Kultur

Symbolsk kvinnekamp

Hvor er tampong-emojien når du trenger den?

Menn er politi, detektiver, soldater og ambulansepersonell, mens kvinner er prinsesser, bruder og playboypiker. Menn løper, sykler og rir, mens kvinner klipper håret. Og kvinner er først og fremst rosa.

I hvert fall er verden slik hvis vi skal tro symbolene du kan finne på smarttelefonen din. I emoji-land har ikke likestillingen kommet særlig langt.

I forbindelse med kampanjen #likeagirl har bindprodusenten Always spurt 1.000 jenter i alderen 16 til 24 år om hva de syns om emojiene som er tilgjengelig på dagens smarttelefoner. Tre av fem svarer at de syns symbolene har en stereotyp framstilling av jenter.

70 prosent svarer at de gjerne vil ha mer aktive kvinner i symbolbiblioteket. I videoen Always har laget, ønsker de intervjuede jentene seg emojis som forestiller kvinnelige vektløftere, fotballspillere, trommeslagere, politi og advokater.

LES OGSÅ: Menn dominerer i mediene

Mangler tampong-emoji

Det kan kanskje høres ut som en fjollete form for kvinnekamp, men når vi tenker på at emojis faktisk er et av de raskest voksende språkene i dag, betyr slike signaler noe. Always foreslår å opprette det de kaller femojis, altså emojier som forestiller tamponger, bind, mensen og PMS. De har naturligvis en viss egeninteresse i saken. Dessuten er det ikke mangel på feminine hygieneprodukter som er problemet. Det er jo ikke sånn at jenter først og fremst har behov for å sende mensen-meldinger til hverandre.

LES OGSÅ: Burde vi ha logget ut for godt?

Burde de ikke vært kjønnsløse?

For et år siden kom emojiene i flere ulike hudfarger, etter press fra grupper som mente symbolene var for blendahvite. Nå vurderer Unicode, som lager standarden alle emojiene baserer seg på, å la det blir mulig å velge kjønn på symbolene. Hvis det blir en realitet, vil du få muligheten til å velge om den løpende figuren skal framstilles som kvinne eller mann når du vil skryte av din egen sprekhet i sosiale medier.

Spørsmålet er om det ikke ville vært bedre dersom emojiene var kjønnsløse. I et samfunn som ikke bare diskuterer om kjønn er noe biologisk eller kulturelt, men også hvor mange kjønn man kan snakke om, er det ikke noe poeng å dele verden inn i blått og rosa. Dessuten hender det at også menn har behov for å meddele at de nylig har klippet håret.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur