Nyheter

Bokaksjon for å nyansere

Kronerullingsaksjon vil gi bestselgerromanen om minoritetsungdom på Stovner, Tante Ulrikkes vei, til alle på Stortinget. Men Frps Jon Engen-Helgheim vil ikke lese den.

Forsommeren var preget av ­heftig debatt om ungdomskriminalitet i Grorud­dalen i Oslo.

Pressen skrev om ungdomskriminalitet, gjenger, narkotikasalg, kniver og bekymret politi. Politikere fra Fremskrittspartiet dro på busstur for å ta situasjonen nærmere i øyesyn.

LES OGSÅ: – Utlendingsnemnda har blitt mer politisert

Vil gi roman

Karin Oldervik Golmen kjente seg derimot ikke igjen i bildet som ble tegnet av hjemstedet. Nå har hun og venninnen Margrethe ­Gustavsen startet en kronerulling for å ­nyansere politikernes bilde av bydelen.

De vil gi romansuksessen, Tante Ulrikkes Vei, til alle på Stortinget.

Zeshan Shakars bok skildrer to minoritetsungdommers oppvekst i Tante Ulrikkes vei på Stovner. Forfatteren vokste selv opp i gata. Karin Oldervik Golmen bor der i dag.

– Vi har bare fått positive ­reaksjoner. Zeshan Shakar ­synes det er en god idé, sier hun.

Mandag ettermiddag var innsamlingen nesten i mål, kort tid etter at den startet. Mens Golmen er menig SV-medlem, sitter ­Magrethe Gustavsen i fylkes­styret til Oslo SV.

Høyres Mathilde Tybring-Gjedde har likevel sans for initiativet. Hun har allerede lest boka.

– Det er utrolig bra at ildsjeler engasjerer seg for å gi oss på Stortinget innblikk i lokalsamfunnet sitt og hvordan det er for ungdom å vokse opp der, sier hun.

LES OGSÅ: Forsker mener økt innvandring har fått konsekvenser for velferdsstaten

Frp: – Nei takk

Frps Jon ­Engen-Helgheim er derimot lite interessert i boktips fra SV-ere.

– Hvis det er noen SV-folk som skal påvirke oss, så kan jeg uten å ha lest boka si at det nok ikke er så interessant. SV har et ­totalt forvrengt virkelighetsbilde. Det er faktisk farlig å følge deres innvandrings- og integreringspolitikk. Politikere må ta tak i utfordringer, ikke skjønnmale. I Oslo har vi et urovekkende kriminalitetsbilde. Det skyldes inn­vandring, sier han.

Engen-Helgheim oppsummerer slik bildet av Groruddalen og årsaksforklaringene som initiativtakerne ønsker å nyansere.

– Folk lever jo helt vanlige liv på Stovner. Til tross for en del ­utfordringer med gjengkriminalitet, så er ikke det noe vi merker i det daglige. Her bor det stort sett vanlige, fine ungdommer som driver med alminnelige fritidsaktiviteter, sier Golmen.

Hun var forberedt på at «de som burde lest den, kanskje ikke vil lese den». Likevel tror hun at nettopp en roman kan gi innblikk i liv som stort sett omtales i tredjeperson, for dem som er villig til å lytte:

Tante Ulrikkes vei gir et fint bilde av hverdagslivet til to ungdommer i Groruddalen. Både jeg og andre opplever at vi kjenner de to guttene etter å ha lest boka.

Initiativet er inspirert av informasjonsleder i Human Rights Service, Hege Storhaug, sin ­islamkritiske bok Islam: Den 11. landeplage. En anonym person kjøpte 4000 eksemplarer og sendte den til landets redaksjoner.

LES OGSÅ: «Minnesmerket for 22. juli er på alle måter diskret og nøkternt»

Nyttig for politikere

Høyres Mathilde Tybring-Gjedde forstår godt behovet for å nyansere:

– Mens noen har forsøkt å si at det knapt er noen problemer i Groruddalen, har andre snakket om ghetto-tilstander. Begge er feil. Romanen gir en autentisk beskrivelse av to veldig ulike oppvekster i en blokk på Stovner.

Hun synes boka var nyttig ­lesning for henne som politiker:

– Jeg har jobbet med sam­arbeid mellom skole og hjem. En av hovedpersonene opp­lever å få en bekymringsmelding om lillebroren fra skolen. Han møter opp, siden moren er syk og fraværende. Og han forklarer leserne hvor fremmed skolens råd og vurderinger er for familien. Det gir viktig forståelse om hvorfor foreldre ikke møter opp på foreldremøter, og hvordan ­bekymringsmeldinger kan slå ut i hjemmet. Du føler med dem, men blir litt frustrert. For boka viser også hvor langt vi har å gå med integreringen før alle får like muligheter.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter