Kultur

Hvilken tommel velger du?

Å sende noen et smilefjes med mobilen er i ferd med å bli en tung symbolhandling.

Vi kommuniserer ikke lenger kun ved hjelp av ord. Smarttelefonene har sørget for å innføre emojien i vårt digitale vokabular. De små symbolene du finner som et eget tilleggstastatur på telefonen, kan supplere bokstaver med bilder av hjerter, smilefjes og hamburgere.

Apple har fått mye kritikk for at emojiene du finner på Iphone er blendende hvite, og dermed lite representative for en mangfoldig og global brukergruppe. En mann med turban og en med smale øyne og kinesisk hatt har til nå vært de eneste symbolene med et visst flerkulturelt tilsnitt.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Seks hudtoner

Nå har teknologigiganten tatt kritikken på alvor. I en ny betaversjon av Apples nye operativsystem har smilefjesmenyen blitt kraftig utvidet. Fra neste oppdatering av kommer alle symbolene som forestiller mennesker, i seks ulike hudtoner, fra lys til mørk, basert på Fitzpatrickskalaen, en fargeskala som brukes av hudleger.

Der du tidligere kun måtte velge hvilket symbol som passet best, må du nå også velge hvilken hudfarge symbolet skal ha. Det blir ikke lenger et spørsmål om du skal gi tommel opp eller la være, men også om hvilken hudtone tommelen skal ha på en fargeskala fra lys til mørk. Det som tidligere var et enkelt tastetrykk, har blitt en tung symbolhandling.

Skal du tilpasse tommelen etter din egen hudfarge eller hudfargen til den du sender til? Går det an å helgardere ved å alltid velge den lysebrune i midten av skalaen? Er det rasistisk hvis du som hvit velger å krydre en morsom melding med et mørkhudet smilefjes? Eller er du rasistisk hvis du ikke gjør det?

En uskyldig melding kan bli storpolitikk før du aner det.

LES OGSÅ: – SMS gjør oss overfladiske

Ulike tolkninger

Det er lett for en hvit nordmann å si at du ikke skjønner hva som var problemet med de gamle smilefjesene. Som en del av majoriteten er det lett å lukke øynene for hvor hvit populærkulturen faktisk er, fordi vi bare ser vårt eget speilbilde. Du trenger ikke å se lenger enn til kvinnebladenes forsidemodeller for å skjønne at vi trenger mer mangfold i et flerkulturelt samfunn.

Men emojiene er ikke vestlige i utgangspunktet. De kommer opprinnelig fra Japan. Det er derfor du finner så mange typisk asiatiske tegn, som tempurareke, nuddelbolle og Fuji-fjellet, på tastaturet. Hele poenget er å kunne uttrykke ting uten å bruke ord, og symbolene skal derfor være karikerte og tegneserieaktige. De skal illustrere en følelse, ikke et konkret menneske. Hudfargen kunne like gjerne vært grønn.

Standardfarge

I stedet har Apple valgt knallgul som standard hudfarge på de nye symbolene. Selskapet bedyrer at det ikke skal forestille en asiat og derfor ikke er rasistisk. Men hvis Apple gjerne vil gi en nøytral valgmulighet, hvorfor velger de ikke en farge som ikke ligger i nærheten av noen hudfarger i verden, for eksempel blå? Da hadde de ikke risikert å opprøre noen andre enn muligens Smurfenes opphavsmann.

Det hjelper egentlig ikke om Apple insisterer på hva symbolene skal bety. Emojienes popularitet skyldes først og fremst at de er flertydige og derfor kan brukes til å kommunisere kreativt. Det er blant annet stor uenighet om symbolet der to håndflater holdes mot hverandre er en bønn eller en high five. Til syvende og sist er det mottakeren som avgjør hvordan meldingene tolkes.

LES OGSÅ: Apple får sensurkritikk

Rasebevissthet

Tenk at du sender en julehilsen på sms. Du skriver «Jeg ønsker deg en riktig god jul!» og slenger på et julenissesymbol. Hvilken hudfarge skal nissen ha da? Vil det ikke være fryktelig kulturimperialistisk å velge en hvit julenisse, når du har valget mellom fem andre hudtoner?

Der emojiene før var ubevisst hvitvaskede, er de nå blitt rasebevisste. Hudfarge har blitt noe du aktivt må forholde deg til. Det som tidligere bare var «julenisse» er nå «svart julenisse» og «hvit julenisse», og fire varianter midt i mellom. Du kan ikke lenger lire av deg en julehilsen på sms uten å tenke deg om.

Smileyen lever

Hvis du vil være på den sikre siden, er det kanskje best å holde seg til de tradisjonelle smileyene, de runde og gule som oppsto på 70-tallet. De er uendret og fortsatt så stiliserte at de er relativt harmløse.

Det er også mulig å gå over til søte dyresymboler. Men hvis du sender kjæresten din et bilde av en smilende elefant, er det ikke sikkert at hun vil tolke det i beste mening, heller.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur