Kultur

Musikere må tilpasse seg

Aurora er den siste i rekken av artister som opplever å måtte tilpasse seg kirkerommet. – Viktig at kirken også har rom for tvilsuttrykk, sinne og fortvilelse, mener musikerorganisasjon.

De siste dagene har flere aviser skrevet om artisten Auroras planlagte konsert i Nidarosdomen i november, der hun er blitt pålagt visse kriterier fra menighetsrådet. Kriteriene er at hun under konserten, som trolig blir sendt på NRK rundt jul, tar i bruk kirkeorgelet og et kor, og at en julesang fremføres. Saken har satt fart i diskusjonen om hvilken musikk og hvilke arrangementer en kirke skal kunne romme, men reiser også spørsmålet om hva artister skal godta.

Forbudsliste

I 2016 opplevde Maria Arredondo og ektemannen Torstein Sødal å få en liste med forbud før en opptreden i Kauto­keino kirke. Blant dem et krav om ikke å fremføre «Hovedøen» fordi den var «ukristelig». Arredondo etterfulgte kravet. Hun fikk også beskjed om ikke å jodle, noe trompetist Ole Edvard Antonsen hadde gjort tre år tidligere. Leder for menighetsrådet, Inga Gunhild Buljo Kemi, uttalte da til den samiske lokalradiostasjonen GLR at «flere slike konserter» ikke kom på tale. Også Åge Aleksandersen opplevde å få deler av repertoaret sensurert, og nektet av den grunn å opptre i Skatval kirke.

Uvanlig

Seniorrådgiver i Tunsberg bispedømme, Tore Dvergastein, mener slike føring­er er uvanlig.

– Jeg er ikke kjent med enkeltkrav til artister i vårt bispedømme. Takhøyden er stor når det gjelder det å åpne kirkerommet for artister. Man kan jo stille spørsmålet: Kunst, hvor er din brodd? Men det er langt mellom tilfellene der kirkerommet 
utfordres.

LES MER: Frykter kirken blir kulturhus

Uproblematisk

Nestleder i Musikernes Fellesorganisasjon, Anders Hovind, mener imidlertid at artister ofte opplever at det stilles noen krav ved opptredener i kirker.

– På vanlige julekonserter skal repertoaret forelegges for menighetsrådet til godkjenning.
Artister kan få høre at en sang ikke er egnet til å fremføres i kirken, fordi det den bryter med kristen tro.

Han mener artister må være klar over at de skal opptre i en kirke, og ikke i hvilket som helst kulturhus. Han kjenner likevel ikke til at noen er blitt bedt om å ta et spesifikt instrument i bruk, slik Aurora opplever i Nidarosdomen.

– Det er nok ikke vanlig at man går direkte inn og legger føringer.

Når kan slike føringer gå utover en musikers integritet?

– Hvis du som musiker presenteres for et fullstendig program som ikke har noe med deg å gjøre, går det for langt. Men dette er beskjedne krav, sier Hovind.

Menighetsrådets ønske om at orgelet tas i bruk, dreier seg ikke bare om en musikalsk forankring i det kirkelige, tror han.

– Det er ikke et typisk kristent instrument, selv om det kan skape et lydbilde man forbinder med kirken. Orgelet i Nidaros­domen er kirkens fremste merkevare. Det har blitt brukt under konserter med Motorpsycho og andre, og er en merkevare kirken ønsker å fremme.

LES MER: Kristenfestivalene konkurrerer om kidsa

Vil bruke orgel

Jan Schrøder er menighetsforvalter i Nidaros­domen og Vår frue menighet.

– Føringer i form av mange kriterier er sjeldent. Men vi går gjerne i en dialog med søkeren, og oppgir våre forventninger til bruken av kirkerommet. Ofte bruker vi egne kor, iblant også orgelet, og det er vanlig å se en setliste.

Det er ikke bestemt hvorvidt Aurora skal opptre med et kor tilknyttet Nidarosdomen. Vårt Land er imidlertid blitt kjent med at Aurora selv ytret et ønske om å ta orgel og kor i bruk. I Olavsfestdagenes første søknad skriver Aurora og hennes management at «det å jobbe med guttekoret og orgelet høres helt fantastisk ut, og er noe vi er veldig interessert i å få til». NRK, som er involvert i den planlagte konserten, skriver at de ikke ser «bort fra at Aurora bidrar med noen sanger som lar seg knytte til julehøytiden».

Manager Kim Paulsen skriver i en SMS til Vårt Land at Aurora avventer for å se om det formelle går i orden, og at konserten i Nidarosdomen faktisk skjer. Jan Schrøder ser ikke at noe skal
ligge i veien for det.

– Menighetsrådet har gjort et vedtak hvor de sier ja, dersom disse kriteriene oppfylles.

Tro og tvil

I en kronikk i Adresseavisen 4.juli skrev domkantorene i Nidarosdomen, som avslo den første søknaden om Auroras konsert: «Vi kan forstå at det er fristende å etablere et utvidet kirkemusikkbegrep for å legitimere kommersielle uttrykk i Nidarosdomen, men popmusikken må antas å klare seg godt på egen hånd.» I en kronikk i dagens Vårt Land imøtegår Olavsfestdagenes direktør Petter Myhr kritikken.

Kulturrådgiver i Nidaros bispe­dømme, Magne Vik Bjørkøy, mener popartister bør tilpasse seg kirken som konsertarena.

– Det er ikke det samme om DDE spiller i kirken eller på puben. Det kan være en løsning for artister å tilpasse seg det
musikkuttrykket som allerede er i kirken.

Nestleder i MFO, Anders Hovind, mener at en forventning om et kristent innhold i repertoaret ikke betyr at tekstene må gi uttrykk for tro. Til eksempel opptrådte Patti Smith i Vår frue kirke under Olavsfestdagene i fjor. Hun er kjent for låten «Gloria», med åpningslinjen «Jesus died for somebodys sins, but not mine».

– Det skal være rom for den enkeltes tvilsuttrykk og sinne og fortvilelse. Jeg tror åpenheten i kirkene er større enn man skulle regne med.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur