Kultur

Palestinsk museum 
åpner uten ting å vise

Denne uken åpnet det palestinske museet i byen Birwzeit nord for Jerusalem, selv om museet foreløpig ikke har en samling.

Museet har 3.500 kvadratmeter til utstillings-og utdanningsvirksomhet, og det skal fokusere på de palestinske selvstyreområdenes historie fra 1750 til i dag. Men enn så lenge kan besøkende kun oppleve selve bygget og hageområdet.

Foto

Blant prosjektene museet arbeider med, er innsamling av fotografier donert av palestinske familier. Til nå har over 11.000 fotografier blitt digitalisert til museets nettbaserte arkiv. Museet håper arkivet skal hjelpe utflyttede mennesker til å finne tilbake til sine slektninger i Palestina.

Museets ledelse, som ble ansatt for kun to uker siden, sier til The Art Newspaper at de har fått overrakt en stor samling gjenstander fra en tidligere diplomat. Denne inneholder blant annet 504 sjeldne plakater fra de siste 40 årene.

LES MER: Her går folk heller på museum enn på kino

LES MER: Kusamas kunst handler om evighet og selv­utslettelse

Broderi

Planen er at en stor del av museets virksomhet skal være å kuratere utstillinger som vises frem andre steder. Ifølge The Art Newspaper tar den første av disse for seg hvordan politisk aktivisme har manifestert seg i palestinsk klesmote etter 1948.

– Utstillingen viser hvordan broderte kjoler spilte en rolle i den palestinske motstandsbevegelsen, sier utstillingens kurator Rachel Dedman til The Art Newspaper.

– Den økonomiske grenen av PLO, Samed, drev broderingsverksteder fra 1969. PLO framstilte disse kvinnene som ­‘militante med nål og tråd’, som ­laget produkter som bidro til den fremtidige palestinske statens økonomi, sier Dedman.

Utstillingen vises nå i Beirut. Den inneholder i overkant av 50 klesplagg og videointervjuer med kvinner og menn som jobber i broderingsverksteder i Libanon, Jordan og i de palestinske selvstyreområdene.

LES MER: Kolonimaktene la grunnlag for dagens konflikter

Sveitsisk

Museet er tegnet av det Dublin-baserte arkitektkontoret Heneghan Peng. Det har kostet omtrent 250 millioner kroner å bygge. Pengene har i stor grad blitt samlet inn av Welfare Association, en sveitsisk organisasjon som arbeider med å bedre palestineres levekår. Blant de største bidragsyterne er den bemidlede Al-Qattan-familien, to store entreprenørselskaper og Bank of Palestine.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur