Musikk

Likheten mellom fotball og kammermusikk?

Mye handler om å spille hverandre gode.

Tirsdag innledet Risør kammermusikkfest sin festival nummer 26, og vi ser det år etter år: Det ligger i kammermusikkens ­vesen at kollektivet trumfer det individuelle. Ikke slik at den ­enkelte forsvinner; som under en fotballkamp merker man seg store enkeltprestasjoner.­ Men det er «laget» som står i høy­setet. Når fremføringen av et verk lykkes, er det igjen laget som har seiret.

Unge talenter

Slik skjer det også at unge talenter blir inspirert og får en rask utvikling når de kommer med på laget. Dette­ berørte også kulturminister Linda Hofstad Helleland da hun åpnet årets festival: Hun syntes det var flott at unge norske ­talenter blir presentert i Risør,­ og at festi­valen samarbeider med skoler­ og barne­hager for å formidle musikkgleden – og interessen ­videre.

Allerede under åpningskonserten hadde en av de unge en stor oppgave: Cellisten Sandra Lied Haga spilte Mozarts andre pianokvartett i Ess-dur sammen med Paul Lewis på piano, Henning Kraggerud på fiolin og Lars Anders Tomter på bratsj. Et smil­ende og livlig verk fikk en løssluppen fremførelse der cellisten i høy grad var med på notene.

LES OGSÅ: Valgte fiolinen over fotballen

Årets tema: Maske

«Maske» er årets tema, og både musikken og de verbale innslagene fra Erik Fosnes Hansen og Suzanne Brøgger spiller opp til å utforske temaet. Fosnes Hansens foredrag om «Mennesket bak masken» tok utgangspunkt i romanen han utga i 2006, Løvekvinnen, som dreier seg om identitet og utseende. Brøggers tema lørdag er «Mine livs- og dødsmasker» om verdenskulturens ulike masker.

De kunstneriske lederne Lars Anders Tomter og Henning Kraggerud har poengtert de mange betydninger de drar ut av temaet og ordet maske: Forkledning til forlystelse eller med skumle hensikter, karneval, rollespill, det teatralske, det fordekte, alter ego. Eller den lille masken i et nett, der Bach og andre store komponister viser sitt kontrapunktiske mesterskap.

LES OGSÅ: Vet du hva en schubertiade er?

Bach, Kancheli og Britten

Bachs sonate for fiolin og cembalo innledet for øvrig Risør 2016; Liza Ferschtman på fiolin og ­Mahan Esfahani på cembalo hadde en overdådig fremføring, og i den fullsatte Risør kirke var begeistringen stor over at festivalen endelig var i gang. Det vil si: Den tjuvstartet egentlig med gratiskonserter søndag og mandag på det intime torget innerst i Risør havn. I lille Risør kan man ikke unngå å bli påvirket av at kammermusikken igjen er i byen.

Georgieren Giya Kancheli er årets festivalkomponist, og Doric String Quartet ga publikum i ­Risør kirke en intens opplevelse av hans verk Chiaroscuro, som på karakteristisk vis for Kanchelis­ musikk, er fylt av motsetninger: voldsomme utfall, skjøre toner og nostalgiske melodier.

Musikken til Benjamin Britten er sterkt representert i år. Kulturministeren trakk fram hans ­«modige liv privat»; han var homofil. I verket Les Illumationes finner man kodede kjærlighetserklæringer, ikke minst til hans store kjærlighet Peter Pears. ­Tenoren Robin Tritschler var rett og slett strålende, og med Det Norske Kammerorkester inspirert ledet av Per Kristian Skalstad, ble dette et gripende klimaks.

LES OGSÅ: «Gallup-smell for KrF etter homo-bråk»

Veien videre

Både festivalsjef Per Erik Kise Larsen og den ene kunstneriske lederen, Henning Kraggerud, trekker seg fra sine stillinger etter årets musikkfest. Begge har rett og slett for mange­ oppgaver. Hva skal fremtiden bli for Risør-festivalen? Begge er ikke i tvil om at festivalen har en trygg fremtid.

Utenfra sett vil nok noen spørre om festivalen er blitt så omfattende og arbeidskrevende at det er nødvendig å begrense de mange tilbudene noe. En sterkere konsentrasjon vil gi både administrasjon og alle de frivillige mer pusterom.

FAKTA: RISØR KAMMERMUSIKKFEST

• Etablert i 1991

• Henning Kraggerud og Lars Anders Tomter er ­kunstneriske ledere

• Årets festival arrangeres fra 28. juni – 3. juli

• Har mer enn 40 ulike konserter og arrangementer

• Noen av de som deltar på årets festival er Imogen Cooper, Lise Davidsen, Mahan Esfahani, Liza Ferschtman, Ole Christian Haagenrud, Sandra Lied Haga, Aksel Rykkvin, Miriam Helms Ålien, Suzanne Brøgger og Erik Fosnes Hansen

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk