Kvinnelige toner etter tusen år

Nye toner: Canterbury er verdensberømt for sin kirkesang. 
Men det er først de siste to årene at jentene har fått synge.

Reportasje

Den unike arkitekturen har satt Canterbury-katedralen på verdensarvlisten. Men det er livet som utspiller seg her, som fremfor noe gjør kirken besøket verdt. Og livet i katedralen – det er i stadig utvikling.

PILEGRIMSSOMMER: Canterbury – et hellig åsted for mord

Historisk

Det starter hver dag med morgensang i halvåttetiden i martyrkapellet, og det avsluttes med aftensang av et av verdens beste kor: Canterbury Cathedral Choir, bestående av 12 fulltidsansatte profesjonelle herre-
sangere og 25 guttekorister i alderen­ 8 til 13 år. De holder i hevd en over 1.000 år gammel tradisjon.

Og 2014 ble et merkeår av de sjeldne. Da fikk nemlig katedralen sitt aller første pikekor. Hendelsen nådde overskriftene verden over, og en talsmann for kirken medga at det var beklagelig at det var først nå jentene fikk anledning til å synge.

LES OGSÅ : Barnehjemsjenta Gloria vant Vivaldis gunst

Kritikk

Britene er kjent for sine guttekor. Imidlertid har flere katedraler i England, herunder Winchester, Ely, Chelmsford og Norwich de siste årene etablert jentekor. Dette faller sammen med at det er blitt færre guttekorister.

«Det vi trenger er en film som gjør for korarbeidet det samme som Billy Ellit gjorde for balletten», skrev derfor den tidligere guttekoristen Alan Titchmarsh i et debattinnlegg i Daily Telegraph.

Og langt fra alle liker at jentene inntar korbenkene.

Det gjelder blant annet foreningen Campaign for the Traditional Cathedral Choir som ble startet for tjue år siden for å kjempe de rene guttekorenes sak. De hevder jentene aldri kan fylle guttenes rolle i det liturgiske livet i katedralene. Og de hevder at saken er del av et større tideverv i kirken, der «politisk korrekthet er utbredt», som de skriver på sine nettsider.

LES OGSÅ: Ønsker seg flere guttekor

Faste oppgaver

Pikekoret i Canterbury har per i dag ikke en like omfattende virksomhet som guttekoret. Men de 22 tenåringsjentene, som til vanlig går på lokale skoler i byen, har faste liturgiske oppgaver annenhver uke. De jobber også sammen med de profesjonelle herresangerne.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje