Kultur

Ludvig satser klassisk

Ludvig Gudim (16) har spilt fiolin siden han var 4 1/2 år. Nå har han debutert som solist med Oslofilharmonien. I fjor ble han prisvinner i den prestisjetunge Menuhin-konkurransen.

Den unge fiolinisten spilte Waxmans Carmen-fantasi på Oslofilharmoniens sommerkonsert. I den TV-overførte konserten fikk han ovasjoner for sin fremførelse av et av fiolinrepertoarets mest virtuose verk. I tillegg spilte han Seterjentens søndag av Ole Bull.

– Jeg hadde snaue to måneder­ på å øve inn Carmen-fantasien. Det er et verk med utrolig mange noter, så det ble ganske intens jobbing de siste dagene. Men prøvene med Oslofilharmonien og Peter Szilvay gikk fint, og jeg tror fremførelsen satt ganske bra, sier han.

Til topps

Tross sin unge alder har Ludvig­ vært solist med flere store orkestre­, blant annet i Sibelius-konserten Med Bergen Filharmoniske orkester. Hans største bragd hittil er at han ble prisvinner i Menuhin-konkurransen i USA i fjor, den regnes som en av de mest prestisjetunge arenaene for unge fiolinister. Å ha en pris fra Menuhin-konkurranse på CV-en kan åpne mange dører i karrieren.

LES OGSÅ: - «Talent» ikke lenger et fyord

Ballett og fotball

– Hvorfor begynte du med fiolin?

– Min seks år eldre søster var allerede ganske­ god på fiolin. Jeg hørte henne øve og syntes det låt veldig fint, så det ville jeg 
også begynne med, forteller 
han.

I dag innrømmer han at han har stor sans for cello-klangen, men fiolin ble det – og nå er det ikke aktuelt å bytte.

– Jeg trente fotball og danset ballett, men etter hvert måtte 
jeg velge, og fiolinspilling 
var mest gøy, forteller 16-
åringen.

Ludvig startet å spille fiolin på Kulturskolen i Risør. Etter tre-fire år begynte han å pendle til 
Barratt Due musikkinstitutt i Oslo. Etter hvert flyttet familien­ til Ås og reiseveien ble kortere­. De siste årene har Stephan 
Barratt Due vært hans hovedlærer.

LES OGSÅ: Vil bli Norges Rihanna

Perlman og Kraggerud

I sommer skal han på sju ukers sommerkurs med fiolinlegenden Itzhak Perlman i New York, for tredje året på rad.

– Perlman og Henning Kraggerud er to store forbilder. De har begge en musikkformidling som treffer meg. Itzhak Perlman er 70 år og en levende legende. Han har noen skift i spilleteknikken, og noen glissandoer, som får meg til å synke sammen i stolen når jeg hører det. Han er en fantastisk lærer, og har betydd mye for min utvikling. Han er en jordnær og kjempehyggelig fyr, selv om jeg begynner å kjenne vitsene hans nå, ler Ludvig.

LES OGSÅ: Ungdommen inntar Risør

Fremskritt

– Du øver mye, hvordan greier du å holde motivasjonen oppe?

– Jeg ser ikke så mye på klokken, men prøver å øve konsentrert. Jeg gir meg når jeg føler at jeg har har lært noe nytt den dagen også – og får en liten følelse av fremskritt. Det er bedre å øve tre timer motivert, enn å tvære det ut over dobbelt så lang tid. Men det blir lange dager, og jeg har ingen tid å kaste bort.

– Hva gjør du om 20 år?

– Jeg håper jeg er musiker og reiser rundt i verden for å holde­ konserter. Jeg satser mot en 
solistkarriere, men vil også engasjere­ meg innen kammermusikk. Samspill er morsomt. Jeg liker å reise og se nye steder, det ser jeg på som en bonus, selv om jeg vet at det også kan bli en slitsom tilværelse, sier Ludvig.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Hva gjør du når du ikke 
spiller fiolin eller er på skolen?

– Sosiale medier tar litt tid, og jeg spiller frisbee og fotball med kompiser. Jeg hører mye på musikk, mest klassisk, men også Michael Jackson og en del jazz – jeg er veldig glad i Miles Davis og Frank Sinatra. Favorittkomponister er Beethoven og Brahms, mens favorittverket er Verklärte­ Nacht av Arnold Schönberg. Det har jeg opplevd som helt magisk­ helt siden jeg hørte det for første gang i Gamle Logen for snart ti år siden. Det er musikk som får tårene til å trille, forteller Ludvig.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur