Nyheter

Ingen overraskelser på Slottsplassen

Fire nye statsråder og tre som får nye oppgaver var alle kjente navn fra lekkasjene.

Bilde 1 av 2

Per Sandberg (Frp), Linda Hofstad Helleland (H), Jon Georg Dale (Frp) og Anniken Hauglie (H) var de fire nye statsrådene som statsminister Erna Solberg (H) hadde med seg ut på Slottsplassen onsdag.

I tillegg har tre sittende statsråder fått nye oppgaver i regjeringen. Samtlige av de sju var kjente navn fra lekkasjene til mediene det siste døgnet.

Den ferske fiskeriministeren, Frp-nestleder Per Sandberg (Frp), var flankert av den nye europaministeren Elisabeth Aspaker (H) og den nye arbeids- og sosialministeren Anniken Hauglie (H) på venstre fløy.

Solberg poengterte at fornyelse er viktig da hun presenterte sin nye regjering i regjeringens representasjonsbolig i Oslo onsdag formiddag.

– Vi har sittet i to år uten å gjøre endringer. Vi har hatt et framifrå mannskap, men tiden var inne for endringer, sa hun og la til at endringene ikke er fremprovosert av noe annet.

Solberg bemerket at gamle statsråder har fått fullført sine jobber og nye får nå være med på et nytt arbeidsår og starter med regjeringens strategiseminar.

LES MER: – Statsråd Sandberg kan svekke Frp

Kraftgloser

– Frp-nestleder Per Sandberg er helt klart en statsråd som vil bidra til å styrke regjeringen, fastslo Solberg under pressekonferansen.

– Jeg ser fram til å samarbeide med Per. Jeg kjenner Per Sandberg som arbeidsom, arbeidsvillig, og selvfølgelig en som ønsker å få gjennomslag for politikken sin, men som absolutt er i stand til å finne gode kompromisser. Jeg mener Per bidrar til å styrke regjeringen.

Per Sandberg har flere ganger markert seg som en av Stortingets mest frittalende politikere. Hans uttalelser har av og til gått på tvers med regjeringens politikk, men Høyres parlamentariske leder Trond Helleland tror ikke det blir noe problem.

– Han har riktig nok kommet med noen friske uttalelser av og til. Men han kommer til å fikse dette på en glimrende måte, sa Helleland rett før de ferske statsrådene kom ut på Slottsplassen etter det ekstraordinære statsrådet på Slottet.

– Han får nok anledning å bruke noen kraftgloser i møte med fiskere landet rundt, så dette tror jeg kommer til å gå bra, la Helleland til.

LES MER: – Widvey har ikke vært den mest populære

Blomster til kona

Trond Helleland var møtt fram med blomster for å gratulere sin kone og partifelle, Linda Hofstad Helleland (H). Hun er en av de fire nye statsrådene i Solbergs regjering. Hofstad Helleland rykker inn som kulturminister.

– Jeg sa til henne at dette er en mulighet du får en gang i livet, og som du derfor sier ja til, sa ektemannen – som røpet at han har forstått i noen dager at noe var på gang.

Nye generasjoner

Ifølge Solberg ønsket Thorhild Widvey å avtre som kulturminister for å la nye navn slippe til.

– Thorhild har fått til veldig mye på sine to år som kulturminister. Hun har vist engasjement og kapasitet og har hatt en evne til å stå på, sa Solberg på pressekonferansen onsdag formiddag.

Solberg kunne fortelle at Widvey alltid har vært opptatt av å bygge nye generasjoner og at den tidligere kulturministeren allerede i 2013 sa at det var viktig å satse på og prøve ut nye navn i Høyre.

– Hun hadde lyst til å trekke seg tilbake og la nye krefter slippe til, sa Solberg og nevnte blant annet nullmoms for mediene som noe av det Widvey har fått til på sine to år som statsråd.

LES MER: Hun blir ny trosminister

– Takket klimaministeren

På pressekonferansen takket Solberg Tine Sundtoft for jobben hun har gjort i sin tid som klimaminister, og sa at Sundtofts viktigste oppgave har vært å bidra til en god avtale i Paris.

– Sundtoft har vært med på å utvikle en god klimaavtale i Paris. Hun har bidratt på vegne av Norge, og resultatene høstet vi på lørdag med enigheten i Paris. Hun har selv signalisert at hun ønsket avløsing etter Paris. Hun kommer til å stå som en av dem har flyttet Norge og verden i klimapolitikken, sa Solberg om byttet av Tine Sundtoft som klimaminister.

Solberg beskrev den nye klimaministeren som en kunnskapsrik mann med et stort engasjement for grønn vekst.

– Har ansvaret for å følge opp jobben Sundtoft har gjort, sa Solberg.

Ingen uttalelse

Statsministeren kom ikke med noen offisiell uttalelse på Slottsplassen. Den sparte hun til en pressekonferanse som skal holdes i regjeringens representasjonsbolig klokken 10.15. Deretter følger nøkkeloverrekkelser på rekke og rad i de ulike berørte departementene.

På Slottsplassen var Solberg flankert av Vidar Helgesen (H) på venstre side og Sylvi Listhaug (Frp) på høyre side. Helgesen som gir seg som europaminister og overtar som klimaminister, mens Listhaug går inn i en nyopprettet stilling som statsråd med ansvar for innvandring og integrering.

Med i følget var også Jon Georg Dale (Frp) som overtar for Listhaug som landbruksminister.

– Han er regjeringens yngste statsråd, og for oss andre heter han Goggen. Dale følger opp tradisjonen regjeringen har med å komme fra et småbruk på Sunnmøre. Han er erfaren sauebonde og har jobbet som kjøttskjærer, sa statsminister Erna Solberg under pressekonferansen onsdag.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Bred erfaring

Da statsministeren presenterte regjeringens nye europaminister, la hun særlig vekt på partikollega Elisabeth Aspakers brede erfaring.

Den tidligere fiskerministeren tar over jobben etter Vidar Helgesen som blir ny miljøminister etter Tine Sundtoft, mens Per Sandberg (Frp) tar over etter Aspaker.

– Aspaker har erfaring fra nesten alt på Stortinget. Det er bra ballast å ha med seg når hun skal følge opp saker som har med EU å gjøre. Hun kjenner alle deler av det norske samfunnet. En bredere portefølje for å koordinere er det vel få som har, sa Solberg.

Hun la til at Aspakers erfaring som fiskeriminister også kommer godt med siden det er et felt der det også er mange viktige saker opp mot EU.

– Hun skal også være samarbeidsminister og der vil Norden i Europa være et hovedtema, sa statsminister Erna Solberg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter