i KrFs sal at partiet må i regjering.

Menneskeverd

– Vi skal i regjering for vår logo – menneske­verd. Vi vil flytte menneskeverdet tilbake igjen, sa nestleder Olaug Bollestad.

Sentralstyremedlem Dag Sæle håpet at det gikk an å forhandle om KrFs kjernefelt på en fordomsfri måte:

– Kjære Jonas: Hvis viljen til å finne felles løsninger er sterk nok, er det kanskje mulig å føre samtaler om ufødt liv i åpent lende, uten å havne i skyttergravene. Det er nettopp disse sakene som har ført oss mot høyre i politikken.

LES OGSÅ: Fare for fargekaos - analyse

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter