Nyheter

Fare for fargekaos

ANALYSE: KrF snakker nå mer om andre maktveier enn sitt eget regjeringsvedtak. Alle KrFs muligheter kan forvirre.

Vårt Land tar sjekken av hvert parti: Hvordan kan de få regjeringsmakt eller makt over en regjering etter valget?

I fjor høst gjorde KrF et regjeringsvedtak der de har åpning for å gjøre nesten alt hva de vil etter valget – bortsett fra å regjere med Frp. Offisielt mål er en sentrum-Høyre-regjering med Erna Solberg som sjef.

Men akkurat nå er dette alternativet sjanseløst på galluper. Dessuten vil Frp aldri vil godta bare å være støtteparti. Samtidig handler pressedekningen mest om at KrF-leder Knut Arild Hareide egentlig drømmer om noe annet og «Støre-rødt». Signalene går hit og dit. Her om kvelden lanserte Hareide til og med Sps leder som både sin og Høyres statsminister, uten at Sp selv ville det.

LES OGSÅ: Rødgrønn seier kan gi nytt syn på makt

Guide: Her er en samarbeidsguide

• Regjeringsliv: Bare om valget gir ikke-sosialistisk seier og gjør Frp mindre enn KrF/Venstre sammen, kan KrF havne i noe som ligner «Bondevik 2-regjering» med Venstre og Høyre.

En annen vei til vei til direkte regjeringsmakt er om det blir rødgrønt flertall – og KrF likevel kobler seg på. Begrunnelsen kan være at KrF skjermer Norge fra at det sekulære ytterpartiet SV får makt. Et sideskifte er neppe støyfritt innad i KrF. Men havner KrF på utsiden, kan dagens 12 år utenfor regjering blir til rekordlange 16.

• Opposisjon: Blir det ikke-sosialistisk flertall kan Høyre/Frp velge å styre videre – og KrF gjøre som i vedtaket sitt: «Mest sannsynlig opposisjon». Dette kan også bli tilværelsen dersom Sp/Ap danner mindretallsregjering som KrF ikke tør gå inn i og. Sp kan gjøre alvor av å nekte KrF en samarbeidsavtale. Da blir det samarbeid sak-til-sak.

• Parkering: Selv om de blåblå er svekket, kan ytre hendelser eller røde tabber gi dem løft. Skulle resultatet bli som i 2013, kan en «liberal» blokk av Høyre/Frp – og Venstre over sperregrensen – ikke trenge «motkulturpartiet» KrF for stortingsflertall.

KrF kan også bli felt av egen utspillsakrobatikk. Alle åpningene for ulike regjeringsfarger kan gjøre en stemme til KrF til en stemme på «alt mulig». Forvirrede velgere kan flykte til tydelige, store partier. For små partier er alltid skrekkutfallet et nedrykk til landet ved sperregrensen.

LES OGSÅ: Frp-Sylvi sa «englevakt» – får kritikk fra KrF-veteran

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter