Nyheter

Mener UNE styres politisk

Cedrique Augustave kjemper mot utsendingsvedtak i Utlendingsnemnda (UNE). Politiker og jussprofessor mener at UNE styres politisk.

Cederique Augustave fra Madagaskar kom til Norge for å studere. Han fikk så vidt tatt eksamen før han ble utvist.

– Dette ødelegger for jobbmuligheten hans. Han gått glipp av to jobbmuligheter der arbeidsgiver har trukket seg på grunn av saken han har hengende over seg, sier Serina Bru.

Hun er støtteperson for Cedrique Augustave. Utlendingsnemnda (UNE) har bestemt at han skal utvises fra Norge og Schengen for fem år.

Les også: 'Rystende av UNE'

Mistenkelig

Årsaken er at UNE mener at han reelt sett ikke hadde de 95.000 kroner på konto som kreves av internasjonale studenter i Norge utenfra EØS. Augustave fikk låne pengene, men betalte dem tilbake før studiene var over – fordi han ikke trengte dem. Det fant UNE mistenkelig, og tar det som bevis på at han brøt loven.

Byfogdembete i Oslo forbød utvisning av Augustave før han var ferdig med studiene, stikk i strid med UNEs vedtak. I august skal selve utvisningssaken opp for lagmannsretten.

– Det blir rettssak, det er helt sikkert, sier Serina Bru.

Hun har tatt initiativ til en kronerulling for å finansiere rettsaken.

Les også: UNE: 'Skal vurdere kritikken'

Fremtid

Bru mener at utvisningssaken er viktig prinsipielt og for Augustaves fremtidsutsikter. Hun forklarer at tilgang til det europeiske markedet er avgjørende i den bransjen han er utdannet til, som er internasjonalt fiskeri.

– Han ønsker å gjøre en forskjell for folk på Madagaskar, og være med å påvirke samfunnet positivt. Det setter dette vedtaket effektivt en stopper for, sier Bru.

Les også: 28 oktoberbarn har fått opphold

Politisk styrt

Karin Andersen i SV er svært oppgitt over saken. Stortingspolitikeren sier at det føyer seg inn i rekken av lignende saker.

– UNE og UDI er blitt mer politisk styrt av innvandringsregulerende hensyn. I behandlingen av sakene lar man ikke tvilen komme den berørte part til gode. Jeg tror det kommer av at UDI og UNE blir presset av regjeringen og stortingsflertallet. Dermed har de blitt mer politiserte enn tidligere, sier Karin Anderson

Hun mener at forvaltningen går inn i sakene med en forhåndsantagelse.

– Forvaltningen antar som hovedregel at utlendinger prøver å lure staten. Det virker som innvandringsregulerende hensyn trumfer alt annet i disse sakene, sier Andersen.

SV-politikeren forteller at de vil gjøre UNE mer selvstendige fra forvaltningen og regjeringen.

– Regjeringen har politisert UNE gjennom instrukser. Det må reverseres for at UNE skal kunne vurdere sakene selvstendig, sier Andersen.

Les også: Mangler ID – får bare opphold i ett år

Vil vinne

Jussprofessor Mads Andenæs mener det er stor grunn til å vektlegge avgjørelsen fra Byfogdembetet og vurderingene som står der.

– Dommeren har hatt et friskt og etter mitt syn riktig blikk på saken. UNE har tatt feil når rettsapparatet omgjør et vedtak. Det er alvorlig. Uten midlertidige forføyninger hadde utlendingen blitt sendt ut av landet, sier Andenæs.

Han mener at UNE opptrer på en uvanlig måte når de anker midlertidige forføyninger.

– UNE har tatt over en del av disse sakene selv og UNEs advokater har en annen stil enn Regjeringsadvokaten, som fortsatt behandler lignende saker. Det virker som om UNEs advokater er mer opptatt av å vinne saken for en hver pris og ikke tar tilstrekkelig hensyn til det overordnede perspektivet. Det mener jeg er svært negativt, sier Andenæs.

Korrigerer

Jussprofessoren er bekymret for utviklingen, og mener det er viktig at domstolene griper inn og korrigerer forvaltningen.

– Man må huske på at UNE er et organ som har fått stadig mindre uavhengighet. Det settes måltall for utsending av utlendinger, og det politiske presset på utlendingsmyndighetene gjør det stadig mindre overraskende at de går utover det loven sier. Det gjør domstolenes rolle enda viktigere, sier Andenæs.

Står på sitt

Fungerende seksjonssjef i i UNE, Kristine Asmaro, skriver i en epost at de står på at vedtaket om utvisning er riktig.

- Det er Stortinget som har bestemt at det skal være et underholdskrav. UNE mener at vårt vedtak om utvisning er riktig ut fra gjeldende regelverk og praksis. Når utvisningssaken kommer opp for tingretten, vil vi forklare i detalj hvorfor vi mener det, skriver Asmaro.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter