Kultur

«Energibombe» med ærefrykt

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (38) overtar Torhild Widveys departement med ærefrykt. - Mest ære, jeg gleder meg til å videreføre viktige saker som min forgjenger har fått stort gjennomslag for i regjeringen, sier Helleland.

Statsminister Erna Solberg sier hun har tatt en ny energibombe inn i regjeringen. Den nye kulturministeren vil satse på å slippe til flere stemmer, og holde på bredden i kultursatsingen.

- Med oppvekst i provinsen vet jeg at det lever et rikt kulturliv også utenfor Oslo, det tar jeg med meg inn i statsrådrollen, sier hun.

Hun konstaterer at statsministeren har definert julen for henne.

LES OGSÅ: Slik utfordrer kirken den nye kulturministeren

Nye initiativ

- Det er mye å ta tak i. Thorhild Widvey har fått gjennomslag og tatt mange nye initiativ. Hun har lagt et solid grunnlag på mange felt innen kultur og frivillighet, sier den nye kulturministeren.

- Du må bare ta kontakt - du skal få alle triksene! repliserer Widvey som beskriver sin unge partikollega som vitebegjærlig og flink til å formidle budskapet sitt.

- Det er vemodig å gi seg, men det er godt å vite at arbeidet blir videreført av en fremtidsrettet og energisk etterfølger. Det ville vært ille å overlate nøkkelen til en sosialist som ville lagt sakene mine i skuffen, sier Widvey som knytter valget av Helleland til statsministerens strategi for å plukke riktige folk for fremtiden.

LES OGSÅ: Dette venter den nye kulturministeren

Kultursatsing

Leder i Kulturrådet, Yngve Slettholm, råder den nye kulturministeren til å ta seg god tid til å sette seg inn i et stort saksfelt. Han har selv fire års fartstid som statssekretær i Kulturdepartementet.

- Kulturdepartementet favner vidt og står overfor komplekse mediepolitiske saker, og kulturpolitikk i alle avskygninger. Jeg håper hun tar seg tid til å møte rådet, første anledning er allerede i januar, sier Slettholm.

Han peker på arbeidet med den nye Kulturrådsloven som en viktig sak fremover.

- Et viktig tema i den saken er hvor sterk vektlegging det skal være på kunst- og kulturfaglig kompetanse i Kulturrådet, jeg håper våre uttalelser om å opprettholde dette tyngdepunktet i sammensetningen av rådet vil bli tatt til følge. Det er et helt avgjørende spørsmål. Kulturrådet er den viktigste aktøren Kulturdepartementet skal forholde seg til - og er en garantist for det frie kunstlivet. Det er viktig at rådet får armslag til å utføre sin viktige rolle, sier Slettholm.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Overføring av makt

Kulturrådet forvalter nær 900 millioner kroner neste år.

- Kulturrådet har fått flere nye oppgaver, blant annet når det gjelder fordeling av kulturmidler etter endringen av knutepunktordningen. En rekke viktige kultursaker er overført fra å være budsjettposter til å bli forvaltet av Kulturrådet. Vi har sett en overføring av makt fra departementet til Kulturrådets kunst- og kulturfaglige skjønnsutøvelse. Det er en tenkning jeg håper den nye kulturministeren vil videreføre, sier Slettholm.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur