Kultur

Aurora opptrer i Nidaros

Diskusjonen om hva slags musikk som hører hjemme i kirken raser videre i Trondheim. Men det blir Aurora-konsert i november.

Som Vårt Land skrev 4. juli, fikk Olavsfestdagene avslag fra kirke­administrasjonen på sin søknad om å få arrangere ­Aurora-konsert i Nidarosdomen i ­november – i samarbeid med NRK. Nå blir det likevel konsert: For da Olavsfestdagene direktør Petter Myhr søkte på nytt, fikk han enstemmig ja fra menighetsrådet. Vårt Land beklager at dette ikke kom fram i saken som sto på trykk 4. juli.

Diskusjonen om hva kirkemusikk er og skal være, og hvilke type konserter som bør prioriteres i kirkerommet, har imidlertid fortsatt å rase i Trondheim. ­Senest i Adresseavisen onsdag, hvor domkantorene i Nidarosdomen skrev: «Vi kan forstå at det er fristende å etablere et utvidet kirkemusikkbegrep for å legitimere kommersielle uttrykk i Nidarosdomen, men popmusikken må antas å klare seg godt på egen hånd.»

Diskusjon

Jan Schrøder er menighetsforvalter i Nidaros domkirke og Vår Frue menighet. Han forteller at menighetsrådet opplevde en god bevegelse fra den første søknaden fra Olavsfestdagene, til den som ble innvilget i andre runde.

– Der den første søknaden var veldig bred, kunne den ­andre love konkrete sanger, og et ­fokus i programmet som menighets­rådet ønsket, sier Schrøder.

Når det kommer til den pågående debatten i Adresseavisen, mener Schrøder at det er greit at ulike synspunkter kommer fram.

Kriterier

Schrøder slår fast at menighetsrådet har et godt samarbeid med Olavsfestdagene.

– Vi har mange kontaktpunkter i arrangeringen av festivalen, og opplever at dette fungerer bra.

Det enstemmige vedtaket fra menighetsrådet setter imidlertid noen kriterier for Aurora-konserten. Blant annet at det tas i bruk kirkeorgel og korsang, og at programmet skal inkludere en julesang.

– Vi er i dialog med Olavsfestdagene om dette, og har forståelse av at kriteriene vil bli oppfylt, sier Schrøder.

Gledelig løsning

Direktør for Olavsfestdagene, Petter Myhr, understreker at han aldri ­ønsket noe «mediekjør» – slik en kunne få inntrykk av i en artikkel i Adresseavisen 28. juli. Saken fikk også en gledelig løsning, sier han, da menighetsrådet i andre runde sa enstemmig ja til Aurora-­konserten.

– Vi har hatt og har et godt samarbeid med kirka, sier Myhr og legger til:

– Vi ser annerledes på ting enn domkantorene, men menighetsrådsleder Jan Schrøder og jeg er enige om at vi samarbeider godt og også vil gjøre det i framtiden. Konserten med Aurora er planlagt 2. november, for senere å kringkastes på NRK.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur