ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

Skogens disippel

200 år etter sin fødsel gjenoppdages natur­filosofen Thoreau som vitenskapsmann. Mange finner ­inspirasjon i hans forening av naturvern og åndelighet.

ANNONSE
ANNONSE

BILDER

Boka er nettopp utkommet på Pax forlag, oversatt av Erik Bystad. Den består av essayene «Kunsten å gå» (Walking, 1862) og «En vinterreise» (A Winter’s Walk, 1843).

Vis bildetekst
Kultur

Historien om Henry David Thoreaus vandringer i skogene ved sjøen Walden på midten av 1800-tallet er velkjent for amerikanske skoleelever. Etter studier ved Harvard vendte han tilbake til Concord, Massachusetts, hvor han etter hvert skrev klassikeren Walden: Livet i skogene (1854). Her beskriver han en tilbaketrekning fra sivilisasjonen, inn i skogen. Hans samlede verk består av 20 bind, med filosofiske, politiske og åndelige tekster og bunkevis av dagbøker. Nå kommer to av hans mest kjente naturessays på norsk i boka Til naturen, som består av «Kunsten å gå» (1862) og «En vintervandring» (1843).

En større sammenheng

Thoreaus naturfilosofiske betraktninger har inspirert flere generasjoners jakt på et enklere liv i pakt med naturen – ikke minst miljøbevegelsene fra 70-tallet og fram til i dag. Den svenske biologen og forfatteren Stefan Edman, som har skrevet en rekke bøker om forholdet mellom menneske, natur og religion, er inspirert av Thoreaus naturfilosofi.

– Jeg har skrevet mye om forundring i møte med naturen i mine bøker, og at mennesket tilhører en større og eldre sammenheng enn det som bare er nå. Jeg tror denne vissheten gjør oss ydmyke og kan få oss til å respektere naturen på et dypere­ plan.

Henry D. Thoreau (1817–62)

  • Amerikansk filosof og ­forfatter, mest kjent for boka Walden – A Life in the Woods (1854).
  • Var en sentral skikkelse blant de amerikanske ­transcendentalistene, som vektla individets intuisjon framfor religiøse doktriner og ­institusjonell kontroll.
  • Boka Til naturen er akkurat utkommet på Pax forlag, oversatt av Erik Bystad. Den består av essayene «Kunsten å gå» (Walking, 1862) og «En vinterreise» (A Winter’s Walk, 1843).
  • Etterordet er skrevet av forfatter Thure Erik Lund.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer