Nyheter

Friskoler bekymrer

Hvis mange kristne trekker seg ut, kan det svekke både samfunnet og kristendommens plass.

Jan-Olav Henriksen er kritisk til at kristne foreldre vil ha egne grunnskoler.

– Det vi trenger i det norske samfunnet, er å ta vare på det verdifellesskapet som vi i stor grad har. Det er trist hvis mange­ trekker seg ut av det. Å gjøre det bidrar heller til å forsterke seku­lariseringstendensen, sier Henriksen,­ som er professor og forskningsdekan ved Menighetsfakultetet.

LES OGSÅ: Synes skolen er for lite kristen

Fellesarena

Den bekymringen deler Kåre Rune Hauge, nå prest i Den norske kirke i Oslo, tidligere generalsekretær for Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (Laget).

– Jeg støtter retten til å starte skoler. Men i vår iver etter å ta vare på egne barn, må vi passe på at vi ikke trekker oss tilbake.

Hauge understreker at skolen er en viktig arena.

– At det er kristne elever på skolene og at kristne foreldre e­ngasjerer seg i skolemiljøet, betyr mye, sier Hauge.

Samfunnet består av mennesker som har ulik tro, og Hauge mener at elever på en offentlig skole blir utrustet til å møte samfunnet som det er. Han tror kristne foreldre også har mulighet til å påvirke skolen.

– Jeg er prest i Groruddalen,­
 et av de mest multireligiøse områdene i landet. Her har kirken fortsatt god kontakt med skolene.­ Hvis kristne familier trekker­ seg ut av skolen, er jeg redd for at den kontakten etter hvert kan bli mindre.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Samfunnsmodell

Jan-Olav Henriksen mener at det kan være en styrke både for kristne og samfunnet at undervisningen gir plass også til andre reli­gioner, og at elevene møtes på tvers av tro.

– Den beste måten unge mennesker kan lære seg om tro, er nettopp ved å diskutere den og stå for den i møte med andre.

Henriksen mener at det er ­viktig å huske på hva de skandi­naviske landene har av verdi­fellesskap.

– Vi har den beste samfunnsmodellen som finnes i verden. De som trekker seg ut, pådrar seg et stort ansvar fordi de er med på å undergrave den kvaliteten. De bidrar til at vi går i en annen retning med mer spenning og mindre forståelse mellom grupper, sier han.

LES OGSÅ: Stiftelser ønsker å starte muslimske skoler i Oslo

Overrasket

Øystein Engås l­eder norgesdelen av Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM), som er i ferd med å starte flere kristne grunnskoler.

– Vi er litt overrasket over at det kommer så mange initiativ fra foreldre som ønsker kristne skoler, sier Engås.

Fra før driver NLM flere videregående skoler. Begrunnelsen deres er retten foreldre har til å bestemme over sine barns livssynsmessige oppdragelse.

– Vårt ønske er at foreldre skal ha en valgfrihet, og vi har stadig debatt om det er viktig å starte kristne skoler, sier Engås.

LES OGSÅ: Gir mer penger til privatskoler

Ulik bakgrunn

NLM-lederen mener at kristne skoler ikke trekker kristne barn bort fra samfunnet.

– Det er få eksempler på at kristne skoler blir gettoer. De tiltrekker seg elever med ulik bakgrunn, og de blir ikke skjermet fra verden, men vi ønsker at de får en trygghet i den de er, sier Øystein Engås.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter