Nyheter

Frykten for kristenbobla

Slapp av. Gode skoler tiltrekker seg barn fra alle slags familier.

Friskoler er kontroversielle saker, ikke bare blant ihuga tilhengere av enhetsskolen, men også blant kristne. Det vanskeligste for mange foreldre, er frykten for å bidra til «avkristning» av lokalmiljøet. Også den offentlige debatten har ofte dreid seg om dette, og både organisasjonsledere og kristne lærere har kritisert tendensen til å klumpe seg sammen med «likesinnede».

LES MER: Østmarka skole er en kristen privatskole – den har flere muslimske elever

Ufortjent gettostempel

I podcasten Søndagsrådet, der jeg fikk være paneldeltaker forrige uke, hadde vi oppe et spørsmål som beskrev dilemmaet som mange står i: «Mange foreldre velger disse skolene (privatskoler, red.anm.) for å verne om barna sine, og føler at dette er tryggere i forhold til å bevare barnas kristne tro. Jeg har selv hatt min sønn på kristen skole, men jeg er likevel ikke udelt positiv. Tanken som lett oppstår om 'oss og dem' føles så veldig feil i forhold til det vi trengs til – å være i verden.»

Kristne friskoler sliter med et negativt stempel som i de fleste tilfeller er ufortjent. Det finnes selvsagt skoler som har bidratt til gettotilstander i et lokalmiljø, men hvis man legger fordommene til side og orienterer seg litt, vil man oppdage at friskolene jevnt over er kjent for godt miljø og høyt faglig nivå. Det er ikke bare kristne foreldre som ønsker dette for barna sine, og da blir det heller ingen kristenboble.

LES MER: Tror kristne friskoler svekker samfunnet og forsterker sekulariseringen

Å stå opp for Jesus i skolegården

Det kan selvsagt være problematisk å ta barna ut av den viktigste fellesarenaen i nærmiljøet. Det er en legitim innvending mot å sende barna på friskole, enten den er kristen eller antroposofisk.

Mer problematisk er det å tenke at fordi man selv ønsker å være en kristen «i verden», er også ens egne barn forpliktet til å stå opp for Jesus i skolegården. Barn må selv få velge om og når de vil gjøre foreldrenes verdier til sine egne. Samtidig må foreldre selvsagt sende barna på den skolen som de mener er best for barna. Ingen skal ha dårlig samvittighet for å ønske at barna skal få en trygg tro gjennom et samspill mellom hjem og skole – og velge skole ut ifra det.

PODKAST fra Søndagsrådet: Russetid, kristne skoler og sliter med familielivet

Søndagsrådet består av en nettside med artikler og en ukentlig podcast om barn, ungdom, oppvekst og kristen tro. Tjenesten eies og drives av Vårt Land.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter