Nyheter

Kartlegger 4.000 elevers tro

Østmarka skole er en kristen privatskole. Den har flere muslimske elever.

Buddhist, jøde, medlem av Human-Etisk Forbund, muslim, medlem av kristent kirkesamfunn, hindu, ingen livssynstilknytning.

Alternativene er mange når foreldre til opp mot 4.000 elever på nesten 90 kristne grunnskoler og videregående skoler skal fylle ut et spørreskjema som også stiller spørsmål om hvilket kristent kirkesamfunn man eventuelt er medlem av, hvor ofte man går på gudstjenester eller hvor ofte man ber.

Får støtte

– Vi sender foreldre som har barn på kristne friskoler et spørreskjema for å få vite mer om elevenes livssynsbakgrunn, forklarer seniorrådgiver Signe Sandsmark i Kristne Friskolers Forbund (KFF).

Hun understreker at prosjektet er hennes ide, og at hun trakk inn professor Gunhild Hagesæther fra NLA Høgskolen innen hun la det fram for arbeidsgiveren KFF.

– Styret kom til at vi ville støtte Sandsmark med noe frikjøpt arbeidstid og noen midler til arbeidet med datainnsamlingen, rundt 20.000 kroner, opplyser generalsekretær Jan Erik Sundby i KFF.

Sterke myter

– Hvorfor denne kartleggingen, Sandsmark?

– Vi ønsker å få fram fakta om hvilken bakgrunn elevene ved kristne friskoler har. Vi opplever i dag at det er mange og sterke myter om hvem som går på kristne skoler, sier Sandsmark.

KFF-sjef Sundby fyller ut:

– Vi støtter prosjektet fordi vi altfor ofte får høre at det bare er kristne elever på skolene, og at man derfor etablerer kristne gettoer. Alle som har kjennskap til kristne skoler vet at det ikke er slik, sier han og legger til:

– Men dessverre setter mange et sektstempel på skolene.

LES MER: Nedlagte grendeskoler gjenoppstår som friskoler

Leverte angrep

– Som for eksempel?

– Stormberg-gründeren gikk i vinter hardt ut mot kristne friskoler, og kom med flere feilaktige karakteristikker, sier Sundby.

I en kronikk i Agderposten i januar skrev Steinar Olsen at «Religiøse skoler hemmer integrering, fordi de bidrar til en sterkere organisering av barn, som er basert på religion og etnisitet, i stedet for at barn og unge får gå i fellesskolen, hvor de lærer hverandre å kjenne på tvers av livssyn.»

Olsen ønsket i går ikke å svare på kritikken fra KFF.

HOVEDSAKEN: Kristne i Strand frykter at Gud forsvinner. Rådmannen er redd han mister 40 millioner når kristne starter egne skoler.

Skoler sa nei

– Handler denne kartleggingen om myteknusing, Sandsmark?

– Det kan du si. Men selv om vi har en formening om at spennet i elevenes bakgrunn er stort, har man aldri dokumentert det ført, så vi får se hva vi finner.

– Er det noen forespurte skoler som ikke deltar?

– Ja, noen ganske få skoler var skeptiske fordi de ikke ønsket å gi foreldrene inntrykk av at de la vekt på elevenes livssynsbakgrunn ved opptak. Noen av disse deltar likevel, etter å ha sett informasjonsbrevet til foreldrene.

LES MER: Tror kristne friskoler svekker samfunnet og forsterker sekularisering

Godkjent forskning

– Hvor anonym er kartleggingen?

– Ingen skriver navn på spørreskjemaet, skjemaene returneres skolene i gjenlimte konvolutter, skolene får ikke åpne dem, de sendes direkte til oss og i rapporten vil det ikke stå noe som kan tilbakeføres til hverken enkeltforeldre eller skole. Alle data blir anonymisert, sier Sandsmark, og legger til at kartleggingen er forskningsgodkjent av NSD, Norsk samfunnsvitenskaplig datatjeneste.

– Når blir dataene offentliggjort?

– Deltall kan komme rett over sommeren. Men vi tar sikte på å presentere funnene på KFFs skolekonferanse i oktober. Så kommer det en forskningsfaglig artikkel fra oss noe senere, sier Sandsmark og viser til NLA-forsker Hagesæther og seg selv når hun sier «oss».

Alle skolene som deltar i kartleggingen vil også få en sluttrapport.

LES MER: Flere søker kristne lærerutdanninger

Lærer islam hjemme

Anjam Hanif og mannen valgte Østmarka da de to sønnene skulle starte på skolen.

– Vi er svært godt fornøyde med valget. Skolen har mindre klasser og oppfølgingen fra lærerne er tett, forteller Hanif. Hun og mannen er muslimer.

– Østmarka er en kristen skole, noe som gjør at sønnene våre lærer mer om grensesetting og verdier enn i den offentlige skolen. Det setter vi stor pris på.

– Hva med trosopplæringen?

– Den tar vi selv hånd om, sier Hanif og forteller om mange religiøse diskusjoner rundt middagsbordet.

– Guttene har mange spørsmål med seg hjem, fordi de får en helt annen kunnskap om religion enn hva de ville fått på den kommunale skolen.

Østmarka skole er medlem av Kristne Friskolers Forbund (KFF), og skulle deltatt på prosjektet til Signe Sandsmark og KFF, men påmeldingen glapp.

LES MER: Avviser at KRLE og dannelse svekkes

Daglig bønn

Fungerende rektor Carina Frantzen forteller at flere muslimske foreldre sender barna til Østmarka.

– De forteller oss at de velger skolen fordi de har hørt at det er en god skole.

Skolen er en av 11 grunnskoler som drives av menigheter i Adventistkirken, et av Norges mindre kirkesamfunn. Østmarka eies av fire adventistmenigheter.

– Hvordan merker man at skolen er kristen, Frantzen?

– Hver skoledag starter med andakt og bønn, og hver skoledag avsluttes med bønn. I tillegg prøver vi å formidle kristne verdier i hverdagen og vi har blant annet skolegudstjenester og temauker.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Få adventister

– Hvem sender barna til Østmarka?

– Vi har dem som er tydelige på at de er kristne, og dem som forteller at de ikke har noen kristen bakgrunn. Blant de første er det pinsevenner, katolikker, statskirkefamilier – og adventister.

– Hvor mange elever kommer fra Adventistkirken?

– 19 elever.

Slutter ikke

– Er det elever som slutter fordi skolen er «for kristen»?

– Nei, det har vi aldri opplevd. Men vi har alltid grundige samtaler med foreldre som ønsker å sende barna sine til Østmarka, så det vet hva barna går til, sier Frantzen.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter