Verdidebatt

NLA vil vel nå videre enn misjonsfolket?

NLA: Skolen kan dempe polariseringen ved å ikke lenger flagge verdidokumentet, og slik kanskje fremstå som et aktuelt studiested for flere.

Under overskriften «NLA Høgskolen må ut i misjonsfolket» (VL 22. november) betegner Harald Myklebust mitt innlegg 14. november som en ramsalt analyse. Men det er først og fremst tallene som er ramsalte: Ved lærerstudiene står cirka 80 prosent av plassene tomme, og ved 18 av de totalt 34 studiene står over halvparten av plassene tomme.

To hovedpoeng

Myklebust kommenterer ikke det jeg anser som en hovedårsak til krisen på lærerutdanningene, nemlig rektor Sødals påstand om at lærerstudenter fra NLA blir diskriminert. Det hjelper ikke så mye med «nærkontakt med kristenfolket» hvis deres barn og unge tror de blir diskriminert hvis de tar utdanning ved NLA. Man kan ikke forvente at unge mennesker søker et slikt mini-martyrium.

Mitt andre hovedanliggende var betydningen av verdidokumentet; her mener Myklebust at mitt forslag om at dette legges til side, er grunnleggende feil. På den annen side skriver han om polarisering i homofili-spørsmålet: Pride-parader som NLAs motspiller «… i institusjonens rett til å stå for eit kristent-etisk standpunkt, og med det at moglege unge studentar ikkje ville søkje skulen. Det trur eg ikkje det er nokon tvil om. Men kva så?»

Et mulig første skritt

Mitt svar på «kva så» er at NLA kan dempe polariseringen, ved ikke lenger å flagge verdidokumentet, og slik kanskje fremstå som et aktuelt studiested for flere. I denne sammenheng er det av betydning at minst en av NLAs eierorganisasjoner kan være i ferd med å revurdere sitt standpunkt: Ifølge et oppslag i Vårt Land 21. januar 2022 utfordrer Frikirkens nestformann samlivssynet i trossamfunnet. Synoden vedtok i sommer «… å få utarbeidet et dialogskrift, et hefte som presenterer de ulike syn». Det kan være et første steg ut på skråplanet.

På den annen side: Det er ikke lett for en institusjon å bli kvitt sitt omdømme. Hvis den forestilling har festet seg i en stor andel av den potensielle søkermassen, at NLA er preget av homofobi, kan NLA bli redusert til en institusjon for misjonsfolkets barn, og knapt nok det, jamnfør ovenfor om mini-martyrium.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt