Nyheter

Buddhistmunker angriper muslimer

10 år etter tsunamien og fem år etter borgerkrigens slutt angripes muslimer og kristne på Sri Lanka av ekstreme buddhistmunker.

Øystaten i Det indiske hav har de siste tiårene gjennomlevd store tragedier. Nå skaper nasjonal og religiøs ekstremisme nye sår, fem år etter den blodige avslutningen på en 26 år lang krig mellom myndighetene og den tamilske opprørsgruppen LTTE.

Kreftsvulst

– Landets politiske og religiøse ledere må stå opp og protestere mot de grove overgrepene som rammer muslimer og kristne. Hvis ikke vil denne ekstremismen spre seg som en kreftsvulst på Sri Lanka, advarer George Sigamoney, pater og direktør i den katolske hjelpeorganisasjonen Caritas på Sri Lanka.

Hans organisasjon har støtte både fra Norad og Caritas Norge for å drive forsoningsarbeid på øya der Norge ikke nådde fram i bestrebelsene som fredsmekler.

Sigamoney har grunn til bekymring. I fjor ble det ifølge FN registrert 280 tilfeller av trusler og vold mot muslimer i landet, samt 103 angrep på kirker og kristne.

LES OGSÅ: Religiøs forfølgelse på frammarsj

Militante munker

Selv om buddhismen er basert på prinsipper om ikkevold, toleranse og et fredelig sinnelag, er det buddhistmunker som hisser til konfrontasjon på Sri Lanka. Singalesiske buddhistmunker har vært kjent for sine politiserte og uforsonlige holdninger, inklusive motarbeidelse av fredsavtaler under borgerkrigen mot Tamiltigrene.

– De buddhistiske nasjonalistene spiller uhemmet på at muslimer får mange barn og brer om seg med sine butikker og virksomheter, mens bibeltro kristne anklages for å drive evangelisering i områder der buddhistene dominerer, påpeker Sigamoney.

Blodig protest

15. juni i år endte en protestmarsj i regi av ultranasjonalistiske buddhistorganisasjonen Bodhu Bala Sena (BBS) med flere drepte muslimer, 80 skadde og massive ødeleggelser av muslimenes boliger og forretninger i kystbyen Aluthgama.

BBS ble etablert av nasjonalistiske buddhistmunker i mars 2012, for å vokte og bevare renheten i landets dominerende Therevada-buddhisme mot ytre trusler.

Sammen med en annen ekstrem buddhistgruppe, Ravana Bala Sena, har BBS kjørt et felttog for å beskytte den buddhistiske majoritetsbefolkningen mot en voksende muslimsk befolkning og økt konvertering til kristendom.

Propaganda

På en plakat fra BBU med tekst på en kullsvart silhuett av øystaten, lyder budskapet: «Vil en stolt nasjon forsvinne fra jorden? I 1971 talte singaleserne 74 prosent av befolkningen. I 2012 var vi redusert til 61 prosent».

– Konflikten bunner i at islam blir stadig mer utbredt, inklusive krav om halalmerking av kjøtt og innføring av islamsk lov. Ekstreme buddhister utnytter dette i en politisert agenda og retter sine angrep mot hele gruppen muslimer, sier Caritas-direktør Sigamoney.

Han tror det er liten folkelig støtte til ultranasjonalistenes voldelige konfrontasjonslinje. De har imidlertid støtte fra enkelte sterke politiske krefter, og det har vært liten vilje til å etterforske og rettsforfølge de ansvarlige for overgrepene.

Følg oss på Facebook og Twitter

Taus majoritet

– Dessverre har også medier, kirkeledere og ledere i sivilsamfunnet sittet altfor stille uten å protestere. Delvis skyldes det frykt for represalier, i et samfunn der kritiske røster løper en personlig risiko og mange har valgt å flykte, påpeker Sigamoney.

Gjennom Caritas driver den katolske kirken forsoningsarbeid og interreligiøs dialog på ulike nivå. Blant annet arrangerer de ungdomsleirer for landsbyungdom for å bidra til økt etisk bevissthet og toleranse.

Forsoningsprosessen og gransking av overgrep har vært halvhjertet etter borgerkrigen, som endte med at en stor andel av den tamilske befolkningen ble fordrevet fra sine hjem da LTTE-geriljaen ble knust av myndighetene. Den tamilske befolkningen har forlatt landet i stort antall, og de som er igjen mener altfor lite blir gjort for å utvikle deres områder i nord og nordøst.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter